Haberler

Muhtarlar "Aday Kriterlerinin" Basitliğinden Şikayetçi

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Akdeniz: "Maalesef muhtarlık seçimlerinde aday kriteri yok, 2972 sayılı kanunda 6 ay aynı mahallede oturmak, Türk vatandaşı ve okur yazar olmak muhtarlık için yeterli kriterler olarak sayılmakta" "Seçimlerin ardından Türkiye genelinde muhtarlık seçimiyle ilgili çıkan olaylarda 15 kişinin öldüğü, 147 kişinin yaralandığı vakalar yaşandı.

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, "Maalesef muhtarlık seçimlerinde aday kriteri yok, 2972 sayılı kanunda 6 ay aynı mahallede oturmak, Türk vatandaşı ve okur yazar olmak muhtarlık için yeterli kriterler olarak sayılmakta" dedi.

Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerdeki yarışın demokrasi içerisinde yapılması gerektiğini belirterek, son muhtarlık seçimlerinde yaşanan olayların kendilerini üzdüğünü vurguladı.

Söz konusu süreçte yaşanan kavgaların özellikle akrabalar arasında çıktığına işaret eden Akdeniz, şöyle konuştu:

"Biz seçimler öncesi aday arkadaşların hepsini hoşgörüye davet ettik. Sonuçta bu bir bayrak yarışıdır ve bu bayrak yarışı içerisinde seçimlere giren arkadaşların hepsi mahallelerine hizmet için yarıştı ancak seçimlerin ardından Türkiye genelinde muhtarlık seçimiyle ilgili çıkan olaylarda 15 kişinin öldüğü, 147 kişinin yaralandığı vakalar yaşandı. Bunlar çok çok üzücü. Demokrasinin genel anlamda böyle olmaması gerekiyor. Biz insanlara hizmet için bu görevlere talip oluyoruz."

"Muhtarlık seçimlerinde aday kriteri yok"

Akdeniz, Türkiye'de bir kişinin muhtar olabilmesi için bazı hükümler olduğunu ancak bunların yeterli olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Maalesef muhtarlık seçimlerinde aday kriteri yok, 2972 sayılı kanunda 6 ay aynı mahallede oturmak, Türk vatandaşı ve okur yazar olmak muhtarlık için yeterli kriterler olarak sayılmakta. Dolayısıyla adaylık usulü getirilmemesi noktasında muhtar adayları arasında yaşanan bu olaylar geçmişe göre daha da çoğaldı. Bu olaylarda, geçtiğimiz yıl muhtarların özlük haklarında yapılan iyileştirmenin de etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye genelinde 160 bin aday yarıştı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek rakamı."

"Sadece okur yazar olmak günümüz Türkiyesine uyarlanamaz"

Muhtar seçilebilmenin gerektirdiği hükümlülükler arasında yer alan okur yazar olmanın tek başına bugünün Türkiyesine uyarlanamayacağını dile getiren Akdeniz, "Burada mutlaka bir mezuniyet şartı koyulması gerekiyor" dedi.

İlk etapta söz konusu mezuniyet belgesinin ilköğretim olabileceğini anlatan Akdeniz, "Biz önümüzdeki seçimlerde mutlaka bir adaylık usulü getirilmesi konusunda Yüksek Seçim Kurulu ile görüşmelerde bulunacağız. Zaten geçen dönem için de bunun değiştirilmesini istemiştik. Böyle bir çalışmamız var" ifadelerini kullandı. - Ordu

Kaynak: AA / Yerel

Hüseyin Akdeniz Türkiye Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title