Haberler

İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, İskoçya analizini açıklayacak Hague: "İskoçya ile birlikte daha güvenli ve güçlüyüz" Analizde İskoçya'nın AB gibi uluslararası kuruluşlara yeniden aday olması gerektiği ve bunun yıllar sürebileceği vurgulanacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, yarın Glasgow kentinde İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin hükümetin görüşünü ortaya koyan analizi yayımlayacak.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, yayımlanacak analizde, " Birleşik Krallık'ın dünyadaki benzersiz rolüne dikkat çekileceği" ve Birleşik Krallık'ın küresel diplomatik ağına yer verileceği kaydedildi.

Glasgow'a gitmek için sabırsızlandığını dile getiren Hague, "İskoçya ile birlikte daha güvenli ve güçlü olduğumuza inanıyorum. Dünyada birlikte daha fazla şeyler yapacağımızı düşünüyorum" dedi. Analizde, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı halinde Avrupa Birliği ve NATO gibi uluslararası kurumlardaki üyeliği konusunun da yer alması bekleniyor.

İngiltere'nin yarın açıklanacak analizle, özellikle İskoçya'nın bağımsızlığı halinde, AB ve NATO gibi uluslararası kuruluşlara yeniden aday olması gerektiği mesajı vermesi bekleniyor. İngiltere'nin Avrupa Birliğin'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, İngiliz basınına verdiği demeçte, "Bağımsız bir İskoçya'nın AB'ye katılması ne anlama gelir?" sorusuna, "Tüm AB ülkeleri bu konuda hemfikir olmalı. Müzakere süreci karmaşık olacaktır, yıllar sürebilir" yanıtını verdi.

Lidington ayrıca, İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılmaya karar verirse, AB'den, BM'den ve NATO'dan uzaklaşacağı yönünde AB ülkeleri yetkililerinden güçlü sinyaller aldıklarını ifade etti. Açıklanacak analizle ayrıca, İskoçya'nın bağımsızlığı halinde İngiltere'nin dünya genelindeki büyükelçilik ve konsolosluklarından faydalanamayacağı vurgulanacak.

-Referandum 18 Eylül'de-

İskoçya bölgesel hükümeti, bu yıl referanduma götüreceği Birleşik Krallık'tan bağımsızlıkla ilgili planını ortaya koyan raporunu geçen yıl açıklamıştı. Ayrılıkçılar ile birlik yanlılarının ayrı ayrı kampanyaları devam ederken, referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.

Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Londra ile Edinburgh, önceki yıl referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşmasına" imza koymuştu.

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP), referandumu, İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor. Ancak İskoçya'nın bağımsızlığı halinde özellikle ekonomik olarak oluşabilecek belirsizlikler dolayısıyla bağımsızlığa karşı olanlar da bulunuyor.

İskoçya'da yapılan son kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığı savunanların yüzde 30, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını verenlerin ise yüzde 50 civarında olduğunu ortaya koyuyor. Ancak halkın yüzde 25'ine yakınının bağımsızlığa ilişkin henüz karar vermediğine dikkat çekiliyor. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

Birleşik Krallık Avrupa Birliği William Hague Politika Güncel Haberler

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 28 yıl 6 ay hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 28 yıl 6 ay hapis cezası

Kobani Davası'nda Gültan Kışanak'a tahliye

Kobani Davası'nda Gültan Kışanak'a tahliye

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title