Haberler

Gemlik Gübre'nin Kapasite Artışına Çevreci Tepkisi

Daha önce termik santral kurma girişiminin yanı sıra kimyasal depolama tesisleri yapma planından kamuoyunun tepkisi üzerine vazgeçen Gemlik Gübre A.Ş.bu kez kimyasal gübre üretimi kapasite artırımı için kolları sıvadı.

Daha önce termik santral kurma girişiminin yanı sıra kimyasal depolama tesisleri yapma planından kamuoyunun tepkisi üzerine vazgeçen Gemlik Gübre A.Ş. bu kez kimyasal gübre üretimi kapasite artırımı için kolları sıvadı.

Söz konusu yatırım için yapılan ÇED toplantısında gergin anlar yaşandı. Gemlik Belediyesi Sağlık İşleri Müdiresi Çevre Mühendisi Ebru Kurt, Belediye Şehir Plancısı Müge Gürsoy, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, EKODER Başkanı Arca Atay'ın yanı sıra, MHP İlçe Başkanı Osman Durdu, MHP'li Belediye Meclis Üyesi Suat Laçinok, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy ile birlikte çok sayıda Gemlikli ve çevrecinin katıldığı toplantı büyük ilgi gördü. Sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin muhalefetiyle karşılaşan toplantıda 100 kişilik bir grup, "İşletme ruhsatı olmayan bir fabrikanın ÇED raporu tartışılamaz. Bu gayri meşru bir toplantıdır" diyerek toplantının yapıldığı küçük yemekhaneyi terk etti.

Fabrika yandaşları tarafından şov yapmakla suçlanan protestocu grup eleştirilerini kapı önünde de devam ettirdi. Toplantıdaki gerilim belediye yetkililerinin de ÇED raporu önlerine geldiğinde ret raporu vereceklerini açıklamalarıyla devam etti.

EKOÇED yetkilisi Çevre Mühendisi Esra Şahin, ÇED başvuru raporu konusunda slayt gösterimli açıklama yaptı. Bu açıklamayı yeterli bulmadığını savunan EKODER Başkanı Arca Atay, "980 milyon liralık artış, 1280 bin ton üretim artışı ve 4,5 milyon tona çıkacak bir üretimden bahsediyorsunuz. Ama bu toplantıyı Gemlik halkından kaçırıp, bu küçük yemekhanede yapıyorsunuz" dedi.

MHP İlçe Başkanı Osman Durdu ve Meclis Üyesi Suat Laçinok da, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ilçe sınırlarında yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli madde üretimi yapmayı yasakladığını ve bunu planlara işlettiğini hatırlatarak, "Bu karara rağmen nasıl üretim artışına gidebiliyorsunuz?" diye sordu.

Durdu, ayrıca fabrikanın ruhsatının olup olmadığını sordu.

Fabrika Proje Müdürü Alp Bülent Güleş'in, "Proje başvurumuzu yaptık. Çalışmalarımız sürüyor" açıklamasını yeterli bulmadıklarını belirten Durdu, "Biz aptal değiliz. Ruhsatı olmayan bir fabrikanın ÇED raporu da tartışılamaz. Biz toplantıyı terk ediyoruz" diye konuştu.

Durdu'nun konuşmasını destekleyen CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy da, "Yeterince bir bilgilendirme yapılmadı. Kullanılacak enerji kömürdür. Günde 400 ton kömür yakılacak. Bu kömür en soğuk kış günlerinde Gemlik'te yakılacak kömür miktarının 4 katıdır. Bu kömür yılın her günü yakılacaktır. Siz sadece Gemlik'i değil, Marmara'yı da tehlikeye atıyorsunuz" dedi.

Muhalif sesler bununla da sınırlı kalmadı. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, ÇED başvuru raporunun yanı sıra, ruhsat almak için başvurusu yapılan ve kendilerinin de iki kez denetlediği fabrikanın eksiklik ve aksaklıkları bulunduğunu söyledi. Ayrıca 20 bin tonluk dan iki adet toplam 40 bin tonluk amonyak deposunun kaç şiddetinde bir depreme dayanacağı konusunda da halen bilgi verilmediğine değinen Uluşahin, ÇED başvuru raporunu hazırlayan kişi ve kurumların da hem hukuki hem de bölge halkı adına büyük sorumluluk altına girdiklerini hatırlattı.

Fabrikanın atık emisyonlarının uluslar arası normlara göre yapılacağını, atık ve atık su üretiminin söz konusu olmadığını belirten fabrika proje müdürü Alp Bülent Güleş, fabrikanın çevreci bir yatırım yaptığını ve istihdama yönelik kapasite artırımı gerçekleştirdiğini kaydetti. Zehirli, yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasallar değil çevreci kimyasallar üretip, gübre üretimi konusunda artırıma gittiklerini ifade eden Güleş, Türkiye'nin yüzde 70'inin geçimini tarımla sağladığını da anlatarak, deprem konusunda da sıkıntı olmadığını, en az 8 şiddetinde bir depreme göre tesisleşmenin sağlandığını kaydetti.

1978 yılından bu yana neden ruhsat aranmadığını soran Alp Bülent Güleş, 8 yıldır YILFERT grubunda bulunan Gemlik Gübre A.Ş. fabrikasının zaten ruhsat girişimleri olduğunu sözlerine ekledi.

Gemlik Belediyesi Şehir Plancısı Müge Gürsoy ise, " Gemlik Gübre A.Ş. arafından yapılması planlanan "Kimyasal Gübre Üretim Tesisi Kapasite Artışı" projesi bir şekilde ÇED raporu uygun görüşü alsa dahi, ruhsat aşamasında kesinlikle izin verilmeyecektir. Aynı zamanda 2030 yılı için yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında bu tesislerin ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar faaliyetine devam etmesi, kapasite artışı yapılmaması daha sonra planlı alanlara taşınması söz konusudur. Gemlik Belediyesi olarak Gemlik Gübre A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Kimyasal Gübre Üretim Tesisi Kapasite Artışı" projesine kesinlikle ret kararımızı bildirmekteyiz" diye konuştu.

Toplantı, ÇED başvuru raporunun, konuşma ve görüşlerin de kayda geçirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderileceğinin açıklanmasıyla son buldu.

(MŞ)

14.12.2012 17: 09: 35

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gemlik Gübre Osman Durdu Esra Şahin Arca Atay Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title