Haberler

Iğdır Üniversitesinde Ermeni Dili ve Edebiyatı Açılması Çalışmaları

Iğdır Üniversitesinde Ermeni Dili ve Edebiyatı Kurulması Çalışmalarıyla İlgili Yapılan Açıklamada

Iğdır Üniversitesinde Ermeni Dili ve Edebiyatı Kurulması çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamada, 'Tarihi olayları tahrif ederek, haksız ve kötü amaçlı propaganda ve çalışmaların önünü kesmenin en doğru yolunun ilim olduğu gerçeğinden hareketle, Ermeni dilini iyi bilen uzmanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu da üniversiteler vasıtasıyla gerçekleşebilir' ifadesine yer verildi.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz'ın, 'kuracakları Fen-Edebiyat Fakültesinde ihtiyaç halinde Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü açılabileceği, gerekirse Ermenistan'dan hoca getirilebileceği' sözlerinin ardından yaşanan tartışmalarla ilgili Üniversite Rektörlüğünce basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Rektör Yılmaz'ın sözlerinin kamuoyunda yanlış anlaşılmaya neden olduğu ve bunun da üniversite tarafından 'büyük bir üzüntüyle karşılandığı' ifade edildi.

Söyleşide Yılmaz'ın fakültede Arap, Fars, Gürcü, Rus, Azeri ile diğer Türk Cumhuriyetlerinin dil ve edebiyatı bölümlerinin açılmasının düşünüldüğünü belirterek, şartların müsait olması halinde 'Ermeni dili' bölümünün de açılabileceğini aktardığı kaydedildi.

'Bu bölümün açılmasına ilişkin alınmış kesin bir karar bulunmamakla birlikte, yalnızca ileride oluşabilecek ihtiyaç halinde gündeme gelebilecek bir düşünceden söz edilmiştir' ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Iğdır Üniversitesi, yaptığı bütün planlama ve çalışmalarda ilmi kaygıları ön planda tutmaktadır. Bilindiği gibi Ermeni diaspora teşkilatları başta olmak üzere bazı çevrelerin, ilmi gerçekleri bir tarafa koyarak, sırf siyasi yaklaşımlarla Türkleri karalama çalışmaları devam etmektedir. Bu durumla birçok alanda mücadele edilirken en önemli çalışma sahasının bilim olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Olayların cereyan ettiği döneme ait Osmanlı Devleti arşivleriyle ilgili diğer devletlerin arşivleri kısmen de olsa incelenmiş olmasına rağmen, Ermeni kaynaklara istenilen oranda nüfuz edilememiştir. Konuyla ilgili Ermeni arşivleri açılsa bile maalesef buralarda çalışacak Ermeni dilini iyi bilen bilim adamı sayısı çok yetersizdir. Tarihi olayları tahrif ederek, haksız ve kötü amaçlı propaganda ve çalışmaların önünü kesmenin en doğru yolunun ilim olduğu gerçeğinden hareketle, Ermeni dilini iyi bilen uzmanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu da üniversiteler vasıtasıyla gerçekleşebilir. Çünkü üniversiteler özerk bir yapıya sahip olup, her türlü düşünceye açık, ön yargılardan uzak, bilimsel verilere dayalı olarak çalışan, en aykırı düşüncelerin bile özgürce tartışılabildiği bilim yuvalarıdır.'

Açıklamada, Azerbaycan Uluslararası Diaspora Başkanı İsmail Agayev'in, Rektör Yılmaz ile ilgili beyanatları 'bilgi eksikliğiyle dolu, haddi aşan ve talihsiz' olarak değerlendirildi. Agayev'in sözlerini geri almaması durumunda yargı yoluna başvurulacağı belirtildi. (HHK-KUR-MİS-EAY) - IĞDIR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title