Haberler

Yorgun ve Stresli Günler Uyku Kaçırıyor

Uyku Derneği (UYKUDER) Nöroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Pelin, "Bilgisayar başında uzun oturma ile sürekli gergin ortamlarda çalışmanın getirdiği özellikle boyun çevresi kaslarının sertleşmesi durumu, uykuya dalma güçlüğü ve uykunun kalitesinde bozulmaya neden olmaktadır.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Uyku Derneği (UYKUDER) Nöroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Pelin, "Bilgisayar başında uzun oturma ile sürekli gergin ortamlarda çalışmanın getirdiği özellikle boyun çevresi kaslarının sertleşmesi durumu, uykuya dalma güçlüğü ve uykunun kalitesinde bozulmaya neden olmaktadır. Bu da günlük hayatta yorgunluk ve uykululuk hali yaratmaktadır." dedi.

Pelin, AA muhabirine, aşırı uyuma isteğinin farklı hastalıkların sonucunda ortaya çıkabildiği gibi yetersiz uyumanın getirdiği normal bir süreç de olabileceğini söyledi.

Gece uykusunun rüya dönemi olarak değerlendirilen REM uykusu ve rüya dışı dönem adı verilen Non-REM uykusundan oluştuğunu bildiren Pelin, Non-REM uykusu içerisindeki derin uyku döneminin bedenin dinlenmesini sağladığını vurguladı.

Derin uykuya girmeyi engelleyen ve uykunun sık bölünmesine yol açan sürecin kişilerin sabah yorgun uyanmasına, gün içerisinde de kendilerini uykulu hissetmelerine yol açabileceğini bildiren Pelin, en sık görülen gündüz aşırı uykululuk sebeplerinin gece horlaması, uykuda nefes durması, oksijen düşmeleriyle giden tıkayıcı uyku apne sendromu ile yetersiz uykuya bağlı uyuma isteği olduğunu anlattı.

Pelin, bilgisayar başında uzun süre oturmanın da uykuya dalma sorunlarına neden olabileceğine dikkati çekerek, "Son yıllarda yapılan araştırmalara göre bilgisayar başında uzun oturma ile sürekli gergin ortamlarda çalışmanın getirdiği özellikle boyun çevresi kaslarının sertleşmesi durumu, uykuya dalma güçlüğü ve uykunun kalitesinde bozulmaya neden olmaktadır. Bu da günlük hayatta yorgunluk ve uykululuk hali yaratmaktadır. Bu hastalarda gece uykusunun ne şekilde uyunduğu tam olarak belli olmamaktadır. Gündüz aktiviteleri geceye yansıdığı için hastalar tam anlamıyla uykuya geçememektedir. Dolayısıyla bu uykunun dinlendirici özelliği pek olmamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Uyumadan önce kendinize biraz zaman ayırın ve rahatlayın"

Psikiyatrik hastalıkların seyri sırasında uykusuzluğun sık görülen şikayetlerden biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Pelin, iki uçlu mizaç bozukluğunun manik döneminde ise çok uzun süre uyanık kalma ile şekillenen uyku bozukluklarının görülebileceğini belirtti.

Uyku ile ilgili şikayetlerin psikiyatrik bir hastalığa bağlı ise mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğine işaret eden Pelin, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlaç tedavisiyle destekleyici, kişiyi rahatlatacak faaliyetlerin artırılması, mutlaka spora vakit ayrılması ve güneş ışığından özellikle sabah saatlerinde faydalanılması gerekmektedir. İyi ve kaliteli bir uyku için yatağa girerken kaslarımızın gevşemiş olması gerekiyor. Bunun için ılık bir duş alabilirsiniz veya sizi rahatlatacak müzik dinleyebilirsiniz. Unutulmaması gereken şey, tüm aktiviteleri bir anda bitirip uyumak istediğinizde bu mümkün olmayacaktır. Uyumadan önce kendinize biraz zaman ayırın ve rahatlayın."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title