Haberler

Yeşildirek'e 'Kentsel Dönüşüm' Yok!

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Yeşildirek mahallesi sakinleri semtlerinin kentsel dönüşüm alanları arasında yer almamasına tepki gösterdi.

Şanlıurfa'daki kentsel dönüşüm alanları belli oldu. Dün yayınlanan Resmi Gazete'de, Esentepe'deki ŞUSKİ Genel Müdürlüğü alanı ve yine aynı mahalledeki 300 Evler bölgesi Bakanlar Kurulunca kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Seçimden hemen sonra mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını bekleyen Yeşildirek sakinlerinin hayalleri ise başka bahara kaldı. Mahalle sakinlerinin en çok sitem ettiği ve kendilerini mağdur ettiğini belirttiği husus, mahallelerinin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesinin ardından evlerinde herhangi bir tadilata ve tamirata gitmelerinin yasaklanmış olması.

RESMİ GAZETE'DEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan kararlara göre, Şanlıurfa'nın Haliliye İlçesi, Yenişehir, Sırrın ve Karaköprü mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesine; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca karar verildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi, mayıs ayında yaptığı toplantılarda, "Konut, ticaret ve rekreasyon alanları oluşturmak için Şanlıurfa İli Haliliye İlçesi Yenişehir, Sırrın, Karaköprü Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Esentepe'deki ŞUSKİ Genel Müdürlüğü alanı ve çevresi ile 300 Evler Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı İlan Edilmesi konusunu İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilmesine karar vermişti.

Ancak yeni belirlenen kentsel dönüşüm alanlarına nazaran devlet arazisinin çok az bulunduğu Yeşildirek Mahallesi, bu kararlar arasında yer almadı. Bunda en önemli sebebin Karayolları Şube Şefliğinin mevcut binasını boşaltmak istememesinden kaynaklandığı öğrenildi. Bakan Faruk Çelik ise, 30 mart yerel seçimlerinden hemen önce Karayolları kurumuyla anlaşmaya varıldığını, bu bölgedeki kentsel dönüşümün önünde artık engel kalmadığını ve seçimden sonra başlayacaklarını belirtmişti.

MAHALLELİ ÇARESİZ BEKLEYİŞTE

Mahalleleri kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesine rağmen her defasında hayal kırıklığı yaşayan Yeşildirek sakinlerinin umudu bir kez daha tükendi. Mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alındığını kendilerine gelen tebliğle öğrendiklerini belirten mahalle sakinleri, mahallenin yeniden yapılandırılması sonucunu beklerken, evlerine bakım yada başka bir değişiklik yapamıyor. Yerel seçimler öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kendilerine söz verdiğini, fakat seçimden sonra herhangi bir adımın atılmadığını, kendilerine yardımcı olmasını bekledikleri Muhtar Ali Demir'in ise, "Gidin valiye yalvarın belki size yardım eder" dediğini aktardılar.

BAKAN ÇELİK SÖZ VERMİŞTİ

Yeşildirek'te bulunan yüzlerce ev sahibi, kentsel dönüşümde mahallelerine ne zaman sıranın geleceğini merak ediyor. Ev sahipleri, evlerini ne yıkabiliyor ne tadilat yapabiliyor. Belediyenin evlerin onarımı için izin vermediğini ifade eden mahalle sakinleri, evlerin yaşanmaz bir hal aldığını ve kentsel dönüşüm yapılacağı için imar izni verilmediğini belirtti. Kışın yağmur yağdığında evlerinin su altında kaldığını, evlerini onarmak bir yana kapı önüne kum ve briket bırakıldığı zaman dahi zabıtaların müdahale ettiğini söyleyen mahalle sakinleri, 2014 yerel seçim öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kendilerine söz verdiğini, fakat seçimden sonra herhangi bir adımın atılmadığını dile getirdi.

