Haberler

Ruslar Özel Sektöre Doğalgazda Yüzde 30 İndirim Yaptı

Güncelleme:

Devlet, doğalgazda fiyat indirimi beklerken, özel sektör ithalatçıları Gazprom'dan yüzde 30 indirimi kaptı. Anlaşmaya göre özel sektör 374 değil, 260 dolar ödeyecek.

Özel doğalgaz ithalatçıları, Rusya'dan satın aldıkları doğalgazda indirim yapılması için yürüttükleri görüşmelerde başarılı oldu. Anlaşmanın imzalanmasından sonra özel ithalatçılar, Rusya'dan aldıkları gazın fiyatını 374 dolardan kademeli olarak 260 dolara kadar çekecek, anlaşmanın geri kalanını petrol fiyatları belirleyecek. Rus gazını özel şirketlerden daha pahalıya satın alan devlet kurumu BOTAŞ ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara temaslarında söz verdiği indirimi hâlâ resmi imzaya bağlayamadı. BOTAŞ ile Gazprom'un düşündüğü indirim oranları arasında yüzde 5'lik fark olduğu belirtiliyor.

DEVLETE İNDİRMEDİ

Özel doğalgaz ithalatçıları, geçen yıl kur yükünden şikayet ederek Rus Gazprom'a başvurmuş ve indirim istemişti. Gazprom da 1 yıllığına geçici indirim yapabileceğini, ancak bu durumda ertesi yıl (2015'te) fiyatın aynı oranda yükseleceğini belirtmişti. Türk şirketler de bu şartı kabul etmişti. Ancak, anlaşma uyarınca doğalgaz zammı otomatik olarak yürürlüğe konunca şirketlerden şikayet sesleri yükselmeye başladı. 1000 metreküpte 70 dolar zamlı gaz almaya başlayan ithalatçılar, BOTAŞ gibi yeni bir indirim beklentisi içine girdi ve Ruslarla masaya oturdu. İthalatçıların en önemli itiraz dayanağı, petrol fiyatlarındaki tarihi düşüş oldu.

114 DOLARLIK İNDİRİM

Yaklaşık 3 ay süren müzakerelerden sonra Gazprom ile Türkiye'deki özel doğalgaz ithalatçılarının indirimde anlaştığı belirtildi. Rusya kaynaklı haberlere göre Enerco Enerji, Shell, Batı Hattı Doğalgaz, Bosphorus Gaz, Avrasya Gaz, Akfel Gaz ve Kibar Enerji, yılın ilk üç ayı için yüzde 25 oranında indirimde anlaştı. Türk şirketler şu anda Rus doğalgazının 1000 metreküpünü 374 dolar üzerinden alıyor. Bu rakamın, indirimlerin devam etmesiyle 260 dolara kadar inmesi bekleniyor.
Kaynaklara göre, yılın geri kalan 3 çeyreğinde petrole dayalı fiyat hesaplaması yapılarak şirketlere indirim sağlanacak. Petrol endeksli formüle 10 ilâ 18 dolar eklenmesiyle yeni fiyatlar belli olacak. Hesaplamada petrol fiyatının sabit mi, değişken mi olacağı henüz açıklanmadı. Sabit olmaması halinde artış eğilimindeki petrol fiyatları doğalgaz ithalatçılarını farklı şekilde etkileyebilir. Ancak, ithalatçıların düşen petrol fiyatlarından yararlanmak istediği biliniyor. İthalatçılar, döviz yüzünden zarar ettiklerini savunuyordu.

BOTAŞ İKNA EDEMEDİ

BOTAŞ ile Gazprom arasındaki müzakereler belirsizliğini koruyor. Putin'in Ankara'da söz verdiği ve enerji yönetiminin zafer olarak duyurduğu yüzde 6'lık indirimin ardından Türkiye'nin istediği ilave indirim imzaya bağlanamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, "İndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" dediği müzakerelerde BOTAŞ'ın en az yüzde 15 indirim talebinde bulunduğu, Gazprom'un ise geçen yılki azami teklifinden geri adım atmayıp yüzde 10'da ısrar ettiği ifade edildi. (Kaynak Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Gazprom Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

500

Yorumlar (24)

yiyin efendiler:

kış bitti indirim geldi. . . vah ülkem insanı neler çekeceksin daha. . .

14
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınemekeli:

devletin yapamadığını özel sektör yapıyor devlet ne işe yarıyo rsöyleyim sade zam koymayave elketrikten halkı soymaya yarıyor bu tane ryılzı derhel gitmeli

11
0
yanıtYanıtla
gurbetçi:

indirim yok bu ülkede geçmişten günümüze sadece bindirim olmuştur bu halkda kuzu kuzu bindirime razı olmuştur hepsi yalan hepsi göz boyama kaşıkla verip kazan ile alıyorlar Allah rızası için adil bir yönetici gelmeyecekmi başımıza.

11
0
yanıtYanıtla
mrmobilWeb@haberler.com:

Hadi petrole indirim yapsaniza

10
0
yanıtYanıtla
AHA:

O İNDİRİM OLSA DA VATANDAŞA YANSIMAZ. BİZİM HÜKÜMETİMİZ PETROL İNDİRİMİNİ GÖRMEDİ DOĞALGAZI MI GÖRECEK!!!

6
4
yanıtYanıtla
mrmobilWeb@haberler.com:

Yaz geldddiii

9
0
yanıtYanıtla
urfalı:

taner yıldızın yüzünden bu bize yansımaz kardaşşşşşşşşş

9
0
yanıtYanıtla
türkiye:

indirim yapacaksanız kışın yapın yaz gelince yapılmaz ama unuttum yakında seçim var göz boyama bunlar

8
1
yanıtYanıtla
Karadeniz Fırtınası:

Bu bir taktik! Yaz gelince 8 indirdik derler kış başında  geçirirler, bunuda doların yükselmesine bağlayıp topu taca atarlar :) Olan gene bir vatandaşlara olur.

8
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınaq:

zamlar arka arkaya oramıza girer. afiyet olsun

6
1
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title