Haberler

Milletvekili Erdoğan ve Türk Heyeti Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'le Görüştü

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve beraberindeki heyet, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i ziyaret ederek, Türkiye Kırgızistan ilişkilerini görüştüler.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve beraberindeki heyet, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i ziyaret ederek, Türkiye Kırgızistan ilişkilerini görüştüler.

Türk Cumhuriyetler Birliği'nin temelinin atılması gerektiğini ifade eden Mehmet Erdoğan, Cumhurbaşkanı Atambayev'den bu konuda olumlu yanıt aldı. Cumhurbaşkanı Atambayev, bu oluşuma Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'nın liderlik yapması gerektiğini, Rusya'nın nüfusunun yüzde 20'sinin Türk olduğunu söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak ve Kırgızistan'ın Bişkek kentinde bulunan 35 bin öğrencisi bulunan 80 yıllık Yusuf Balasagun Milli Üniversitesi Senatosu tarafından Türk dünyasına hizmetleri ve dünya barışına katkı sağlamasından dolayı kendisi için düzenlenen fahri profesörlük kep giyme törenine katılmak için Kırgızistan'a giden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve beraberindeki 15 kişilik heyet, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i ziyaret etti. Ziyarete AK Parti Demokrasi ve Hakem Kurulu Başkanı ve Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, 23. Dönem TBMM Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Avrasya Kalkınma Platformu Genel Başkanı Hasan Cengiz,

Arkeolog Sanat Tarihçi Ali Babat ve gazeteci Mevlüt Günay katıldı. Yaklaşık bir saat süren görüşmelerde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Türkiye'nin gelişmelerini yakından takip ettiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetiyle güzel ilişkiler içerisinde bulunduklarını belirterek kendisini ziyaret eden heyete teşekkür etti.

Ziyarette Türk Cumhuriyetler Birliği'nin kurulma çabalarını gündeme getiren AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'a destek veren Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, böyle bir birliğin Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya önderliğinde kurulması için gerekli desteği vereceklerini belirtti. Rusya'nın nüfusunun yüzde 20'lik bölümünün Türk olduğuna dikkat çeken Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, bu oluşum için gerekli zeminin mevcut olduğuna da dikkat çekti. Türkiye ile ilgili ilişkileri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, şunları söyledi:

"Sizin bahsettiğiniz gibi bende Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyor ve örnek alıyorum. Bu örneği Kırgızistan'da uyguluyorum ve uygulamaya devam edeceğim. Türk Cumhuriyetler Birliği için Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya önderliğinde çalışmalar yapılabilir. Rusya'nın nüfusunun yüzde 20'si Türklerden oluşuyor. Sayın Erdoğan size Kırgızistan'ın en köklü üniversitemizden birisi olan Yusuf Balasagun Milli Üniversitesi senatosu tarafından Türk dünyasına hizmetleriniz ve dünya barışına katkı sağlamasından dolayı verilen fahri profesörlük unvanınızı da kutluyorum."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'e yüzyıllarca Orta Asya coğrafyasında güçlü büyük Türk devletlerinin bulunduğuna dikkat çekti. Günümüzde de bu birlikteliğin sağlanabilmesi için gerekli zeminlerin bulunduğunu belirten Erdoğan, Kırgızistan Türkiye ilişkilerinin tarihsel bir boyut taşıdığını, Kırgızistan'ın anavatan olduğunu da ifade ederek, Osmanlı Sultanı Orhan Gazi İznik'i Kırgız askerlerinin desteği ve çabası sonucu fethettiğini hatırlattı. Erdoğan, Orhan Gazi'nin İznik'in fethinden sonra burada şehit olan Kırgız askerleri anısına bir anıt diktirdiğini de hatırlattı. Erdoğan, "Türk dünyasının eski şanlı günlerine yeniden kavuşması gerekiyor. Bizim görevimiz bu yeni oluşuma destek vermek ve özlenen o eski şanlı günlerin yeniden gelmesini sağlamaktır. 21. Yüzyıl Türk dünyasının yüzyılı olacaktır. ABD, AB ve diğer birlikler yeni oluşacak Türk Cumhuriyetleri Birliği için önemli bir örnek oluşturmaktadır. Bugün Avrasya'da kurulan Türk devletleri tarafından oluşturulacak olan birlik hem bu ülkelerin ekonomik, siyasi ve ileri demokrasi anlamında gelişmesine katkı sağlayacak hem de dünya üzerinde önemli bir gücün oluşmasını destekleyecektir. Türkiye bu anlamda Kırgızistan ve diğer Türk devletleriyle ortak hareket edecektir. Özlenen bu birlikteliğin kurulması için bu büyük bir fırsattır. Türkiye'nin son on yılda güçlü bir büyüme trendine girdi. Güçlü bir ekonomiye sahiptir. İleri demokrasi gerçekleştirilmiştir. Bu mücadelelerin sonuç vermesinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yolsuzlukla ve yoksullukla mücadelesi büyük etki sağlamıştır. Kara delikleri tıkamıştır. Mafya ve çetelerle korkusuzca mücadele etmiştir. ve ekonomi iyi yönetilmektedir. Bununda ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır" dedi.

Yapılan görüşmelerin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Türk heyetini kutlayarak gerekli her türlü desteği vereceklerini ifade etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Almazbek Atambayev Mehmet Erdoğan Kırgızistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

title