Haberler

Yetmez Ama Evet!

Galatasaray'ın yapmak zorunda olduğu ve uzun süredir uğraş verdiği sermaye arttırımına SPK'dan nihayet onay çıktı.

SPK yılan hikayesine dönen Galatasaray'ın ikinci sermaye artırımı onayladı. Buna göre artırıma sadece Galatasaray Spor Kulübü katılacak ve artırım için Galatasaray AŞ'nin mali tablolarında bulunan 172.659.595,22 TL tutarındaki sermaye avansı kullanılacak.

SPK ve Galatasaray arasındaki maç da bu şekilde on buldu. Bu karar ile SPK aslında tüm spor kulüpleri için de emsal bir karar vermiş oldu. Artık yatırımcısını sıcak para olarak gören kulüplerin bakış açısını değiştirmesi gerekiyor.

Hakim ortak kulüplerin her durumda kendilerini düşünmesi pek çok olayda örnek olarak geldi karşımıza. Beşiktaş ve Galatasaray'ın sermaye artırımları, Fenerbahçe'nin dernek borcunu kapamak için önce stadyumu ardından Fenerium'u şirkete satmak istemesi aslında kulüplerin ekonomik açmazlarının bir tezahürü.

SPK'nın emsal kararına pek çok Galatasaraylı taraftarın bakış açısı "eşi benzeri görülmemiş uygulama bize yapıldı" şeklinde. Ancak daha ilk sermaye artırımında daha bunun önü alınmalıydı. SPK'nın eşi benzeri görülmemiş bir uygulamaya imza atmasının sebebi Galatasaray'ın önünü kesmekten çok, eşi benzeri görülmemiş finansal operasyon ile karşılaşılmış olması olamaz mı?

Mali Tablolarda Düzelme

Bu uzun ve meşakkatli yolun sonunda oluşacak durumun mali tablolara etkisini son açıklanan 6 aylık mali tablolardaki her rakamın sabit kalması koşulu ile hesaplayalım.

Bilançonun aktif tarafına sembolik sayılabilecek bir değişiklik olacak. Sermaye avansı ile artırılacak sermaye arasındaki 21.410 TL cari varlıklara girecek ve sermaye artırımının kulübe nakit katkısı sadece 21bin TL olacak. Asıl ve büyük değişiklik ise bilançonun pasif tarafında olacak.

Bilançoda 'Uzun Vadeli Yükümlülükler' altında bulunan 'İlişkili Taraflara Diğer Borçlar' kalemindeki 172.638.185 TL 'Özkaynaklar' kalemine kaydırılacak. Bu durumda uzun vadeli yükümlülüklerde 172,64 Milyon TL bir azalış öz konusu olacak uzun vadeli yükümlülükler 331,4 Milyon TL'den 158,8 Milyon TL'ye toplam yükümlülükler ise 818,5 Milyon TL'den 646 Milyon TL'ye gerileyecek.

Özkaynaklar ise yukarıda tabloda belirttiğimiz gibi negatif 157,5 Milyon TL'den 15,1 Milyon TL pozitife dönmüş olacak ancak yine tekrar edelim bu 30 Kasım 2013 tarihli mali tablo rakamları üzerinden yapılan hesaplamadı. Ayrıca derneğin bu sermaye avansı borcundan dolayı kestiği faiz faturası da artık kesilmeyecek yani şirket bir faiz yükünden de kurtulmuş olacak.

Neden Sermaye Artırımında Israr Edildi

Futbolun ekonomisinin bu kadar hayatımıza girmesi kulüplerin borsaya açılması ile başlasa da asıl ağırlık Finansal Fair Play kurallarının UEFA tarafından kabul edilmesi ile ortaya çıktı.

Platini bir gün çıktı ve "bir hayalim var" dedi. Pozitif öz sermayeli, futbolcu ve kulüplerin paralarının ödendiği, hiçbir gecikmiş vergi borcu olmayan kulüpler istiyorum deyince işlerin rengi tün dünyada değişti. Futbolun kara para aklamak için müthiş bir zemin olmasının yanı sıra ülkemizde milyonlarca dolarlık takımların dernekler yasası ile yönetilmesi de buna kol kanat gerdi.

Galatasaray'ın sermaye artırımında ısrarcı olmasının ilk sebebi negatif öz sermayeden kurtulmak ve sürdürülebilir bir işletme sermayesine sahip olmaktı. Ancak bunlara sadece sermaye artırımı ile ulaşmaya çalışmak ve bunu iki kere ardı ardına denemek ancak diğer tasarruf yollarını hiç denememek pek akıllıca değil. Hem şirketi stadyum gelirlerinden mahrum bırakıp hem de bunun karşılığında yatırımcıdan para istemek savunmasını da Sneijder ve Drogba ile yapmak taraftar gözünde sizi kahraman yapabilir ancak kanun karşısında durum pek o kadar parlak olmaz.

2013-14 ve 2014-15 sezonları için UEFA'nın belirlediği maksimum zarar tavanı 45 Milyon euro olurken sonraki sezonlarda kabul edilebilir zarar 30 Milyon euroya iniyor.

2011-12 sezonunda GS AŞ'nin zararı 14 Milyon euro olurken geçtiğimiz sezon zarar 40,5 Milyon euro hesaplanmış durumda. Toplam 2 sezonun zararı 54,5 Milyon euro oluyor ve FFP standartlarından 9,5 Milyon euro sapılmış oluyor.

Özkaynaklarda ise ciddi manada bir sorun var. Spor kulüplerinin kar etmesi, haliyle öz sermayelerini güçlendirmeleri ciddi anlamda çok akıllı adımların atılmasına bağlı. GS AŞ, Türkiye Ligi'nde şampiyon olup Şampiyonlar Ligi'nde ise çeyrek final oynadığı bir sezonun sonunda 40,5 Milyon euro zarar edebiliyor. Buna bilet, kombine, loca dernekteki gelirleri eklersek doğru sonucu görebiliriz belki önümüzdeki sezondan itibaren ancak ortada böyle bir durum varken kulüplerin negatif öz sermaye ile sürekli savaşmaları gerekecek.

Galatasaray AŞ bu sermaye artırımı ile özkaynaklarını pozitif 15,15 Milyon TL'ye yükseltmiş oluyor ve ilk bakışta FFP'in negatif özsermaye kuralını geçmiş gibi görünüyor ancak sadece devre arasında alınan oyuncuların maaş ve amortisman giderleri bile bu tutarı negatife çevirmek için yeterli görünüyor.

*1 €= 3 TL  (Maaş ve vergiler maç başı ücretler dikkate alınmadan hesaplanmıştır)

Bu sermaye artırımı ile pozitife dönen özsermaye sadece devre arası transferlerinin gelir tablosuna etkisi ile bile negatife dönüyor.

Eğer dernek sermaye artırımı için ek kaynak bulabilseydi belki özsermayeyi bir süre pozitif görebilirdik.

Siz bakmayın sağda solda edilen "UEFA kriterlerine uyum sağladık" lafına. Bu sermaye artırımı için söylenebilecek şey "yetmez ama evet".

Kaynak: TotemSpor.Com / Spor

Galatasaray Spor Kulübü Fenerbahçe Beşiktaş Spor Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title