Haberler

Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla'da çıkarılan mermerin ihracatta önemli yer teşkil ettiğini belirterek, "Bölgemiz mermer alanları ve sektör açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla'da çıkarılan mermerin ihracatta önemli yer teşkil ettiğini belirterek, "Bölgemiz mermer alanları ve sektör açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doğaltaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (MUDAUM), Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Muğla Şubesi tarafından "Güney Ege Bölgesinde Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı" yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, mermerciliğin Muğla'da turizmden sonra en önemli sektör olduğunu söyledi.

Türkiye mermer üretiminin yüzde 20'sinin Muğla'dan gerçekleştirildiğine işaret eden Çiçek, Muğla'daki ocaklardan çıkarılarak yurtdışına gönderilen mermerlerin dünya çapında marka haline gelmesi için çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Mermer sektörünün her zaman yanlarında olduklarını ve sorunlarının çözümü için çaba gösterdiklerini belirten Çiçek, "Bölgemiz mermer alanları ve sektör açısından büyük önem taşıyor. Muğla'daki ocaklardan çıkarılan mermerler yurtdışına ihraç ediliyor. Biz burada bilgiyi gelişen çağa uyarlayıp teknolojiyle buluşturarak çalışma yapmalıyız. Kendi markamızı oluşturup Muğla markasıyla dünyada söz sahibi olmalıyız" dedi.

Çiçek, kümelenmelerin işletme ve kuruluşların teknoloji ve becerilerinin birbirleri ile uyumlu olduğunu, kümelenme sayesinde hem işletmelerin hem de bölgenin rekabet gücünün artacağını dile getirdi.

"Mermercilik göçü önlüyor"

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ise Türkiye'deki mermer rezervlerinin önemli bir bölümünün Muğla'da bulunduğunu söyledi. Karakuş, kentte, mermer sektöründe emek veren işçilerin, kendi ekonomik düzenlerini bozmadan yaşadıkları köy ve beldelerde geçimlerini sağladıklarını dile getirdi.

Mermer sektörü sayesinde köylerde istihdam sağlanabildiği için köyden kente bir iş gücü göçü yaşanmadığına işaret eden Karakuş, "Bu sayede Muğla'da nüfusun homojen olarak yayılmasına önemli bir katkı sağlanmaktadır" diye konuştu.

Karakuş, sektörün üyelerine yönelik sorunları tespit ederek bunların çözümüne yönelik çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Son yıllarda orman arazi kullanım bedellerinin yükselmesi ve işletme izin belgelerinin uzun sürede veriliyor olmasının sektöre yönelik ciddi zaman kaybı oluşturduğunu anlatan Karakuş, şöyle konuştu:

"Bu sıkıntıları bulunduğumuz her ortamda dile getirerek yetkili mercilere ulaştırdık. Arazi kullanım bedellerinde bir düşme yaşandı. Yaptığımız çalışmalar ve uyguladığımız lobicilik faaliyetleri ile bekleyen dosyaların kısa sürede sonuçlandırılmasını sağladık. Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan bu konuda bizlere büyük destek sağladı."

"Mermer ihracatı düştü"

Türkiye mermer ihracat rakamları dikkate alındığında 2014 yılında yüzde 5 oranında bir azalma yaşandığını kaydeden Karakuş, 2013 yılında mermer ihracatı 2 milyar 222 milyon iken bu rakamın 2014 yılında 2 milyar 128 milyona düştüğünü ifade etti.

Karakuş, ihracat rakamlarındaki düşüşün Irak, Libya, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinin yaşadığı sorunlardan kaynaklandığını belirtti.

Mermer sektöründe hizmet veren iş yerlerinin yaşadığın ortak sorunun enerji maliyetlerinin yüksek olması olduğunu vurgulayan Karakuş, şöyle konuştu:

"Enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle mermer işlenmemiş ve blok olarak ihraç ediliyor. Bu sebeple mermer ihracatından daha yüksek kar marjları sağlanabilecekken, blok olarak gönderildiği için istenilen oranlara ulaşılamamaktadır. Mermer ihracatında katma değeri yüksek ürünler ihraç etmemiz gerekiyor. Bu noktada inovasyonun önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor."

Kaynak: AA / Yerel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Amir Çiçek Türkiye Ege Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title