Haberler

Dünyaca Ünlü Türk Piyanist İdil Biret'ten Gençlere Öneriler Açıklaması

Dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret, müziğe ilgi duyan ve müzikle uğraşan gençlerin kendilerini edebiyat, güzel sanatlar ve yabancı diller alanında da geliştirmesi gerektiğini söyledi.

CİHAN DEMİRCİ - Dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret, müziğe ilgi duyan ve müzikle uğraşan gençlerin kendilerini edebiyat, güzel sanatlar ve yabancı diller alanında da geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Ömrünü müziğe adayan Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile yurt içi ve yurt dışında düzenlenen konserlerde müzikseverlerle buluşuyor.

Biret, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyanoya ilgisinin 1945'te annesi tarafından fark edildiğini belirtti.

O yıllarda ailesinde ve çevresindeki kişilerin amatör olarak müzikle ilgilendiğini anlatan Biret, "Anneannem, anemin kuzenleri ve ailemde kimi düşünsem hepsi bir müzik aleti çalıyordu. Böyle bir ortamda bu temelle büyüdüm. Küçüklüğümde piyanoya ilgi duyuyordum ve müzik serüvenime de piyanoyla devam ettim. Piyano benim için müziği en iyi şekilde ifade etme aracıdır" diye konuştu.

Piyano derslerine ilk olarak Ankara'da başladığını aktaran Biret, "TBMM'nin çıkardığı özel kanunla piyona eğitimim için Fransa'ya gönderildim. Burada Paris  Konservatuvarı'nı 15 yaşımda başarıyla bitirdim. Bach, Beethoven ve Debussy'in bestelerinin ilk kayıtlarını Fransa'da yaptım. Yıllar içerisinde Türkiye, Amerika ve Avrupa'da sayısız plak kaydettim. İnandığım ve sevdiğim yolda ilerledim" dedi.

-"Genç müzisyenler muhakkak okullarını bitirsinler"

Biret, iyi, kaliteli ve kalıcı bir müzisyen olmanın ana şartının çok çalışmak olduğunu vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:

"Genç müzisyenler, kendini her zaman derinleştirmek için çaba harcamalıdır. Maalesef öyle bir dünyada yaşıyoruz ki piyanistler az sayıda. Büyük bir kalabalık var ve bu kalabalığın içinden sıyrılmak son derece güçtür. 8-10 yaşlarındaki genç müzisyenler muhakkak okullarını bitirsinler. Başka bir meslek sahibi de olsunlar. Bugünkü dünyada yalnız müzikle yaşamalarının imkanı yok. 50, 100 sene önce bu mümkündü ancak bugün böyle bir durum söz konusu değil. Geçmişte çok yetenekli insanlar ortaya çıkıyordu ve arkadan gelene bir şekilde yer açılıyordu. Bu kadar kalabalığın arasında bir şey yapmak çok zorlaştı. Gençlerin sağlam bir mesleği olsun. Her şeye rağmen 'her şeyi göze alarak, ben bu işle uğraşacağım' diyorsa o zaman bu yolda devam etsin."

Biret, müzikle uğraşan gençlerin kendini edebiyat, güzel sanatlar ve yabancı diller alanında da geliştirmesi gerektiğini belirtti.

-"Veliaht iddiam yok"

Türkiye'de başarılı müzisyenlerin yetiştiğinin altını çizen Biret, "Veliaht iddiam yok. Başarılı müzisyenler her daim yetişiyor" ifadesini kullandı.

Piyanonun Türk müziğinin içerisinde yer aldığını aktaran Biret, "Çoğu zaman 'bu bize yabancı' deniyor ancak piyano bizim müziğimizin içerisinde yer alıyor. Bu müzik iki asra yakındır bu memlekette var. Türkiye'de çok başarılı genç insanlar yetişiyor. Bu gençlerin yolunu açmak için onların çok sayıda konser vermesi gerekir. Konser oldukça genç müzisyenler de ileriye dönük yetişir. Müzikten korkulmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

İdil Biret Piyanist Türkiye Fransa Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title