Haberler

Kmü, Karaman'ın Çevresel Radyoaktivite Değerlerini Araştırdı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) “Karaman İlinin Merkezinden Alınan Toprak Örneklerinde Doğal Gama Kaynaklarının İncelenmesi” başlıklı araştırma yapıldı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) "Karaman İlinin Merkezinden Alınan Toprak Örneklerinde Doğal Gama Kaynaklarının İncelenmesi" başlıklı araştırma yapıldı.

KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz ile Araştırma Görevlisi Osman Ağar'ın yürütmüş olduğu ve KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonunca desteklenen araştırmada Karaman'ın merkezinden alınan toprak örneklerindeki çevresel radyoaktivite değerleri gözlemlendi. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, Japonya Fukushima Daiichi nükleer reaktöründe 11 Mart 2011'de yaşanan depremden sonra meydana gelen kazada bazı radyoaktif çekirdeklerin atmosfere salınmış olduğunu ve yaptıkları araştırmada serpinti ile bu çekirdeklerin Karaman'a kadar taşınıp taşınmadığının bir kanıtını aradıklarını belirtti. Araştırma sonuçlarına göre toprak örneklerinin radyum eşdeğer aktivite değerinin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) belirlediği değerden daha düşük çıktığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, "Sonuç olarak, elde edilen veriler herhangi bir radyolojik risk oluşturmamaktadır" dedi. Ortalama doz oranlarının ulusal ve dünya genelinde istenilen değerden fazla çıkmadığını ve muazzam bir sağlık riskine rastlanmadığı söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, "Bu sonuçlar, Karaman'a yakın bir bölge olan Akkuyu'da işletilecek nükleer güç santrali için Türkiye'nin gelecekte meydana gelebilecek mümkün radyoaktif kirliliğini görüntülemek amacıyla bir referans olarak kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, coğrafi ve meteorolojik şartlar göz önüne alındığında Türkiye'nin potansiyel nükleer tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, özellikle sınırlarımız çevresindeki doğal radyoaktivitenin belirlenmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. KMÜ ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında imzalanan, "Çevresel Radyoaktivitenin Ölçülmesine Yönelik İmkan ve Kabiliyetlerin Arttırılması" proje protokolüne değinen Korkmaz, Karaman'ın çevresel radyoaktivitesinin araştırmasının da yapılmakta olduğunu söyledi. - KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Japonya Karaman Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

Bomba iddia! Kerem Aktürkoğlu Beşiktaş'a transfer oluyor

Bomba iddia! Kerem Aktürkoğlu Beşiktaş'a transfer oluyor

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title