Haberler

Bayraktar, Tarım Arazileri İçin Uyardı

Güncelleme:

Şanlıurfa'da bir dizi temaslarda bulunan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Lütfen verimli tarım arazilerini imara açmayın" çağrısını yineledi.

Start Fuarcılık tarafından düzenlenen, Hilvan Yem'in ana sponsor olduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı. Birbirinden farklı tarım ürünlerinin, aletlerinin bulunduğu ve yaklaşık 150 civarında firmanın katıldığı fuarın açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mahmut Kırıkçı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya ve çok sayıda davetli katıldı.

ÖZTÜRKMEN: DAHA KALICI BİR FUAR ALANI LAZIM

Fuarın açılışında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Urfa'nın tarım potansiyeline vurgu yaptı. Öztürkmen, "Fuarlar bütün sektörlere canlılık veren, heyecan yaratan, uzağı yakına getiren önemli bir sosyal faaliyettir. İlimiz Şanlıurfa Türkiye tarım arazilerinin yüzde 10'unu, tarım ihracatının yüzde 5'ine sahip olan bir il. Böyle bir ilde tarım fuarının kurulması oldukça elzemdir. Bu bölgede yeni bir fuar kurarak fuarın daha verimli geçmesini sağlayan Start Fuarcılığa teşekkür ediyorum. Yalnız benim yerel yönetimlerden bir isteğim olacak. Şanlıurfa'nın daha kalıcı, daha modern bir fuar alanına sahip olması gerekiyor. Çünkü tarımda, sanayide ilerlediğimizi bu fuarlarla gösterebiliriz" dedi.

KAYA: ÖZ ELEŞTİRİ YAPMAMIZ LAZIM

Şanlıurfa'nın tarım bakımından önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, öz eleştirili yapılmadan doğruların bulunamayacağını söyledi. Kaya, "Türkiye pamuğunun yüzde 42'sini üreten bir ilde yaşıyoruz. Şanlıurfa'mızın geleceği parlak. Bu parlak geleceği ancak baş başa verirsek başarabiliriz. Dünyada belki ilk tarımın yapıldığı bir ilde yaşıyoruz ama bu konuda çok eksikliklerimiz var. Makarna buğdayının en kalitelisini bu bölgede yetiştiriyoruz. Fakat onun alt yapısına baktığımızda biz makarna buğdayının tohumunu yetiştiremiyoruz. Araştırmalar güzel yapılıyor ama biz yetiştirdiğimiz tohumu sahaya indiremiyoruz" dedi. Yurt içinde ve yurt dışında birçok fuara katıldığını kaydeden Kaya, Urfa'da açılan fuarın çevre düzenlemesi ve diğer eksikliklerinin olduğunu söyledi ve Urfa'nın daha kalıcı bir fuar alanına sahip olmasına gerektiğini sözlerine ekledi.

BAYRAKTAR: LÜTFEN BU TOPRAKLARI KORUYALIM

GAP'ın merkezi ve tarımın başkenti olan bir ilde böyle bir fuarın açılıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Urfa'nın bölgede bulunan tarım alanlarının yüzde 39'una ihtiva ettiğini söyledi. Bayraktar, "Mahalli seçimleri geride bıraktık. Ben de bir temennide bulunacağım. Değerli başkanlar, lütfen verimli tarım arazilerini imara açmayın. Sizde Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı olarak bunu talep ediyorum ve istiyorum. Bu topraklar önemli, bu topraklar geleceğimizin ve istikbalimizin teminatıdır. Lütfen bunları koruyalım" diye konuştu.

'SİYASET KURUMU ÇİFTÇİLERİ YALNIZ BIRAKMAMALI'

Siyaset kurumundan da talepleri olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Kırsal kesimde çiftçilerimiz AK Parti'ye oy verdiler. Seçim bitti diyerek, bu bütün siyaset kurumundan bekliyorum. Çiftçimizi yalnız ve kimsesiz bırakmayın. Özellikle değişik bölgelerde don ve kuraklıktan dolayı bir afet geçiriyoruz. Ben geçen hafta İç Anadolu Bölgesi'ndeydim. Gerçekten orada büyük bir yangın var. Maalesef birçok üründe üretim geriliği var ve çiftçilerimiz bizden ve hükümetimizden tabii olarak talepleri var. Yani seçim bitti diye çiftçimize vefasızlık yapmayalım ve çiftçilerimizin yaralarını en kısa zamanda saralım" diye kaydetti. Çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçları için yeniden bir yapılanma isteyen Bayraktar, bazı ürünlerde alan bazlı desteklemelerin olmasını istedi. Türkiye'nin tarım alanında rekabet edebilir ülkelerin başında gelmesi için yapması gerekenleri sıralayan Bayraktar, "Öncelikle çiftçimizi eğitmemiz lazım. Çiftçilerimizi dünyadaki teknolojiden haberdar etmemiz lazım. Daha sonra sulamayla ilgili yatırımları ortaya koymamız gerekiyor. GAP'ın enerji ayağı bitti. Sulanabilir arazilerin ve çevre illerin de sulamaya açılmasını büyük ölçüde önemsiyoruz" dedi.

ARZU: TÜRKİYE BÜYÜK DEĞİŞİMLER YAŞADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yönetim anlayışının beraber yönetişimden geçtiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise, hükümetin son 10 yılda tarım sektörüne yaptığı yatırımları anlattı. Fuarların bütün paydaşlarla bir araya gelmek için bir fırsat olduğunu kaydeden Arzu, "Son 10 yılda Türkiye'de büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Türkiye dünyanın 15'inci büyük ekonomi gücüne geldi. Hedefimiz Türkiye'yi 2023'te dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi haline getirmektir. Bunlar yaşanırken tarımda da büyük değişim ve dönüşümler sağlandı. Türkiye, Avrupa'da İspanya'yı, Fransa'yı solladı ve Avrupa'da birinci ülke konumuna geldi. Tarımda gayri safi milli hasılamızı 25 milyar dolardan 63 milyar dolara yükseldi" diye konuştu.

STANTLAR GENİŞ BİR YELPAZEYE SAHİP

Tarım sektöründe birçok firmanın buluştuğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda; bitki besleme gübreler, zirai ilaçlar; tohum, fide, fidan ve bahçecilik ve ilgili teknolojiler; tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri; traktörler, biçerdöverler, tarım alet ve makineleri; tarıma yönelik ekipmanlar ve hizmetler; sera teknolojileri; su ve sulama teknolojileri; gıda kontrol teknolojisi; ısıtma ve soğutma sistemleri; seracılığa yönelik ekipmanlar ve hizmetler; içecek ürünleri ve teknolojileri; hububat ve baklagil ürünleri; peyzaj mimarlığı; canlı hayvan yetiştiriciliği; süt ve süt endüstrisi; tavukçuluk
yem sanayi; veterinerlik hizmetleri ve ekipmanları; hayvan sağlığı ve ilaçları; et ürünleri ve hayvansal gıdalar; hazır gıda-kuru ve kurutulmuş gıdalar; konserve- salça- dondurulmuş ürünler
un ve unlu ürünler- makarnalar; sektörle ilgili bilişim sistemleri ve tarımsal danışmanlık hizmetleri gibi stantlar bulunuyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Şemsi Bayraktar Kutbettin Arzu Mehmet Kaya Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title