Haberler

Niğde'de Bakıcı Maaşları İptal Edildi

Güncelleme:

Niğde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Ücreti sözleşmesine uymayan 58 kişiden 112 bin 792 lirayı geri ödemelerini istedi.

Niğde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Ücreti sözleşmesine uymayan 58 kişiden toplam 112 bin 792 lirayı geri ödemelerini istedi.

Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Ali Garip, Engelli Evde Bakım Ücreti sözleşmesine uymayan bakıcılar ve dolayısıyla engellilerin hukuken çeşitli sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi.

Garip, 2013 yılında sözleşme şartlarına uymayan 58 kişiden toplam 112 bin 792 bin 7 TL tutarındaki Engelli Evde Bakım Ücreti'nin geri ödenmesini istediklerini belirtti.

Taksitlenen ödemelerin 52 bin 201 TL'sinin Defterdarlık aracılığı ile tahsil edildiğini anlatan Garip, 2007 yılında fiilen uygulanmaya başlayan Evde Bakım Hizmetleri kapsamında, engellilerin bakımını üstlenen kişilerin imza attıkları Sözleşme'yi iyi bilmelerinde fayda olduğunu vurguladı.

Garip; "Bu ailelerimiz zaten mağdur ve ihtiyaç sahibi aileler. Mevzuata uyulmadığı takdirde ihtiyaç sahibi olmalarına rağmen geri ödeme yapmak durumunda kalıyorlar. Biz asla bu tür şeylerin olmasını arzu etmiyoruz" dedi.

Engelli vatandaşların Engelli Evde Bakım Ücreti'nden yararlanılabilmesi için birtakım şartları taşıması gerektiğini dile getiren Garip; " Engellinin Devlet Hastanesi'nden Engelli Sağlık Kurulu Raporunu alması, raporun en az yüzde 50 ve üzeri olması ve ağır engelli kısmının evet olması gerekmektedir" diye konuştu.

Engelli Evde Bakım Ücreti talep eden kişilerin 2014 yılı ilk altı aylık dönemde gelir sınırının 510 TL 45 Kr olarak belirlendiğini ifade eden Garip; " Niğde'de 2014 Yılı Ocak ayında toplam 2 bin 975 kişiye Engelli Evde Bakım Ücreti ödenmiştir. Her Engelli için 730,28 TL ödenmektedir. Şubat Ayı İtibariyle bu miktar 765,67 TL olmuştur. Niğde'de her ay Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Evde Bakım Ücreti olarak 2 milyon 194 bin 802 TL 18 Kr ödeme yapılmaktadır" dedi.

DEĞİŞİKLİKLER 3 AY İÇERİSİNDE BİLDİRİLMELİ

Evde Bakım Ücreti bağlanan kişilerin her türlü değişikliği Evde Bakım Ücreti bağlanırken yapılan sözleşme gereği kuruma bildirmekle yükümlü olduğuna dikkat çeken Garip; "Yapılan bu sözleşmede bakım hizmeti veren kişinin uyması gereken kurallar yer almaktadır. Bu kurallara uymadığı takdirde yapılan tüm ödemelerin bakıcı tarafından ödeneceği taahhüt etmektedir. Sözleşmeye uyulduğu takdirde geri ödeme alınma durumu olmayacaktır.Evde Bakım alan kişilerin gelir durumunu etkileyen değişiklikleri (Gelirlerinin artması, vefat,) 3 ay içerisinde bildirilmediği takdirde gelir sınırının aşılması durumunda geri ödeme alınır.Geri ödeme hesaplanırken Engelli Evde Bakım Ücreti alan bakıcının gelir ölçütünün aşıldığı ilk tarih belirlenir. Gelir sınırının (510.45 TL) ne kadar aşıldığı tespit edilir. Gelir sınırını aşan miktar Bakanlığımızın 2012-26 Genelgesine göre tahsil edilir. Evde Bakım Ücreti alan kişilerin gelirleri gelir sınırını 2 katından faza geçiyorsa ödenen ücretin hepsi geri istenir. 2013 yılında 58 kişiden toplam 112 milyon 792 bin 7 TL geri ödeme istenmiştir. Taksitlendirilen ödemelerin 52 milyon 201 bin 43 TL'si Defterdarlık aracılığı ile tahsil edilmiştir" dedi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Garip Niğde Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

İbrahim Reisi'nin cenaze töreninden ilk görüntüler! İzdiham yaşanıyor

İbrahim Reisi'nin cenaze töreninden ilk görüntüler! İzdiham yaşanıyor

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Lise müdürü ve oğlu feci şekilde darp etmişti! Engelli yaşlı adamdan acı haber

Lise müdürü ve oğlu feci şekilde darp etmişti! Engelli yaşlı adamdan acı haber

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title