Haberler

Cep Telefonu ve Baz İstasyonlarında Radyasyon Var mı?

Güncelleme:

Prof. Dr. Tunaya Kalkan, "Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının ilk çıktığı zaman teknolojisi oldukça geriydi ama gün geçtikçe bu iki alanın manyetik şiddetleri düştü." dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanlar Komisyon Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan, "Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının ilk çıktığı zaman teknoloji oldukça geri ve şiddetleri de standartların üstündeydi. Zaman içinde teknoloji ve kullanım imkanları da arttıkça baz istasyonları sıklaştı, cep telefonlarının manyetik iletişim şiddetleri düştü; artık öyle radyasyon falan yok. Radyasyon değil bu. Bu bir ışıma, elektromanyetik dalga." dedi.

İSTANBUL'DA KRİTİK SEMPOZYUM

Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından organize edilen ve ev sahipliğini Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı 'İyonize Etmeyen Elektromanyetik Alanların Yarattığı Isıl Hasara Yakından Bakış Sempozyumu' İstanbul'da yapıldı.

150 BİLİM İNSANI KATILDI

40 ülkeden 150'ye yakın bilim insanın katıldığı 3 günlük sempozyumda, ICNIRP tarafından tavsiye edilen standart değerlerin tartışılmasının yanı sıra, baz istasyonları, cep telefonları, mikrodalga fırınlar ve elektrikle çalışan tüm cihazlardan yayılan elektromanyetik alanlara yönelik etkiler masaya yatırıldı.

Sempozyumda konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanlar Komisyon Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan elektromanyetik alanların ısıl etkisinin vücut sıcaklığını bir derece artıran değer olarak kabul edildiğini belirterek, "Bu değerin 50'de biri olan 40 volt/metre ICNIRP tarafından güvenli kabul edilmektedir. Türkiye'de ise bu değer tedbir amaçlı 10 volt/metre olarak uygulanıyor! Buradaki sonuçlar insan sağlığı için en uygun çıktılara ışık tutacaktır." şeklinde konuştu.

"CEP TELEFONLARI VE BAZ İSTASYONLARININ MANYETİK ŞİDDETLERİ DÜŞTÜ"

Prof. Dr. Tunaya Kalkan, bu günkü teknolojiyle baz istasyonu, cep telefonu ile diğer elektro manyetik alanların sürekli kontrol edilmekte olduğunu söyleyerek, "Bundan yana bir endişe olduğunu sanmıyorum. Cep telefonları çok yeni! Geçmişi çok uzun olmayan bir alan! Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının ilk çıktığı zaman teknoloji oldukça geri ve şiddetleri de standartların üstündeydi. Zaman içinde teknoloji ve kullanım imkanları da arttıkça baz istasyonları sıklaştı, cep telefonlarının manyetik iletişim şiddetleri düştü; Dolayısıyla standartları da bir şekilde geriye geldi. Şu anda halkın o günkü endişeleri, endişe ettiği ya da bizim o kadar olmamalı dediğimiz değerlerin altına geldi. Artık öyle radyasyon falan yok. Radyasyon değil bu. Bu bir ışıma, elektromanyetik dalga. Bu tip alanlar eskide kaldı. Artık teknoloji emniyetli bir noktaya geldi. Eğer bir şey çıkarsa hiç endişe edilmesin hemen söyleriz. İlk söyleyeceklerden biride bilim adamlarıdır." dedi.

"MİKRO DALGALAR TAM BİR ŞEHİR EFSANESİ"

Mikro dalga fırınların da radyasyon yaydığı sözünün şehir efsanesinden başka bir şey olmadığının da altını çizen Kalkan, mikrodalga'dan yayılan sızıntının bir cep telefonu sızıntısından çok daha küçük olduğunu, fakat içindeki enerji dönüşümü nedeniyle pişen yemeğin yakından seyredilmemesi gerektiğini, her zaman bir adım geride durmanın en doğru davranış olacağını kaydetti.

"ELEKTROFOBİLER CİDDİ BİRER HASTALIKTIR"

Dünya üzerinde bazı insanların başka konuda da olduğu gibi korkulacak bir şeyi olmayan neslelerden etkilenip korktuklarının da altını çizen Kalkan, "Günümüzde elektromanyetik alanların biyolojik etkileri emniyetli sınırlara çekilmiş olmasına rağmen bunlardan korkanlar kadar, kendilerine korku yaratabilen insanlar da var. Yani elektromanyetik alanlardan kendilerine korku yaratabiliyorlar. Dolayısıyla, bunun adı 'Elektrofobi'dir. Fobiler de tedavi edilmesi gerekli çok ciddi birer hastalıktır." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Teknoloji Yaşam Politika Güncel Güncel Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

500

Yorumlar (4)

u mustafaMobil-ANDROID:

Bu doktor yalan söylüyor.

1
0
yanıtYanıtla
GsLiMobil-ANDROID:

bence bir ulkede tek operator olmali icimiz disimiz radyasyon oldu geberip gidecez yakinda komple

0
0
yanıtYanıtla
murat:

cerahpasa hastanesi ve doktorlar hamdi ozkara ve saz arkadaslari kobay amelyat edererek tedavi etmeyerek kapiya koyarak kim yaptiysa o duzetsin diyen saglik bakanik ve dr -lar kimse tedavietmemektedir doktor hatasindan kaynaklandigi turkiyede hastane kimse tedavi yetkisi yok mak

0
0
yanıtYanıtla
Can:

iyi o zmn al evine taktır milleti rahat bırakın ya

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title