Haberler

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz Açıklaması

Deniz Açık - Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Tüm Satışların Yüzde 60'ını Başta Çin Olmak Üzere Uzakdoğu'ya Gerçekleştirdiklerini Söyledi.

Deniz Açık - Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, tüm satışların yüzde 60'ını başta Çin olmak üzere Uzakdoğu'ya gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesindeki Boraks Tesislerinde incelemelerde bulunan Yılmaz, AA muhabirine yaptıı açıklamada, Eti Maden İşletmeleri'nin Türkiye'deki karlılık miktarı bakımından 2009 yılı rakamlarına göre ülkenin 11. en büyük kar eden kurumu olduğunu belirterek, 2010 yılında da karlılık bakımından Türkiye'nin ilk 5 kurumu arasında yer alacaklarını kaydetti.

Eti Maden İşletmeleri'nin 2010 yılını 440 milyon lira karla bağladığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"2000'li yılların başında yüzde 65 bor kimyasalı, yüzde 35 konsantre satılırken, bugün itibariyle yüzde 95 bor kimyasalı, yüzde 5 konsantre satıyoruz. Bu, nitelik itibariyle büyük bir şekilde evrime geçtiğimizin, birim satış fiyatlarımızın arttığının göstergesidir. Konsantre miktarı sürekli azalırken, bor kimyasallarını satış miktarını artırıyoruz. Uzakdoğu'da çok hızlı büyüdük. Göreve geldiğimizde 9 milyon dolar olan ihracat, bu yıl ki bağlantılarımızla 403 milyon dolara ulaştı. Bu bağlantılarımızı gerçekleştirdiğimiz taktirde 403 milyon dolar ihracat gerçekleştireceğiz. Eskiden en büyük satış bölgemiz Avrupa'ydı, şimdi Uzakdoğu oldu. Tüm satışımızın yüzde 60'ı başta Çin olmak üzere Uzakdoğu'ya gerçekleşiyor."

-"2010'A KADAR 1000'İN ÜZERİNDE ELEMAN ALDIK"-

Yılmaz, 2002'den 2011 yılına kadar 1000'in üzerinde yeni istihdam olanağı yarattıklarını bildirdi.

Eti Maden İşletmeleri'nin dışarıdan teknoloji satın almadığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kurumun bütün tesislerinin dizaynı tamamen Eti Maden İşletmeleri'ne aittir. Son dönemlerde makine dizaynına girmeye başladık. Makine parkımızın yüzde 90'ından fazlası yerli imalat olmaya başladı. Bu çalışmalarla son 5 yılda 25 milyon tasarruf sağladık. Bandırma'da yeni buhar santrali, Kırka'daki tek kademede penta üretimi tesisi, 4. boraks tesisleri ve stok sahalarının rehabilitasyonuyla ilgili tesisler 2010 yılında tamamlandı. 2011 yılına kadar binin üzerinde istihdam sağlayan kuruluşumuz önümüzdeki 3 yıl içinde de 383 kişi alacak. Şu andaki fabrikamızın daha devreye girmeden tüm kapasitesini sattık. Yeni bir fabrikanın kapasitesini de yıllık 500 bin ton olarak planladık. Bu da Devlet Planlama Teşkilatı yatırımından çıktı. Şu anda ihale safhasına girdik. Bu yatırımımızla da ayrıca 422 kişi daha işe alacağız."

-AR-GE ÇALIŞMALARI-

Yılmaz, Eti Maden İşletmeleri'nin çok ciddi Ar-Ge projeleri yürüten kuruluş olduğuna da değinerek, Eti Maden'in tek başına icracı bir kuruluş olmadığını kaydetti.

Kaliteye artırmak veya yeni ürün elde etmek için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bigadiç'te 40 yıldır kenarda duran düşük tenörlü cevherleri optik işlemlerle yüksek tenörlü hale getirdik. Bundan dolayı 100 milyon dolarların üzerinde para kazandık. Borlu çözeltilerden karbondioksit geçirerek soda ve borun fonksiyonunu beraber icra eden bir proses geliştirdik. Bunun patentine müracaat ettik. Şu anki fonksiyonları son derece iyi. Bununla ilgili öncelikle bir pilot tesis kuracağız. Daha sonra bunu da tesise dönüştüreceğiz. Bu tesisi de Eskişehir'de kurmayı planlıyoruz. Büyük bir istihdam oluşacak."

-GEMİLERİN TABANINDA BİRİKEN YOSUN TABAKASINA BORLU ÇÖZÜM-

Yılmaz, nano teknolojiyle ilgili çalışmalara başladıklarını ifade ederek,

"Borun nano teknolojik uygulaması sayesinde gemilerin tabanında biriken ve çok büyük problem olan yosun tabakasının borlu tabaka oluşturarak giderilmesi projesi, laboratuvar şartlarında iyi bir netice verdi. Bunu gerçek hayattaki uygulamasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmayla 10 milyar doları bulan enerji kaybına sebep olan bir konuyu önlemek istiyoruz. Çalışmamız bu yönde" dedi.

-"2011 KARIMIZ 650 MİLYON LİRA OLACAK"-

Yılmaz, borun, "petrol altın, bakır" gibi bir maden olmadığını belirterek, bor kimyasallarına yeni kullanım alanları yaratılması gerektiğini bildirdi.

Bor kimyasallarına yeni kullanım alanlarının yaratılmasıyla malın satılabildiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hazır pazar beklemiyor. Yeni kullanım alanları bulunmalıdır. Son zamanlarda yeni kullanım alanları bulduğumuz için büyüdük. Bigadiç'te normalde 40 bin ton satılan öğütülmüş kolemanit, dönemimizde 400 bin tona çıktı. Çünkü borik asit ikamesi yapmaya başladık ve elyaf sanayisinde kullanmaya başladık. Büyük ihtimalle mayıs veya haziran ayında 400 bin tonluk bir öğütülmüş kolemanit tesisi daha da hizmete girecek. Yani 800 bin ton kapasitemiz olacak. 2013 hedefimiz 1 milyar dolar karıdır. 2023'de de 5,4 milyon ton bor kimyasalı üretimi, 2,5 milyar dolar ciro, 1,6 milyar dolar karlılık hedefliyoruz. Bu hedeflerimiz hayali değil. 1 milyar dolar kar hedefimizi 2013'den önce de gerçekleştirebiliriz. 2009'daki karımız 315 milyon liraydı, 2010'daki karımız 440 milyon lira. Bu yıl ki karımızı da 650 milyon lira olarak ön görüyoruz."

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title