Haberler

Son İki Yüzyılın En Üstün Keman Virtüözü İstanbul'da

Müzik otoritelerince 20. ve 21. yüzyılın "en üstün keman virtüözü" kabul edilen Itzhak Perlman, bu akşam İstanbul Kongre Merkezi'nde konser verecek.

Konser öncesi gazetecilerle bir araya gelen Perlman, İstanbul'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Perlman, konserde çalacağı 1714 yapımı antik Soil Stradivarius kemanının 26 yıldır kendisinde olduğunu belirterek, enstrümanını "altın değil ama çok fazla altın değerine sahip" şeklinde tanımladı.

Çaldığı eserler arasından en çok hangi bestecinin eserinden etkilendiği sorulan Perlman, "Çaldığım herşey, en iyi eser ve en iyi besteci oluyor. Bir şeyi beğenmezsem çalmam. Çalmadığım herhangi bir şeyi sevmiyorum" dedi.

"Schindler'in Listesi" filminin müziklerinde kendini gösteren Perlman, filmde en fazla etkilendiği sahneye ilişkin soru üzerine, filmin hikayesinin ilham verici olduğunu söyledi.Perlman, film müziğinin bestecisi John Williams'ın kendisini telefonla aradığını anlatarak, "Williams, 'Schinder's List için bir şey besteliyorum ve keman sesleri duyuyorum. Yapmak ister misin?' diye sordu. Ben de 'Elbette' dedim. Williams, müziği filmin her yerinde kullanmamıştı, sessizliği de çok iyi kullanmıştı. Müziğin nasıl bir müzik olduğu değil, müziğin olduğu yer çok önemli" diye konuştu.

-"Önemli olan müzik hakkında ne hissettiğim"

Perlman, pek çok ödül aldığının hatırlatılması üzerine, "İnsanların size ödül vermesi, güzel bir şey. Önemli olan müzik hakkında ne hissettiğim ve sunduğum" dedi.

Caz müzisyeni olmadığını ancak cazın kendisi için bir kaçış noktası olduğunu belirten Perlman, başka müzisyenlerle bu türde çalmanın keyifli olduğunu kaydetti.

Perlman, müzikteki gelişimine yönelik soruya, "Daha iyi duyuyorum. Öğrencilerim var ve öğrenciler genellikle dinlemeyi öğreniyor. Müziğin ne kadar içinde olsan da dinlemeyi öğrenmek başka bir şey. Çalarken müziği dinlemiyor olabiliyorsun. Hangi durumda olursam olayım dinlemeyi öğrendim" yanıtını verdi.

Müziğe başlayan bütün öğrencilerin kahramanları olduğunu aktaran Perlman, "Herkesin kendi kahramanları vardır. Bu, öğrenmenin bir sürecidir. Bütün müzisyenlerin farklı tarzları var. Müzikte önemli olan onlara benzemek değil, kendi karakterini belirlemek. Bu dönemde herşeye ulaşmak daha kolay. Sadece beni dinleyen öğrencilerim var. Bunu yapmamalarını tavsiye ediyorum çünkü müzikte kendi karakterlerini geliştirmeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Eserler, piyano ve keman için yazılıyor"-

Itzhak Perlman, yeni yetenekler konusunda bir soruyu, "Genç birinin ne olacağını çok kestiremiyorum. Çok yetenekli biri başka bir şeye dönüşebiliyor veya daha az potansiyeli olan biri çok güzel işler yapabiliyor. Şarap gibi aslında... Tadınca güzel olabilecek diyorsun ama hayalkırıklığına uğrayabiliyorsun" diye cevap verdi.

Sahnede birlikte çaldığı kişinin önem taşıdığını vurgulayan Perlman, "Keman ve piyanoda eşlikçi gibi bir durum yok. Eserler, piyano ve keman için yazılıyor. Rohan De Silva benimle birlikte sahnede çalıyor. Önceki piyanistimle 30 sene çalıştık. Rohan De Silva ile 14 yıldır birlikte çalışıyoruz" dedi.

-Konser

İstanbul Kongre Merkezi'nde bu akşam Yapı Kredi Banking ana sponsorluğunda Piu Music organizasyonuyla gerçekleştirilecek konserde Perlman'a, piyanoda Rohan De Silva eşlik edecek.

Müzisyenler konserde, Beethoven'ın "Sonata for Piano and Violin No.1 D Major, Op. 12 No.1", Frank'ın "Sonata for Violin and Piano in A Major", Tartini'nin "Sonata in G Minor for Violin and Continuo Devil's Trill" eserlerini seslendirecek.Perlman konserde, geçmişte keman virtüözü Yehudi Menuhin'e ait, Stradivari'nin altın çağında yapılmış en iyi kemanı olduğu düşünülen ve değeri yaklaşık 20 milyon dolar olduğu tahmin edilen 1714 yapımı antik Soil Stradivarius'u çalacak.

-Itzhak Perlman-

Tel Aviv'de 1945'te doğan Perlman, radyodan dinlediği klasik müzik sayesinde kemana ilgi duymaya başladı.

Perlman, keman eğiticisi Ivan Galamian ve asistanı Deraothy DeLay ile Juilliard Okulu'nda çalışmak için ABD'ye taşınmadan önce Shulamit Konservatuvarı'nda ve Tel Aviv Müzik Akademisi'nde Rivka Goldgart ile çalıştı.

Itzhak Perlman, 4 yaşında geçirdiği çocuk felci sonrası düzelme göstererek koltuk değnekleriyle yürümeyi öğrendi. Perlman, koltuk değneklerinin yanı sıra hareket etmek ve otururken keman çalmak için elektrikli "amigo scooter" kullanıyor.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Stradivarius Tel Aviv İstanbul Kültür Sanat Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title