Haberler

Kemik erimesi için önlem alın!

Güncelleme:

Kemik Erimesi dünyada özellikle yaşlı nüfusunun artışıyla birlikte sık görülen bir hastalık. 50 yaşın üzerinde her 3 kadından birinde ve her 5 erkekten birinde kemik erimesine bağlı kırıklar oluşuyor.

Genç yaşlarda kemik erimesine karşı önlem alınması, korunma yöntemlerine dikkat çekilmesi amacıyla her yıl 20 Ekim, Kemik Erimesi (Osteoporoz) Günü olarak kutlanıyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, kemik erimesinin toplum sağlığını etkileyen çok yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayarak, D vitamini eksikliğinin hastalığın görülmesinde önemli bir neden olduğunu söyledi.

TEDAVİDE BAŞARININ ANAHTARI: D VİTAMİNİ

Prof. Dr. Akarırmak, kemik erimesini önlemenin bağlı olduğu birçok faktör olduğunu belirterek, bunların arasında yeterli derecede D vitamini almanın önemine değindi. Prof. Dr. Akarırmak konuyla ilgili olarak; "Yaşam boyunca, her yaşta hem osteoporoz tedavisinde hem de korunmada D vitamininin önemli bir yeri vardır. Osteoporozda D vitamini tedavinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Tedavi aşamasında hangi ilaç tedavisi verilirse verilsin, kalsiyum ve D vitamini de birlikte kullanılmalıdır. D vitamininin eksikliği tedavide başarısızlığı yol açar" şeklinde konuştu.

EN FAZLA YARAR D3 VİTAMİNİ'NDE

D vitamininin kategorileri ve kullanımı ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Akarırmak; UVB ışınları yoluyla vücuda direkt alınan ve belirli aşamalardan sonra vücutta aktive olan D vitamini çeşitleri olduğunu, her ikisinden de tedavide yararlanıldığını söyledi.

Akarırmak'ın verdiği bilgilere göre, Vitamin D'nin D2 ve D3 olmak üzere de ayrıca 2 formu mevcut. Daha çok tedavide kullanılan, en çok yararlanılan ise D3 formu.

Vücudun günlük gereksinimi olan D vitamininin her gün karşılanması gerekiyor. Günlük alınması gereken D vitamini erişkinlerde 800 İÜ (uluslararası ünite) kadar. Çocuklar, kırık riski yüksek olanlar, emzirme ve hamilelik dönemlerinde ise daha fazla, 1000 İÜ D vitamini öneriliyor. Vitaminini deri veya besin yolu ile karşılanamadığı taktirde ise ek gıda takviyelerini kullanmak gerekiyor.

Prof. Dr. Akarırmak, son dönemde yeni çıkan vitamin formalarına ilişkin sorulan soruyu da ; "VSY Biotechnology tarafından sunulan yeni D3 vitamini tek dozda günlük ihtiyacı karşılama gücüne sahip olmasıyla öne çıkıyor" şeklinde cevapladı.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Sağlık Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title