Haberler

Kesimine Dikkat Edilmeyen "Kurban" Zehirleyebilir

Kurban kesiminde işkembe ve bağırsak içeriğiyle temas eden etlerin, mikroorganizmalarla bulaşması neticesinde kısa sürede bozulmaya, hatta zehirlenmeye neden olabileceği bildirildi Prof. Dr. Gürbüz: ''İç organlarda apse, tümör gibi değişimler gözlemlenirse, en yakın ilgili kuruma haber verilmelidir. Normal görünümlü olmayan iç organlar, kedi ve köpeklere verilmemeli. Bu şekilde paraziter hastalıkların yayılmasına katkı sağlanmamış olunur"

METİN BOLAT - Kurban kesiminde işkembe ve bağırsak içeriğiyle temas eden etlerin, mikroorganizmalarla bulaşması neticesinde kısa sürede bozulmaya, hatta zehirlenmeye neden olabileceği bildirildi

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satın alınan kurbanlığın uygun şartlar altında kesilmesi gerektiğini söyledi.

Bu durumun hem dini, hem de hayvan refahı ve halk sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Gürbüz, hayvan hareketlerinin oldukça yoğun olduğu bu dönemde enfeksiyonların yayılmasının önlenmesine işaret etti.

Kurban Bayramı'ndaki kesimlerin sonucunda tonlarca et ve yan ürünler elde edileceğini hatırlatan Gürbüz, "Kesim esnasında keskin bıçak kullanılmamalı. Aksi taktirde istenilmeyen sonuçlarla karşılaşılır. Deri yüzümüne önem verilmeli. Deri zedelenmeden çıkarılmalı ve ete bulaştırılmamalıdır" dedi.

İç organlar çıkarılırken dikkat edilmeli

İç organlar çıkarılırken dikkatli olunması gerektiğini anlatan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Kurbanın özellikle işkembe ve bağırsakları dikkatli çıkarılmalıdır. Etler, işkembe ve bağırsak içeriğiyle bulaştırılmamalı, aksi taktirde mikroorganizmalarla bulaşması neticesinde kısa sürede bozulma, hatta zehirlenmeye neden olabilir. İşkembe ve bağırsak atıklarıyla çevre kirletilmemeli, ekonomiye kazandırılması sağlanmalıdır. İç organlarda apse, tümör gibi değişimler gözlemlenirse, en yakın ilgili kuruma haber verilmelidir. Yetkili veteriner hekimin kararı sonrasının da etler değerlendirilmeli. Normal görünümlü olmayan iç organlar kedi ve köpeklere verilmemeli, özellikle bu şekilde paraziter hastalıkların yayılmasına katkı sağlanmamış olunur."

"Kaliteli lezzetli" etim olsun istiyorsanız soğukta bekletin

Derisi yüzülmüş ve iç organları çıkarılmış etlerin soğuk, havadar ve güneş almayan yerde bir süre dinlendirilmesi gerektiğini aktaran Gürbüz, kasın ete dönüşümü için söz konusu bekletmenin son derece önemli olduğunu bildirdi.

"Sıcak etin parçalanması oldukça zor ve zahmetlidir" diyen Gürbüz, şöyle devam etti:

"Soğutulmuş eti parçalamak kolaydır. Kaliteli, üstün nitelikli ve lezzetli et bu şekilde elde edilir. Eve getirilen et soğukta bir süre bekletilmelidir. Et taşıma için plastik malzeme kullanılmamalıdır. Kalp, dalak böbrek ve karaciğer gibi organları ayırılmalı, etle aynı yerde bulundurulmamalıdır. Etler kalitelerine göre sınıflandırılmalı, etin hangi bölgelerinin nasıl değerlendirileceği öğrenilmelidir.  Etlerin elde edilmesindeki hijyenik şartların etin muhafaza süresini etkilediği unutulmamalıdır. Kurban etleri tek porsiyonlar halinde ayırılmalı, uygun ambalajlama materyallerle ambalajlanmalıdır. Derin dondurucuda 4-6 ay süreyle etler muhafaza edilebilir. Kıyma, en dayanıksız et ürünüdür. Bu nedenle buzdolabında ancak 2-3 gün muhafaza edilebilir. Diğer etlerin buzdolabında muhafazası ise kesim şartlarına bağlı olarak 5-7 gün kadardır. Etleri kıyma olarak hazırlatırken sokaklarda kıyma çekimi yapan yerlerde yaptırılmamalıdır." - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl 6 ay hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl 6 ay hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Savaşın başından beri böylesi görülmedi! Hizbullah, İsrail'in casus balonlarını vurdu

Savaşın başından beri böylesi görülmedi! Hizbullah, İsrail'in casus balonlarını vurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title