Haberler

Kara Kıta"Yı Suya Kavuşturuyorlar

Deniz Feneri Derneği, başta Afrika ülkeleri olmak üzere susuzluk yaşanan farklı coğrafyalarda, son 9 yılda 140 su kuyusu açtırdı Dernek Genel Başkanı Cengiz: "Bir kova suyun kuyudan çıkartılması için dakikalarca bekleyen hamile kadınlardan küçük çocuklara kadar bölgede herkesin yüzü gülüyor"

CEM GENCO - Deniz Feneri Derneği, kuraklıktan en fazla etkilenen bölgeler başta olmak üzere "kara kıta"yı suyla buluşturuyor.

Dernek, Afrika başta olmak üzere birçok ülkede hem içme suyu hem de tarımsal sulama amaçlı su kuyuları açıp, depo ve çeşme yaparak, ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunuyor.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, AA muhabirine, 2005'ten itibaren, Arakanlı Müslümanların kamplarda yaşadığı Bangladeş'te, Çad, Nijer, Somali ve Afrika'nın birçok bölgesinde içme suyu ihtiyacını karşılamak için 140, Türkiye'de de 52 su kuyusu açtıklarını söyledi.

Bangladeş'te açılan bir su kuyusunun maliyetinin 3 bin ila 13 bin lirayı bulduğunu aktaran Cengiz, "Derneğimiz, Somali'de başkent Mogadişu, Orta Şebelle, Şebelle, Bay, Galgadud ve Hiran bölgelerinde de su kuyuları açıyor. Kuyular sayesinde bölge halkı temiz ve sağlıklı içme suyuna kavuşturuluyor" dedi.

Susuzluğun en fazla yaşandığı bölge Nijer

Cengiz, yıllardır fotoğraf karelerine, televizyon ekranlarına yansıyan Afrika'daki susuzluk sorununun en çok yaşandığı ülkelerden birinin de Nijer olduğunu vurguladı.

Su kuyusu açma çalışmalarına Nijer'de ağırlık verdiklerini ifade eden Cengiz, şunları söyledi:

"İnsanlar özellikle de kadınlar sırtlarında çocukları, başlarının üzerinde su kaplarıyla her gün 10 litre su için kilometrelerce uzaktaki su kuyularına birkaç sefer yapmak zorunda kalıyor. Çalışmalar sonucu, Nijer'in Tesova, Faram, Adj Sabar ve Magarya köyleri sağlıklı su kaynaklarına kavuşturuldu. Ayrıca 6 su kuyusuyla Tesaua'daki 10 köyün su sorunu çözülerek bölge halkının rahat nefes alması sağlandı. Agadez-İngal'de tarımsal sulama amaçlı 10 kuyu açarak, fakir Nijer köylüsünün sebze ve meyve yetiştirmesine destek verildi. Bir kova suyun kuyudan çıkartılması için dakikalarca bekleyen, hamile kadınlardan küçük çocuklara kadar bölgede herkesin yüzü gülüyor."

Çad'ı, "Afrika'nın ölü kalbi" olarak nitelendiren Cengiz, "En büyük şehri ve başkenti olan N'Djamena'da bile elektrik yok. İnsanlar ağaçların altında kurulan evlerde yaşıyor. Yağmur suyunu biriktirip, içiyorlar. 10 milyon nüfuslu ülkede 100 bin Orta Afrikalı mülteci yaşıyor. Deniz Feneri Derneği olarak Çad'da bölge halkı ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden gelen mülteciler için su kuyuları açıyoruz. Afrika'da 140 su kuyusu açarak insanların hizmetine sunduk" diye konuştu. - Hatay

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Cengiz Nijer Çad Yerel Haberler

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title