Haberler

Organ ve Kompozit Doku Nakilleri Konferansı

AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan: "Organ nakilllerinin en önemli kısmı, sadece yapılan ameliyat değil, ondan önceki hazırlık dönemidir"

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Organ nakillerinin en önemli kısmı, sadece yapılan ameliyat değil, ondan önceki hazırlık dönemidir" dedi.

Özkan, Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) Fırat Yerel Kurulu'nun davetlisi olarak Elazığ'a geldi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesinde düzenlenen Organ ve Kompozit Doku Nakilleri Konferansı'na konuşmacı olarak katılan Özkan, dünyada ilk kez gerçekleştirilen kadavradan rahim, çift kol ve tam yüz nakli ameliyatlarını nasıl yaptıklarını anlattı.

Organ nakillerinde Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında çok iyi bir konumda olduğunu kaydeden Özkan, "Bunun en büyük göstergesi, canlıdan organ nakillerinin çok fazla yapılıyor olmasıdır ancak ülkemizde kadavradan organ nakilleri iyi bir durumda değildir" dedi.

Organ nakli için hastanelerin gelişmiş bir yoğun bakım merkezine ve alt yapıya sahip olması gerektiğini dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"Organ nakillerinin en önemli kısmı, sadece yapılan ameliyat değil, ondan önceki hazırlık dönemidir. Eğer uygun bir kadavra bulabiliyorsanız, ya da beyin ölümü gerçekleşen bir hastayı tamamen ölmeden bir kaç gün öncesinde bir süre daha yaşatabiliyorsanız, organ nakline ihtiyacı olan bir aileye umut olabiliyorsunuz. Yoğun bakımlarda bu alt yapılar olmadığı sürece maalesef beyin ölümü gerçekleşen hastaları hazırlayamıyorsunuz. Biz bu konuda Türkiye'nin en iyi yoğun bakım ünitelerinden birine sahibiz."

Bu başarılı ameliyatları gerçekleştirmelerinde çok iyi bir yoğun bakım merkezine sahip olmalarının büyük payı bulunduğunu ifade eden Özkan, AÜ Organ Nakli Hastanesinin 15 yıl önce tüm organ nakillerinin gereklerini karşılayacak şekilde dizayn edildiğini vurguladı.

Bugüne kadar yüz ve çift kol nakli yaptıkları hastaların sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu ve yaşam kalitelerinin arttığını belirten Özkan, "Dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli ameliyatını gerçekleştirdik. Ancak hedefimiz bu yöntemle hastanın sağlıklı bir çocuk sahibi olabilmesini sağlamak" dedi.

FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, konuşmasının ardından Özkan'a plaket verdi. - Elazığ

Kaynak: AA / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Fırat Üniversitesi Türkiye Elazığ Yerel Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title