Haberler

Lisinia'da Keçi Projesi Başlatıldı

Burdur'daki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda, doğal ve yerli et üretimiyle suyun önemine dikkati çekmek amacıyla 'Keçi Projesi' başlatıldı.

Burdur'daki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda, doğal ve yerli et üretimiyle suyun önemine dikkati çekmek amacıyla 'Keçi Projesi' başlatıldı. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın desteklediği 200 keçiyle başlayan proje kapsamında üniversite öğrencileri proje alanında 4 gün kamp yaptı.

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Lisinia Proje Alanı'nda 'Keçi Projesi' başlatıldı. Projenin destekçisi Toplum Gönüllüleri Vakfı üyesi Türkiye'nin farklı üniversitelerinde okuyan 60 öğrenci, proje alanında 4 günlük kampa katıldı. Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca'dan doğal yaşam hakkında bilgi alan öğrenciler, keçilerle de yakından ilgilendi.

'ZATEN SU FAKİRİ OLAN BİR ÜLKEYİZ'

Proje hakkında bilgi veren Öztürk Sarıca, çeşitli uygulamalar nedeniyle Türkiye'de çok ciddi et ve süt sıkıntısı yaşandığını söyledi. Sonrasında ithal et getirildiğini aktaran Öztürk Sarıca, "Bunun arkasından onları beslemek gerekti. Bunun için de çok fazla su tüketen mısır ve yonca üretmek gerekiyordu. Zaten su fakiri olan bir ülkeyiz daha çok susuz kalmaya başladık. Özellikle Göller Bölgesi'nde büyükbaş hayvancılık çok yaygın. Biz büyükbaş hayvancılığa alternatif üretim modeli olarak aromatik bitkileri geliştirdik ve önümüzdeki süreçte Keçi Projesi'ni ortaya koymaya çalışıyoruz. Projemizi başlatmış bulunuyoruz" dedi.

'KEÇİ ÜRETİMİ BİR DOĞA EKONOMİSİ'

Ormanlarda budama işlemi yaptığı, ağaçlar arasındaki otları tüketip orman yangınlarını engellediği, doğal ve su tüketmeyen bir üretim modeli olduğu için keçileri önemsediklerini vurgulayan Öztürk Sarıca, şöyle dedi:

"Keçiler, Yörüklerin yaşam şeklidir. Keçiler varsa Yörükler dağlarda özgürdür. Bunun yanında keçi üretiminin bir doğa ekonomisi olduğunu düşünüyoruz, çok ciddi para kazanılıyor ve aynı zamanda insan, halk ve doğa sağlığı için çok önemli. Madencilik yapılması gereken yerlerde bizce yapılmalıdır. Doğal alanlarda, sulak alanlarda ya da insanlara yakın alanlarda değil, doğanın bütünleşmediği, doğanın canlı olmadığı alanlarda yapılmalıdır. Bitki yetişkinliği sağlanmış, ormanları oluşmuş alanlar doğa ekonomisi ile geçinmelidir."

200 KEÇİYLE BAŞLADI

İlgili bakanlıklara ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapan Öztürk Sarıca, Keçi Projesi'nin ve doğal et tüketiminin önünün açılması gerektiğini kaydetti. Projeye 200 keçiyle başladıklarını belirten Öztürk Sarıca, "Bunu 300'e çıkarmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl burada büyük bir sürü olacak. Özellikle insanların görseline sunmak istiyoruz. Burada farklı renklerde ve yerelde olan kıl keçisi ve özellikle Honamlı keçisinin yetiştirilmesini önemsiyoruz. Aynı zamanda 'Gen Bankası' olarak önümüzdeki süreçte çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplum Gönüllüleri Vakfı çalışanı Bahri Telli de "Burada çok büyük sorunları konuşuyoruz. Arkadaşlarımızın ekoloji ve doğal yaşamla ilgili sorularına bir şekilde cevap bulmaya çalışıyoruz" dedi.

- Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title