ÖZKAN: SEÇİM BİTTİ SÖZ DE UNUTULDU

Evlerin yaşanmaz bir halde olduğunu ve kentsel dönüşüm yapılacağı için imar izni verilmediğini kaydeden Özkan, tadilat yapamadıkları için artık hafif bir rüzgârla dahi evlerinin yıkılabileceğine inandıklarını söyledi. Bu sorunun bir an önce aşılması için yetkililere seslenen Özkan, "10 yıl gibi uzun bir zaman geçti. Kentsel dönüşüm adı altıda kaç yıldır bizi kandırıyorlar. 10 yıldır o sözü verenleri bekliyoruz. Olası şiddetli bir rüzgârda bile başımıza yıkılabilir. Allahtan Urfa'da şiddetli bir yağmur ve rüzgar olmuyor, yoksa şimdiye kadar yerle bir olmuştu. En ufak bir sarsıntıda yıkılma riski bulunuyor. Yetkililer yedi ay önce Yeşildirek Mahallesinin sıkıntılarını gidereceklerini belirtmişlerdi. Seçim öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bizzat kendi ağzıyla Yeşildirek Mahallesine el attığını söylemişti. El atmış ama mahallenin oylarına el atmış. Seçim bitti, sözde gitti. Şu ana kadar kimsenin bizim sorunumuzla ilgilendiğini görmedik duymadık" diye konuştu.
Mahalle Muhtarı Ali Demir'in yanına gittiklerini belirten Özkan, muhtarın kendilerine "Valiye gidin yalvarın belki evinizi yapar" şeklinde cevap verdiğini ifade ederek, "Ben bu yaşımdan sonra kime yalvaracağım. Üzerinden 7 ay geçti. Kimse garibanı düşünmüyor. Onlar kendi evlerinde rahat rahat uyurken, biz burada evimiz ne zaman başımıza yıkılacak diye bekliyoruz. Biz burada çaresiz bir şekilde bekliyoruz. Yıkmayacaklarsa bari ellerini çeksinler. Bizde kendi çaremize bakarız" dedi.

ATEŞ: BİZİ KAPI DIŞARI EDEBİLİRLER

Adile Ateş adlı mahalle sakini ise, mahalle sakini olarak mağdur olduklarını, yedi aydır TOKİ ve Belediye tarafından oyalandıklarını söyledi. 30 yıldır mahallede oturduğunu ifade eden Ateş, "Bizi yedi aydır oyalıyorlar. Seçimden önce Faruk Çelik kendisi geldi, bu sorunu çözeceğini söyledi. Ama burada çaresiz bekliyoruz. Evlerimiz yıkılır ve biz altında kalırsak bunun sorumlusu Vali ve Belediye Başkanı'dır. Bizi şimdi kapı dışarıda edebilirler. Her hangi bir alternatif yer de sunulmamış. Ne yapıyorlarsa gelsin yapsınlar. Yoksa biz kendi başımızın çaresine bakarız. Bu gidişle çadır kurup, çadırda kalacağız" şeklinde konuştu.

GÜNEŞ: BAŞKAN VE VALİ BİZİ UNUTTU

Tek odalı bir evde 10 nüfusla yaşadığını söyleyen Mahmut Güneş de, "Mahallemiz yıllardır kentsel dönüşüm kapsamına alınmış ama buna ilişkin tek adım atılmış değil. Evin ölçüsünü almaya geldiler. Biz 10 kişilik bir aileyiz ve tek odalı bir evde kalıyoruz. Sadece ölçü almaya geliyorlar. Bırakmıyorlar evlerimizi de onaralım. Belediye ve Vali bizi burada unuttu. Eğer bizleri böyle kandırmaya devam edeceklerse bizde başımızın çaresine bakmasını biliyoruz" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Faruk Çelik Yenişehir Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (2)

azizmobilWeb@haberler.com:

Insanlar böyle düşünmeden oylarını vermeye devam ederse bu zulüm bitmez

0
0
yanıtYanıtla
HALİL YILDIRIM:

Merhaba bende yeşildirek mahallesi sakinlerinden biriyim. On yıldır bizi oyalıyorlar. Bizim kimseden bir beklentimiz falan yok ayağımıza dolaşmasınlar yeter. Altları üstleri hep yalan değil mi zaten siyasetçilerin. Burası bizim tapulu malımız. Yıkamıyoruz, yapamıyoruz, satamıyoruz. Burada şu anda arsaların metrekare fiyatı 2.000 TL. - Haydi artık çek git yoluna,Bıkmışım dertten gölge etme başka ihsan istemem senden diye devam eder bizim hikayemiz esenkalın... diye de devam eder....

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title