Haberler

Dolardaki Tırmanış Havalimanı, Köprü Gibi Büyük Projeleri Vuracak"

Güncelleme:

Dolardaki hızlı yükselişin, ithalata dayalı birçok sektörle, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi büyük projeleri ve konut sektörünü de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Dolarda "faiz indirim" baskılarıyla tetiklenen yükseliş, uluslararası gelişmelerin de etkisiyle hız kazandı ve ABD para birimi 2.5155 liralık yeni zirveye çıktı. Dolar yalnızca bir ayda yüzde 7.0'yi bulan oranda yükseldi. Yükselişin, ithalata dayalı birçok sektörde olduğu gibi, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi büyük projeleri ve konut sektörünü de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

MALİYET ARTACAK

Ekonomist Mustafa Sönmez, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi büyük projelerin başladığı dönemde 1.80 lira düzeylerinde olduğunu anımsatarak, bugün yüzde 40'a yakın oranlarda artışla 2.50 lirayı aştığına dikkat çekti.

Bu yükseliş nedeniyle inşaat sektöründe konut yatırımları dahil tüm projelerin gözden geçirilmesi gerekeceğine işaret eden Sönmez, "Üçüncü köprüde 2.5 milyar dolarlık gibi bir maliyeti var. Bu kaynağın dışarıdan bulunması gerekiyor. Bu proje yapılırken dolar 1.80 liraydı. Şimdi çok ciddi bir kur farkı ortaya çıkıyor. Fizibiliteleri bütün yatırım projelerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bazı projelerin, kamu özel işbirliklerinin tekrar masaya getirilmesi muhtemel. Bunların çok ciddi yatırım maliyet artışları olacak" dedi.

YATIRIM MALİYETLERİNİ ŞİŞİRİYOR

Sönmez, yatırım kaynaklarının, makine, techizat, iş makinelerinin ithalatla karşılandığını belirterek, "Kurdaki bu artışlardan yatırım maliyetleri ciddi ölçüde etkileniyor. Bunların bazılarında vazgeçilmesi bazılarının ise değiştirilmesi gerekiyor" dedi ve ekledi:

"Bu süre içinde yüzde 40'a yakın kur farkı çıkıyor. Bu çok ciddi bir farktır. Bu projelerden ya vazgeçilmesi ya da tekrar bir değerlendirmeye tabi tutulması kaçınılmaz. Hem kamu, hem özelde, inşaat sektöründe yatırım adına ne varsa gözden geçirilmelidir. Yatırımı ithalata dayalı her alanda tüketimi aşağaya çekecek bir unsur."

DAVUTOĞLU: "BÜTÜN PLANLAMALAR AVRO BAZINDA YAPILDI"

Başbakan Davutoğlu, 3. havalimanı inşaatında incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Döviz kurlarındaki artışın, mega projelerde maliyeti arttırdığı iddialarının sorulması üzerine Davutoğlu, "Bunu da içeride ele aldık. Böyle bir gözden geçirmeye ihtiyaç yok. Bütün planlamalar Avro bazında yapıldı. Avro bazında bir kayıp ya da yeniden değerlendirme söz konusu değil. Ben firmalara detaylı olarak bu 3 bin aracın nasıl temin edildiğini ve herhangi bir sıkıntı olup olmadığını sordum. Firmalarımız herhangi bir sıkıntı olmadığını, finansman açısından da sıkıntı olmadığın ifade ettiler" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ahmet Davutoğlu Mustafa Sönmez Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl 6 ay hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl 6 ay hapis cezası

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Savaşın başından beri böylesi görülmedi! Hizbullah, İsrail'in casus balonlarını vurdu

Savaşın başından beri böylesi görülmedi! Hizbullah, İsrail'in casus balonlarını vurdu

500

Yorumlar (51)

gayserili:

Türkiye olarak sahip cikariz. AKP gitsin de memleket batsin diyen serefsizlere papuc birakmayiz evel Allah.

19
26
yanıtYanıtla
neronmobilWeb@haberler.com:

Inadina Erdogan .................

16
29
yanıtYanıtla
hakkı:

bunlar hep faiz lobisinin işi. uluslararası bir oyun oynanıyor. bunlar hep komplo. tüm dünya bizle uğraşıyor. ama başaramayacaklar. Reisi lobilere yedirtmeyiz. iddia ediyorum faizler 1 puan düşsün dolar 2 tl ye geriler

10
20
yanıtYanıtla
Hesap KitapMobil-IOS:

Köprü vs için inşaat malzemesi Lazım. Bunlar ithal değil ki , yerli üretim. Neden maliyetler yükselsin? Bence Spekülasyon Yapılıyor

24
5
yanıtYanıtla
DÜNYA LÌDERÌmobilWeb@haberler.com:

ALMAN ARABASI.AMERÌKAN UÇAĞI.KORE KÖPRÜSÜ. JAPON KÖPRÜSÜ.VS VS VS. BÌZÌM LÌDER SARAYDA OTURSUN DÜNYA YA POSTA KOYSUN.MÜTHÌŞ ÖZGÜVENÌ VAR. NE YAŞIYORSA. ALLAHTAN AYRAN ÌÇÌYOR YA BAŞKA ŞEY ÌÇSE NE OLACAKTI ACABA.HA HA HA HA.

16
11
yanıtYanıtla
istiyorlar:

Davar gibi yaşamak mutlu ediyor birilerini

19
7
yanıtYanıtla
sancak sararMobil-ANDROID:

normal paralar havuzlara turgevlere ayakkabı kutularina gemilere gitti simdi halk fakirlesiyor onlarda yardim dagıtacak yine hayirsever olacaklar ak gözlukler göremez

12
12
yanıtYanıtla
Osmanlı hedef 1453Mobil-IOS:

Yeni türkiye eşittir batık türkiye

17
7
yanıtYanıtla
MEMETKOC:

BU YATIRIMLAR DURURSA BİRİLERİ ZİL TAKIP OYNAYACAK GİBİME GELİYOR

17
6
yanıtYanıtla
VEDAT:

DAİMA MİLLET DAİMA İHANET. . . AK PARTİ. . .

15
8
yanıtYanıtla
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title