Haberler

Muş'ta Zirai İlaç Uyarısı

Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, tarımsal üretim yapan çiftçileri ‘zirai ilaçlar ve kalıntı sorunları’ konusunda uyardı.

Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, tarımsal üretim yapan çiftçileri 'zirai ilaçlar ve kalıntı sorunları' konusunda uyardı.

Çiftçileri ve zirai ilaç satıcılarını uyararak önemli açıklamalarda bulunan Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, bunun başta insan sağlığı olmak üzere diğer canlıların sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi. Çevrenin temizliği, toplumsal ve bireysel olarak herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Değerli üreticiler, zirai ilaçları bilinçli kullanalım. Kıymetli tarımsal ürünleri satan iş yeri sahipleri; kalıntı içermeyen ürünler alalım satalım" dedi.

Zirai ilaçlamanın önemli olduğunu ve bunun yanlış kullanımının oluşturduğu zararların farkında olunması gerektiğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Bilindiği gibi dünyada ve ülkemizde artan nüfusa rağmen tarımsal üretimin yapıldığı alanlardaki artış ihmal edilebilecek kadar azdır. Bu gerçek bize artan nüfusun beslenebilmesi için birim alandan daha fazla ürün almanın gerekliliğini göstermektedir. Bunun için yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi, doğru bitki besleme yöntemlerinin kullanılması, depolama kayıplarının en aza indirilmesinin yanında ürünleri hastalık ve zararlılara kaptırmamak, yani zirai mücadele büyük önem taşımaktadır."

"Ülkemizde 250'yi aşkın zirai mücadele ilacı bulunmaktadır"

Zirai ilaç kullanımının çok önemli olduğunun altını çizen Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Muzaffer Sonduk ise, "Genel olarak bütün zirai ilaçlar insan ve hayvan sağlığı ile çevreye zararlı ürünler oldukları için kullanımının ehil kişiler tarafından yapılması gereklidir" ifadelerini kullandı.

Yağ dokusunda birikmek suretiyle kanser yapıcı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozucu etkiler gösterdiğini vurgulayan Sonduk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir kısmı ise vücutta birikmediği halde sinir uçlarında yaptığı tahribat sonucu unutkanlık ve öğrenme güçlüğü oluşturabilmektedir. Bu kadar tehlikeli etkileri olabilecek zirai ilaçların zararlarından korunmak ya da bu zararları en aza indirmek için ne yapılmalıdır? Ülkemizde zehirliliği yüksek insan ve çevreye zararlı zirai mücadele ilaçları hızla yasaklanmakta gelişmiş ülke kriterlerine uygun ilaçlar kullanılmaktadır."

"Zirai ilaç uygulama sertifikası olanlar tercih edilmelidir"

"Zirai mücadele ilaçlarının ehil kişiler tarafından uygulanması, uygulama dozu, uygulama zamanı, ilaçların ruhsatlı oldukları hastalık ve zararlıya karşı kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye uyulması gibi pek çok tedbirin alınması gereklidir" diyen Sonduk, "Bu sayılan hususların tamamı kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş sağlam kriterlere bağlanmıştır. Üretici kullanacağı zirai mücadele ilacını üretici kayıt sistemine işletmeli, zirai ilaçları ruhsatlı ilaç bayilerinden almalı, ilaçların bitkilere uygulamasını 'zirai ilaç uygulama sertifikası' olan kişilere yaptırmalı, ilaç kullanım talimatlarına uymalıdır" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muş Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024?
Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title