Haberler

    Yunanistan'da Dikkatli, Bulgaristan'da Güvende Olun

    YUNANİSTAN, Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilerin ilk ulaştığı ülke. Bu da Yunanistan-Makedonya güzergahında yolculuk yapanları olumsuz etkileyebilir.

    YUNANİSTAN, Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilerin ilk ulaştığı ülke. Bu da Yunanistan- Makedonya güzergahında yolculuk yapanları olumsuz etkileyebilir. Sınırlarda sıkı kontroller başlamış durumda. Yola çıkacağınız tarihlerde günlük basından gelişmeleri yakından takip ederek yol güzergahını belirlemeniz faydalı olacaktır.

    GREV TEHLİKESİ VAR

    Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle gösteriler ve genel grev dalgası ülkede devam ediyor. Genel grev zamanlarında gümrük kapılarında işi yavaşlatma eylemleri uygulanıyor. Bu zamanlarda sınır kapılarında bekleme süreleri artıyor. Trakya Gümrükleri Başmüdürlüğü'nün www.trakya.gtb.gov.tr adresindeki internet sayfasından grevle ilgili günlük uyarılar yayınlanmakta. Takip etmeniz faydalı olacaktır.

    YOL DURUMU

    Yunanistan, toplam 410 km. Yolculuk, molalar hariç 4-5 saat sürüyor. Yolun tamamı otoyol ve otoyol kenarlarında benzin istasyonu yok. Makedonya sınırındaki Evzoni Sınır Kapısı'ndan giriş yaptıktan sonra kısa bir süre Atina istikametini takip edin. Daha sonra sırasıyla Selanik, Kavala, Xanthi (İskeçe), Komotini (Gümülcine) ve Alexandroupolis (Dedeağaç) istikametini takip ederek İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapılıyor.

    TÜRKİYE'DEN DÖNÜŞTE DİKKAT

    Yunanistan resmi makamları, tarihsel nedenlerden dolayı Makedonya olarak ülke ismini kabul etmiyor. Bu nedenle tabelalarda yazan 'Makedonia' Selanik Havalimanı'nın adı. Türkiye'den Yunanistan'a girişte önce Selanik istikametini takip edin. Selanik çevre yolundan sonra Makedonya istikametine devam etmek için Skopje (Üsküp) tabelasını takip etmeniz gerekiyor.

    İLK DURAK ATATÜRK'ÜN EVİ

    Yunanistann, Avrupa'nın gözde turizm ülkelerinden biri. Eşsiz tarihi ve doğal güzelliklere sahip. Araçla geçerken kısa bir süre de olsa bu güzellikleri görmenizi tavsiye ederiz. Özellikle 'Odos Agiou Dimitriou 151 - 54634 Thessaloniki' adresinde bulunan Selanik Başkonsolosluğumuz yanındaki Atatürk'ün doğduğu ev birinci durağınız olabilir. Müze haline getirilen ev pazartesi hariç her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında üçretsiz gezilebilir. Kavala'da ise kentin kalesine çıkarak, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın müze evini ziyaret etmenizi ve ünlü Kavala kurabiyesini tatmanızı tavsiye ederim.

    ÖNEMLİ TELEFONLAR

    Selanik Başkonsolosluğu

    Adres: Odos Agiou Dimitriou 151, 54634 Thessaloniki Tel: +30 2310 965 070-73 Gümülcine Başkonsolosluğu Adres: Ionon 14, 69100 Komotini (Gümülcine) Tel: 0030 25 310 83 420

    Yunanistan polis: 100

    İlkyardım: 112

    Otomobil Kulübü ELPA: 10400

    SOFYA'DAN KAPIKULE'YE KADAR YENİ OTOYOL

    BULGARİSTAN güzergahında bu sene büyük bir yenilik var. Yıllardır yapımı devam eden Sofya–Kapıkule arasındaki otoyol tamamlanarak hizmete açıldı. Sofya çevreyolu bitiminden A1 nolu Trakya otoyoluna giriş yapıyorsunuz. 170 km. kesintisiz yol aldıktan sonra A4 nolu Meriç otoyoluna bağlanıyor ve Kapıkule'ye varıyorsunuz. Yeni otoyol, geniş ve güzel alt yapısıyla izincilere sorunsuz bir yolculuk yapma imkanı sağlıyor. Böylece yıllardır izincilerimizin korkulu rüyası haline gelen eski yol dönemi bitmiş oldu. Yol üstündeki benzin istasyonlarındada güzel konaklama tesisleri mevcut. Fakat her zaman olduğu gibi güvenliği elden bırakmamak gerekiyor.

