Haberler

'Hastaların Haklarını Araması Birçok Kesimi Rahatsız Ediyor"

Hasta ve Hasta Yakını Hakları Savunma Birliği Derneği Başkanvekili İlhan Yetişgin, Hastaların Artık Haklarını Daha Çok Aramaya Başladığını Belirterek,

Hasta ve Hasta Yakını Hakları Savunma Birliği Derneği (HAYASAD) Başkanvekili İlhan Yetişgin, hastaların artık haklarını daha çok aramaya başladığını belirterek, bu durumun başta bazı doktorlar olmak üzere birçok kesimi rahatsız ettiğini bildirdi.

Yetişgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan haklarının geliştiği ülkelerde hasta ve hasta yakını haklarının da aynı oranda gelişme gösterdiğini söyledi.

Türkiye'de de insanların gün geçtikçe daha bilinçli bir hale geldiğini dile getiren Yetişgin, "Özellikle AK Parti hükümetiyle birlikte Türkiye, bu alanda önemli bir yol aldı. Gerek fiziki şartların artması, gerekse hastanelerdeki uygulamaların iyileşmesi konusunda artık çok daha ileri noktalardayız. Hastalar artık haklarını daha çok aramaya başladı ve bu başta bazı doktorlar olmak üzere bir çok kesimi de rahatsız ediyor. Eskiden itilip kakılan hasta ve yakınları, artık doktorlardan gerekirse hesap sorabiliyor" diye konuştu.

Yetişgin, 5-6 yıl öncesine kadar sağlık alanındaki en büyük sorunun, Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaları olduğunu, ancak günümüzde bir çok eksiğin kapatıldığını belirterek, doktor sayısı ve bazı fiziki şartlar konusunda ise halen yapılması gerekenlerin olduğunu ifade etti.

Ankara'daki tüm hastanelerde derneklerinin bir temsilcisinin bulunduğunu aktaran Yetişgin, "Hasta ve yakınları, hastanelerde yaşadıkları bir sıkıntı için bize başvurabilirler. Bize başvuran hastaların haklarını aramak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. İlk olarak hastane yönetimleriyle konuşarak halletmeye çalışıyoruz, ancak ortada hukuksal bir boyut varsa kendilerine ücretsiz danışmanlık sağlıyoruz" dedi.

Hasta ve hasta yakını haklarında "mahremiyet" ilkesinin önemini de vurgulayan Yetişgin, bu konuya Türkiye'de çok fazla dikkat edilmediğini savundu.

Kadıköy'de bir arkadaşının evinde ölü bulunan sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster'la ilgili de bazı basın kuruluşlarının bu ilkeyi gözardı ederek yayın yaptıklarını öne süren Yetişgin, "Mahremiyet ilkesine çok dikkat edilmeli. Defne Joy Foster'la ilgili daha kesinliği belli olmadan öyle şeyler konuşulup, öyle şeyler yazıldı ki, hiç bu kızın bir eşi, bir çocuğu, annesi, babası var diye düşünülmüyor. Bu konularda basının biraz daha hassas davranmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title