Haberler

Ramazanda Her Öğünü Peynirle Bitirin"

Ramazan ayı boyunca dişlerin kalsiyum ihtiyacını karşılamak ve ağız içinde oluşabilecek rahatsızlıların önüne geçmek için, sahur ve iftar sofrasından az tuzlu peynir tüketerek kalkılması öneriliyor Prof. Dr. Durmuş: "Hem iftarda hem de sahurda mümkünse yemeğimizi peynirle bitirmemiz gerekiyor.

AYŞE ŞENSOY - Ramazan ayı boyunca dişlerin kalsiyum ihtiyacını karşılamak ve ağız içinde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmek için, sahur ve iftarda az tuzlu peynir tüketmek gerektiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun büyük kesiminin Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal ettiğini söyledi.

Bu ihmalden dolayı vatandaşların bayram sonrası diş hekimlerine akın ettiğini belirten Durmuş, oruç başlangıcında oluşan çürüklerin tedavi edilmediğinde bir ay içinde akut hale geçtiğini ifade etti.

Vatandaşlara; "Acaba orucum bozulur mu?" kaygısına düşmeden, gün içinde ara ara ağızlarını çalkalamaları ve dişlerini macunsuz, yumuşak fırçayla fırçalamaları uyarısında bulunan Durmuş, "İçerisinde barındırdığı kimyasallardan dolayı bol macun kullanmak ağız kuruluğuna yol açıyor. Bu nedenle gün içinde ağız kuruluğu oluşmaması için dişlerin iftardan sonra macunla, sahurda da macun kullanmadan fırçalanmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Durmuş, iftarda yemek yerken diş ve eklem bölgelerine bir anda yüklenmenin eklem şikayetlerinin de tekrar alevlenmesine neden olabileceğine işaret etti. İftar ve sahurda yiyecekleri belli aralıklarla ve sindirerek tüketmek gerektiğini vurgulayan Durmuş, "Yiyecekler sindirilmeden hızlı şekilde mideye gönderildiğinde ilerleyen dönemde çok ciddi mide rahatsızlıklarına yol açar. Aynı zamanda midenin bu yiyecekleri sindirmesi uzun zaman alacağından, ağız kokusuna neden olur" dedi.

Sofradan bir dilim peynir tüketip kalkın

"Hem iftarda hem de sahurda, mümkünse yemeğimizi peynirle bitirmemiz gerekiyor. Çünkü peynir, hem ağız içindeki ortamı rahatlatıyor hem dişlere kalsiyum desteği sağlıyor hem de mideyi ve sindirim sistemini rahatlatıyor" diyen Durmuş, şunları kaydetti:

"Ağız içinde oluşabilecek çürükleri de engellemiş oluyor. Peynir, ağızdan mideye kadarki tüm sindirim sisteminde asidik ortamı nötralize ediyor ve koruyor. Özellikle tatlıyla biten yiyeceklerden sonra alınan peynir, tatlının negatif etkisini ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda peynir, kalsiyum ihtiyacını karşıladığından, dişi tutan çevresel kemikteki dayanıklılığı artırıyor. Yemekten kalkarken tüketeceğimiz bir dilim peynir, bu sisteme ciddi anlamda katkı sağlayacaktır."

"Soğuk suyun hemen ardından çorba içmeyin"

Durmuş, yaz aylarında özellikle iftarda soğuk ve sıcak içeceklerin bir arada tüketildiğini, bunun da dişlerde mikro çatlaklara neden olduğunu vurguladı. Tatlı ve asidik yiyeceklerin, bu çatlaklar üzerinde çürük oluşturduğunun altını çizen Durmuş, şöyle devam etti:

"Bu küçük çatlaklar bir miktar daha açılıyor ve ilerleyen süreçte çok ciddi diş hassasiyetlerine neden oluyor. Diş çatlaklarının önüne geçmek için soğuk suyun hemen ardından çorba içmek yerine, belli aralıklarla tüketmek en doğrusu. Yemek sonrası içilen çok sıcak çay ve tatlılar da çok zararlı. Mümkünse bunları da belli sürelerle tüketmek gerekiyor." - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Selçuk Üniversitesi Ercan Durmuş Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title