    SOFYA'YA KADAR SIKINTI VAR

    Sırbistan sınır kapısı Kalotina'dan, Kapıkule toplam 373 km. Yeni açılan 278 Km. uzunluğundaki Sofya-Kapıkule arasındaki yeni otoyol sıkıntıları önemli bir şekilde azaltmasına rağmen Sofya çevreyolu ve Sofya-Sırbistan sınırı arasındaki sorunlar devam ediyor. Kalotina-Sofya arasındaki yolun ilk 25 km.'lik kısmı gidiş ve geliş tek şerit. Yol virajlı, dar ve bakımsız. Bu kısımda hızınızı oldukça azaltın ve hatalı sollama yapmayın. Sofya'ya devam eden 32 km.'lik kısım biraz daha iyi. İki şeritli bu yolda büyük çukurlar var. Sürat yapmayın. Sofya girişindeki köprülü kavşak inşaatı bitti. Burada sol taraftan devam ederek Sivilingrad–İstanbul tabelasını takip ederek kuzey çevreyoluna girin. Sağ taraftan güney çevreyolu devam ediyor. Burası oldukça kötü durumda ve trafik tabelaları yok. Bu yüzden kullanmasanız iyi olur. 35 km.'lik kuzey çevreyolunda ise alt yapı çalışmaları devam ediyor. Yol boyunca inşaat çalışmaları var. İşaretleme ve trafik levhaları yetersiz. Yeni otoyola bağlanana kadar biraz sabredin. Sürat yapmayın. Kendinizin ve araçtaki diğer kişilerin güvenliklerini tehlikeye atmayın. Bulgaristan gümrük yetkilileri, bu sene de dezenfektasyon uygulamasına başladılar. Bu uygulama, sadece Türkiye yönünden giriş yapan araçlara uygulanıyor. Dezenfektasyon ücreti olarak sizden 5.87 Leva tahsil ediyorlar. Bu da yaklaşık 3 Euro'ya denk geliyor. Fakat art niyetli bazı görevliler makbuzdaki 5.87 rakamını, 6 Euro olarak tahsil etmek istiyor. Faturada 5.87 Leva ücretinin hemen altında 3 Euro olarak da karşılığı yazıyor. Dikkatli olun.

    MUTLAKA VİNYET ALIN

    Bulgaristan'da otoyol kullanımı için vinyet zorunlu. Vinyeti aracın ön camına içerden yapıştırmanız gerekiyor. Gümrük sahası içindeki gişede satılıyor. Ayrıca gümrük sahası çıkışında benzin istasyonlarında da bulmak mümkün. Bir haftalık vinyet 10 Leva, yani 5 Euro. Vinyet satışlarında fahiş fiyat uygulaması olabiliyor. Makbuzda Kiril harfleri ile yazan 10 Leva'yı bazı açık gözler 10 Euro olarak kabul ettirmeye çalışıyorlar. Vinyetsiz araç kullanmanın cezası ise 100 Leva (50 Euro).

    SIRBİSTAN-SOFYA ARASI MOLA VERMEYİN

    SOFYA Büyükelçiliği'nde görüştüğümüz Müsteşar Murat Erkol, Bulgaristan'da seyahat eden vatandaşlarımızı bazı konularda uyardı: "Güvenlik, Sırbistan'da hala dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Mümkünse Sırbistan sınırı ile Sofya arasında mola vermeyin. Yolun Sofya-Kapıkule arasındaki yeni otoyol kısmı mola vermek için daha güvenli. Bunun dışında 10 bin Euro nakit para ve yirmibeş bin Euro üstü ziynet eşyalarının sınırda bildirilmesi gerekli. Aksi takdirde el konuluyor. Geri almak için başlatılan mahkeme süreci ise oldukça uzun ve zor. AB Yasaları gereği ülkeye kişi başı sadece iki tek paket sigara getirme hakkı tanınıyor. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola versinler. İzincilerimiz, ihtiyaç halinde 112 nolu Türkçe acil telefon hattını arayabilirler."

    ÖNEMLİ TELEFONLAR

    Sofya Büyükelçiliği Boulevard Vasil Levski No: 80 1000 Sofia Tel: +359 2 935 55 00

    Filibe Başkonsolosluğu Filip Makedonski No: 10 4000 Plovdiv

    Tel: +359 32 275 160/161/162/163

    Burgaz Başkonsolosluğu:  Boulevard Demokrasia No: 38 – Bourgas Tel: + 359 56 879 940

    Her türlü şikayet için: 112

    Türkçe şikayet hattı: 112

    Polis imdat: 166 (Mobil telefondan aranırsa 146)

    Çekici: 146 - 9803308

    Yol yardımı: +359 2 980 33 08

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Yunanistan Makedonya Sofya Politika Güncel Haberler

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    Bakmadan Geçme

    Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title