Haberler

Plajlarda Daha Fazla Mavi Bayrak Dalgalanacak

Güncelleme:

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerine sahip Muğla'nın plajlarında, bu yıl daha fazla mavi bayrak dalgalanacak.

Türkiye'nin doğal güzellikleriyle ünlü turizm merkezleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye'nin sınırları içinde bulunduğu Muğla'da mavi bayraklı plaj sayısı 84'ten, 89'a yükseldi.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen "Mavi Bayrak 2014" çalışma programı sonunda, Türkiye genelinde 397 plaj ve 22 marinaya mavi bayrak verilmesi kararlaştırıldı.

Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi tanınmış turistik beldeleri sınırları içinde bulunduran Muğla, Antalya'nın ardından 89 plaj ve 7 marinayla en fazla mavi bayrak ödülü alan ikinci turizm bölgesi oldu.

Bodrum'da 50 plaj, 3 marina; Marmaris'te 18 plaj, 2 marina, Fethiye'de 8 plaj, 2 marina ve Datça'da ise 8 plaj mavi bayrak ödülüne layık görüldü. Bu ilçeleri Ortaca 4 ve Ula bir mavi bayrakla takip etti. Öte yandan Bodrum'da sahiplerinin yaptığı başvuru üzerine 6 yata da mavi bayrak verildi. Bodrum ve Marmaris'teki plajlar ile marinaların büyük çoğunluğunun mavi bayrak sahibi olması dikkati çekti.

En fazla mavi bayrak almaya hak kazanan turizm merkezleri arasında yer alan Marmaris'te, ilk olarak bu ödüle sahip plajlar ve marinalarda olması gereken kriterlerin yazılı olduğu panolar yerleştirildi. Önümüzdeki günlerde ise TÜRÇEV yetkililerinin de katılımıyla düzenlenecek törenle mavi bayrakların asılacağı öğrenildi.

Bayrak artışı çevrecileri sevindirdi

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mavi bayrağın bulunduğu plajdaki denizin temiz olduğu ve gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı anlamına geldiğini söyledi.

Muğla bölgesinin bu yıl mavi bayrak sayısını arttırmasının sevindirici olduğunu belirten Ersan, dünyanın birçok ülkesinde uygulanan Uluslararası Mavi Bayrak Programı'nın özellikle turizm sektöründe aranan önemli kriterlerden olduğuna dikkati çekti.

Turistlerin gidecekleri tatil bölgesini seçmelerinde mavi bayraklı plajlara sahip yerlerin önemli tercih nedeni olduğunu ifade eden Ersan, Marmaris ve çevresinin kazandığı mavi bayrakları ön plana çıkartarak tanıtımını iyi şekilde yapması gerektiğini kaydetti.

Filiz Ersan, marinalara mavi bayrak verilmesini ise çevreciler olarak şüpheyle karşıladıkların, tekne sayısının çok olduğu yerde mutlaka kirlilik yaşanacağını, buralardaki ölçümlerin dikkatli yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye üçüncü sırada

Bu yıl mavi bayrakta Antalya 197 plajla ilk sırada yer alırken, Muğla 89 plajla ikinci, İzmir 43 plajla üçüncü, Aydın 25 plajla dördüncü oldu. Balıkesir'de 18, Mersin'de 9, Çanakkale'de 6, İstanbul'da 3, Kocaeli ve Tekirdağ'da 3, Edirne ile Düzce'de birer plaj mavi bayrak ödülüne layık görüldü. Türkiye 2014'de 397 mavi bayraklı plaj sayısıyla, 573 mavi bayraklı İspanya ve 407 mavi bayraklı Yunanistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı.

Uluslararası alanda merkezi Kopenhag'da bulunan, Foundation for Environmental Education (FEE),Türkiye'de ise TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı'nın plajlar için 33, marinalar için 24 kriteri bulunuyor.

Bu kriterler plajda deniz suyu analizleri, çevre yönetimi, güvenlik ve donanımlar ile çevre bilinçlendirme etkinlikleri başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerinin yapılması, plajda cankurtaran bulundurulması, su sporları ile yüzme alanının ayrılmış olması önemli kriterlerin bir kısmını oluşturuyor.

Kaynak: AA / Yerel

Marmaris Türkiye Bodrum Muğla Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title