Haberler

Karaman'ın Kalkınmasına Yönelik Değerlendirme Toplantısı

Karaman'ın Sosyo Ekonomik Kalkınmasının Yerinde Değerlendirilmesi ve Gelişmesi İçin Gerekli Yatırımların Planlanması ile Hazırlıkların En Kısa Sürede Tamamlanması Amacıyla Konferans Düzenlendi.

Karaman'ın sosyo ekonomik kalkınmasının yerinde değerlendirilmesi ve gelişmesi için gerekli yatırımların planlanması ile hazırlıkların en kısa sürede tamamlanması amacıyla konferans düzenlendi.

Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz katıldı. Konuşmasına yabancı yatırımın tanımını yaparak başlayan Alparslan Korkmaz, yabancı yatırımın doğrudan ekonomiye giren dış kaynaklı bir yatırım olduğunu söyledi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı olarak amaçlarının dünyada seyir halinde olan yabancı yatırımdan Türkiye'nin daha çok pay almasını sağlamak olduğunu kaydeden Korkmaz, "Bugün dünyada kurulu bulunan 200'e yakın devlette tanıtım ve yatırım ajansları var. Bu ajansların hepsinin hedefi ülkelerine yatırım çekmek. Bunun Avrupa'da çok önemli örnekleri var. Örneğin İrlanda bunu çok iyi yapmıştır. Bizde Türkiye olarak bundan sonra hak ettiğimiz yere gelmek, adımızı duyurmak istiyoruz. Bugün Türkiye bir değişim içinde. Hiçbir Avrupa Birliği ülkesinin ulaşamadığı bir ekonomik büyüme içinde. Bu bize şimdi yansımıyor olabilir. Çünkü biz 70 milyon nüfusu ile büyük bir ülkeyiz. 1992 ile 2002 yılları arasında Türkiye'ye doğrudan gelen yabancı yatırım 1 milyar dolar civarındaydı. Sadece 2006 yılında ise bu rakam 20 milyar doları geçti.

Şimdi en çok yabancı yatırım alan ülkeler sıralamasında 13. sıradayız. Bu yatırımlar doğrudan istihdama yarayacak" dedi.

En az 10 yabancı dil bilen 30 kişilik profesyonel bir ekiple çalıştıklarını, yurt dışında da temsilcilerle Türkiye'ye yatırımcı çekmeye uğraştıklarını anlatan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan, tüm illerin sanayi yapısını görebilmek için Valilerle toplantı yaptıklarını ve illerden belli soruların cevaplarını istediklerini dile getirdi.

Korkmaz, Karaman'ın gıda sanayisinde geliş bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "Önümüzde bir İspanya modeli var. İspanya 30 sene önce çok ileri bir ülke değildi. Tarım ve gıda sanayinde çok iyi değildi. Bugün ise planlı bir çalışmayla tarımda çok gelişti ve gıda sanayisinde bir dev oldu. Yapılan çalışmalar ve İspanya yetkilileriyle görüştüğümüzde bizi 10 yıl sonra rakip olarak görmektense bugün ortak olma niyetlerini belli ettiler. Karaman gıda konusunda yabancı yatırımcıya cazip gelebilir" dedi.

Konferansa Karaman Valisi Fatih Şahin, AK Parti Karaman Milletvekilleri Mevlüt Akgün ve Lütfi Elvan, Belediye Başkanı Ali Kantürk, daire müdürleri, sanayici ve işadamları ile meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı.

(MD-İP)

16.09.2007 10:35 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title