Haberler

İran'dan Ermenistan'a Büyük Destek

Güncelleme:

Hasanov, Ankara'nın da destek verdiği ekonomik tecrit siyasetinin Tahran tarafından kabul görmemesine tepkili...

Türkiye'nin de yakından takip ettiği Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Amerika, Rusya ve Fransa'nın eşbaşkanlığında oluşturulan Minsk Grubu'nun çalışmaları ümit vermiyor.

Azerbaycan yönetimi ise çözümün Ermenistan'a uygulanacak ekonomik ambargolarla mümkün olabileceğini düşünüyor. Zaman'a konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Hasanov, Ankara'nın da destek verdiği ekonomik tecrit siyasetinin Tahran tarafından kabul görmemesine tepki göstererek, " İran, alışverişini bir gün kesse Ermenistan açlıktan ölür." dedi.

Azerbaycan, askerî seçeneği masada tutmakla birlikte artan petrol ve doğalgaz gelirleriyle refahını ve gücünü artırmaya yoğunlaşmış durumda. Azeri yönetimi için bu süre zarfında Ermenistan'ın ambargolarla zayıflatılması ise önemli. Ne var ki Bakü, Ankara'nın da destek verdiği ekonomik tecrit siyasetinin Tahran tarafından kabul görmemesinden rahatsız. İran'da sayıları 20 milyonun üzerinde etnik Azeri nüfusu bulunmasına karşın diplomatik kaynaklara göre Bakü, topraklarında Şiiliği kullanarak faaliyet yürütme ihtimali nedeniyle de Tahran konusunda oldukça temkinli. Erivan'la diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için 2009'da parafe ettiği protokolleri Dağlık Karabağ sorununun çözümsüz kalması nedeniyle askıya alan Ankara için ise takdir ifadeleri kullanılıyor. Hasanov, "Başbakan Erdoğan, tüm platformlarda Karabağ işgali bitene kadar Türkiye-Ermenistan sınırının açılmayacağını söyledi ve söylüyor." dedi.

Azeri Başbakan Yardımcısı, Azerbaycan Matbuat Şûrası ve TİKA tarafından organize edilen program çerçevesinde salı günü Bakü'de bir grup Türk gazetecinin sorularını cevaplandırdı.

Hasanov, Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ ve buraya komşu diğer Azeri topraklarının geri alınması için askerî seçeneğe başvurulması halinde muhatabın Ermenistan değil Rusya olacağını söyledi.

Hasanov, "Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, askerî çözümden bahsetti ve bugün de bahsediyor. Bu yol hep gündemde; ama bunun incelikleri var. Bizim Rusya'nın Karabağ'daki birlikleriyle savaşacak kadar güçlenmemiz lazım. Çünkü bizim karşımıza çıkacak güç Rus askerleri. Bizim topraklarımızı Ermenistan mı işgal etti? Ermenistan'ın gücü buna yeter mi?" diye konuştu.

Hasanov, kendi doğduğu topraklarında da Rusya'nın desteğiyle işgal edildiğini belirterek, "Rus askerinin tanktan çıkarak Ermenilerle şampanyalı kutlama yaptığını bizzat gözümle gördüm." dedi.

Bakü, Karabağ sorununa ilişkin yaklaşık 20 yıldan beri devrede olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun sonuca gideceği konusunda umutlu olmasa da masayı terk etmek istemiyor.

Hasanov'a göre Dağlık Karabağ için çözümün adresi ise ABD: "Amerika bu işin çözümünü istiyorsa, Rusya ile karşı karşıya oturup halletmeli. Eğer bunu yapamıyorsa Ermenistan'ı Rusya'nın etkisinden kurtarmalı." Ancak Hasanov, Amerika'nın Rusya ile münasebetlerini bozmama kaygısıyla hareket ettiği kanaatinde: "Gürcistan'da yaptığını orada yapmıyor." Diplomatik kaynaklara göre Bakü, Gürcistan'da yaşanan iktidar değişikliğinin ardından, Rusya ile Ermenistan arasında tampon oluşturan ve Batı'ya enerji/ulaşım hattının üzerinde bulunan komşu ülkede de Moskova'nın etkisinin artmasından endişeli.

Hasanov, Dağlık Karabağ bölgesi ve diğer Azeri topraklarının Ermeni işgali altına girmesiyle oluşan fiili durum karşısında sessiz kalmakla suçladığı uluslararası topluma da tepkili: "Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal eden Ermenistan, Türkiye ve Gürcistan'ın topraklarında da hak iddia ediyor. İşgal altındaki topraklarımızda terör gruplarını hazırlayıp çatışma bölgelerine gönderiyorlar. Narkotik yetiştirip satıyorlar. Tüm uluslararası toplum bunu biliyor."

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Ali Hasanov Ermenistan İran Dünya Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title