Haberler

Almanya'daki Türkler İçin 2010'un Özeti

Deutche Welle, Bu Ülkede Yaşayan Türkler Açısında 2010 Yılında Damgasını Vuran Olayın, Thilo Sarrazin'in Ülkenin Gündemini Değiştiren Türk ve İslam Karşıtı Kitabı Olduğunu Vurguladı.

Almanya'nın uluslararası yayın kuruluşu Deutche Welle, bu ülkede yaşayan Türkler açısında 2010 yılında damgasını vuran olayın, Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin'in ülkenin gündemini değiştiren Türk ve İslam karşıtı kitabı olduğunu vurguladı. Sarrazin'in Eylül başında yayınlanan 'Almanya Kendini Yok Ediyor' isimli kitabı rekor bir sayıyla 1,5 milyon satış yaptı. Sosyal olay ve sorunların açıklanmasında genleri ve kültürlerin farklılığını ön plana çıkaran Sarrazin'in, Türkler ve diğer Müslüman göçmenlere hakarete varan sözleriyle dikkatleri üzerine çektiği vurgulandı.

Türk ve Musevi lobilerinden gelen tepkiler üzerine Merkez Bankası'ndaki görevinden istifa eden Sarrazin, kitabında Türkler'in Almanlar'a kıyasla çok daha hızlı üreyerek, Almanya'yı orta vadede ellerine geçireceklerini, kültürsüz ve aptal olduklarını, ülkenin sosyal yardım sistemini sömürdüklerini öne sürdü. Deutche Welle, bu kitapla Almanya'da 'siyasetin kimyası'nın bozulduğunu, Sarrazin'e desteğin her geçen gün büyüdüğünü, oy telaşına düşen ve aşırı sağa kayabilecek oyları kendi hanelerine düşen siyasi partiler de göçmelere karşı sert açıklamalar yapmaya başladığına dikkat çekti. Kitabın yayınlanmasından sonra Muhafazakar Birlik Partileri'nden Başbakan Angela Merkel, Almanya'da 'çok kültürlülüğün iflas ettiğini' söylerken, Sosyal Demokrat Parti SPD'nin lideri Sigmar Gabriel ise, Almanya'da şeriat isteyen Müslümanlar'ın ülkeyi hemen terk etmelerini talep ederek, popülist sağ söylemi üstlenen liderlerden biri olduğu hatırlatıldı.

SARRAZİN'İN TEZLERİNE YÜZDE 70 DESTEK

Anketlerde Thilo Sarrazin'in tezlerine destek yüzde 70'i bulurken, bu görüşleri savunan bir partinin kurulması durumunda Almanlar'ın yüzde 20'sinin buna oy verecekleri saptandı. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Sarrazin'in yol açtığı tartışmada, Türk ve Müslüman göçmenler üzerinden seçim kazanma taktiklerine paralel olarak, toplumun muhafazakarlaşmasını ortak yaşam için çok tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirdi.

UYUM TARTIŞMALARI

Son günlerine girilen 2010'da uyum tartışmalarında Türkler'in genelleştirilerek, hedef tahtasına konması da, farklı süreci başlattı. Genç, başarılı ve iyi eğitim almış Türkler arasında Almanya'yı terk ederek, Türkiye'ye dönme eğiliminde büyük bir artış kaydedildiği açıklandı. Almanya'da var olan kalifiye eleman açığının önümüzdeki dönemde daha da artmasına neden olacak bu gelişmeye, ülkedeki ayrımcılık, islamofobi ve Türklere yönelik önyargının neden olduğunu belirten Türk Alman Araştırmalar Vakfı Başkanı Faruk Şen, göçmenler üzerinden yapılan siyasetin Almanya'ya zarar verdiğini söyledi.

Bu yıl Türkler açısından sevindirici bir gelişmenin, işsizlik sayısında yaşanan gerileme olduğu vurgulandı. Daha önceki dönemlerde artan işsizlik sonucunda, 2009'da işsiz olan Türkler'in oranı yüzde 40'lara kadar yükselirken, istihdam piyasasındaki genel olumlu gidişata paralel işsiz Türkler'in sayısı da yüzde 20'lere geriledi. Ayrıca Almanya'da yatırım yapan Türk kökenlilerin kurduğu firma sayısı 80 bin sınırını aştı. 400 binin üzerinde insanı istihdam ederek aile fertleriyle birlikte milyonlarca insana ekmek kapısı olan ve yılda 40 milyar euro tutarında ciro yapan Türk kökenli firmaların 100'ün üzerinde değişik branşta faaliyet gösterdiği de konuyla ilgili sayılar arasında yer aldığına dikkat çekildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl 6 ay hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl 6 ay hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti

Eşini markette bıçaklayıp katletmişti! Olay anına ait kahreden görüntüler ortaya çıktı

Eşini markette bıçaklayıp katletmişti! Olay anına ait kahreden görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title