Haberler

Iğdır'da İftarda İki Kez Ezan Okunuyor

Güncelleme:

Iğdır'da Sünni ve Caferi mezhebindeki tefsir farklılığı nedeniyle 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor.

Birçok farklı etnik grubun ve dini mezhebin bir arada yaşadığı Iğdır'da, ramazan ayında iftarın müjdecisi olan akşam ezanın okunma saatinde de farklılıklar yaşanıyor. Kent merkezindeki bir camide, güneşin batması ve havanın kararmaya başlamasıyla beraber Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği saatte akşam ezanı okunuyor. Akşam ezanıyla beraber Sünni vatandaşlar iftarını açarken, Caferi vatandaşlar ise beklemede kalıyor.

7 DAKİKA ARAYLA İFTAR AÇIYORLAR

Caferi inancına göre akşam ezanının okunması için havanın tamamen kararması beklenirken, 200 metre ilerideki başka bir camide de 10 dakika sonra akşam ezanı okunuyor. İki mezhep arasındaki bu farklılık nedeniyle, aynı kentte yaşayan Sünni ve Caferi vatandaşlar 7 dakikalık arayla iftarını açmış oluyor.

Iğdır Ehl-i Beyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm mezheplerin aynı temeller üzerine dayandığını ancak bazı yorum farklılıklarının oluşabileceğini söyledi.

"AYDINLIĞIN TAMAMEN KAYBOLMASI GEREK"

Bazı mezhepler arasında da akşam ezanının vakti konusunda farklılıklar oluştuğuna işaret eden Beder, "Bizim inancımızda akşam ezanının okunması için aydınlığın tamamen ortadan kaybolması gerekir. Bu vakitte akşam ezanı okunur. Ehli Sünnet ile Caferiler arasındaki farklılık burada ortaya çıkıyor" dedi.

Beder, akşam ezanının vakti konusundaki bu görüş ayrılığı nedeniyle zaman farkının oluştuğunu kaydetti.

"Sünni kardeşlerimiz, güneşin batması ve kızıllığın ortaya çıkmasıyla akşam ezanını okur" diyen Beder, "Biz de tamamen karanlığın çökmesi beklenir. Bundan dolayı iki mezheb arasında 6-7 dakikalık fark oluşuyor. Bu zaman farkı, sabah ezanında ise 15 dakikaya yükseliyor" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR ÇATIŞMA OLMADI"

Beder, sözlerini şöyle tamamladı: "Teknik bir farklılık açısından 6-7 dakika fark var. Başka hiçbir fark yoktur. Buradaki insanlarımız da bu olaya alışmış durumda. Sünniler de Caferiler de vakti bilmektedir. İki mezhep arasında bu konuda hiçbir çatışma olmadı. İki kesim de bu durumu hoş görmüştür. Hatta aynı iftar sofrasında iki kesim de birbirine hoşgörüyle karşılayarak kendi vakti beklemiştir."

Kaynak: AA / Yerel

Diyanet İşleri Başkanlığı Iğdır Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (15)

Gercek:

Iste size Türkiyenin islam anlayisi, Gidin Sudiarabistana onlar gelenek olarak ne yapiyorsa o dogrudur

2
15
yanıtYanıtla
alisdfsdfsfd@hotmail.com:

niye onlar din otoritesi mi ezik

yanıt0
yanıt0
ıyyyyaykutaydogdu.turkey@gmail.com:

.Sudii arabistan dediğin yer müslüman bir yerse kutsal emanetler neden onlarda kalmadı? Fahrettin Paşa tarihi eser kaçakçısı mı?..O kadar boş,cahilce ve sana pompalananla konuşmuşsun ki senin Amerikaya,Avrupa''ya falan gitmen lazım.Anca onlar böyle konuşur; tahater almadıkları için bu pislik karakterlerinede yansımış boş boş konuşurlar; sendede böyle birşey var çok net görülüyor..ya da ikinci seçenek olarak DNA testi yaptırman lazım Süleymen Demirel''le bir yakınlık çıkabilir..

yanıt0
yanıt0
seyit yildiz:

devletin diyaneti ne derse o olur nemesebi boyle seyler gelecek yillar icin iyi deyil ayrimciliga goturur giyametin alemetleri saygilar

2
10
yanıtYanıtla
kapkara:

İSLAMDA BİRLİK BİR HİKAYEDİR....

3
8
yanıtYanıtla
ÜLKÜCÜ DERSİMLİ:

ORUÇTA SAHUR YAPILMAZ SIĞIR GİBİ YEE SONRADA BEN ORUÇ TUTUYORUM DE ÖNMELİ OLAN O AÇLIĞI YAŞAYABİLMEK AKŞAM EZANI DA DEĞİL KARANLIK ÇÖKÜNCE İFTAR AÇILIR. SONRADAN UYDURMA İŞİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN EZAN DA İFTAR

4
4
yanıtYanıtla
abdullah:

cinayet bakanlığının neyi doğruki iftar vakti doğru olsun...

0
6
yanıtYanıtla
sadık toprak:

ayrılığa gayrılığa gerek yok. Caferi kardeşlerimizin başımızın üzerinde yeri var. Caferilerin imamı İMAM CAFERİ SADIK Ebu hanifenin hocasıdır. Ebu Hanife; eğer Cafer olmasaydı Numan helak olmuştu..diyor.. bu konuda tartışmayın. artık birlik olalım... yeter... ehli sünnet diye ortaya çıkıp, şiileri kesenlere lanet, ehli beyt sevdalısı olup, sahabeye sövmeyen şiilere selam olsun. YETER ARTIK. BİR OLALIM...

5
1
yanıtYanıtla
kadır barışsaban-kalesi28@hotmail.com:

senı kutluyorum sadık kardeş aynen dedığın gıbı şımdı bırlık zamanı kavga deyıl bırakın herkes ınandığı gıbı yaşasın

yanıt0
yanıt0
ardahanlikurdo:

igdirin 30 u nu caferi mezhebine bagli azeri caferi {sia} lari vardir.geri kalan 70 lik kismi ise sunni kurdler olusturur,kurdler genelde sunni kolunun safii mezhebindendir,azeriler ise tamami sia mezhebinin caferi koluna mensuptur,

2
4
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title