Haberler

Çölleşme ile Mücadele Günü'nde 'Ekolojik Felaket' Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından son 20 yıldır her yıl kutlanan ‘17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) kurucu Başkanı Mehmet Barak, bilinçsizce yeraltı suları ile yapılan vahşi sulama nedeniyle yeraltı kaynakları her gün biraz daha çekilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ‘ekolojik felaket’ uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından son 20 yıldır her yıl kutlanan '17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü' nedeniyle açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği'nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) kurucu Başkanı Mehmet Barak, bilinçsizce yeraltı suları ile yapılan vahşi sulama nedeniyle yeraltı kaynakları her gün biraz daha çekilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 'ekolojik felaket' uyarısında bulundu.

GÜNEYDOĞU'YA DİKKAT ÇEKTİ

TTKD Başkanı Mehmet Barak, 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü'nü kutlarken, çölleşme ile mücadele için acil olarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliğiyle birlikte artan kuraklık ve çölleşme konusunun giderek önemli bir sorun haline geldiğini kaydeden TTKD Başkanı Barak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özellikle dikkat çekti.

YERALTI SU KAYNAKLARI AZALIYOR

Bölgede geniş tarım arazilerinin yeterince cezibe yöntemi ile sulanamadığına dikkat çeken TTKD Başkanı Mehmet Barak, şöyle dedi:

"Maalesef barajların suyu kanallarla tüm bölgeye ulaştırılamadı. Bunun sonucunda da bölge illerinde tarım yapan çiftçiler, elektrik enerjisi kullanarak yeraltı kaynak sularını yüzeye çekmekte ve tarım arazilerini bu su ile sulamaktadır. Kaçak elektriğin yaygın olmasının da etkisi ile yeraltı suları bilinçsiz bir şekilde gereğinden fazla çekilerek vahşi sulama yapılmaktadır. Öyle ki Şanlıurfa'da yeraltı sularından oluşan dereler boşa akıp Suriye topraklarına gitmektedir. Mardin'de yağmur altında bile yeraltı suyu ile sulama yapılmaktadır. Böyle olunca da yeraltı kaynak sularının seviyesi her geçen gün daha düşmektedir. Daha önceleri Kızıltepe yöresinde 50-60 metreden yeraltı suyu çıkarılırken, bu gün 500-600 metreden çıkarılabilmektedir."

TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA

Mehmet Barak, 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle bölgede bereketli tarım arazilerinin bilinçsizce yapılan sulama yüzünden çoraklaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu kaydederken ise, "Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen illerdeki tarımsal sulama yapılan yerlerde ne yazık ki kaçak elektrik kullanımı yer yer yüzde 99 seviyesine kadar ulaşabilmektedir. Elektriğe para ödemeyen çiftçiler bu nedenle yeraltı kaynak sularına da ne yazık ki acımamakta, gereğinden çok sulama yapmaktadır. Korkum, ileriki yıllarda buralarda tarım arazilerinin artık eskisi gibi verimli olmamasıdır. Böyle giderse bölgede ekolojik denge tamamen bozulacak ve ne yazık ki Güneydoğu illeri ekolojik felaketler ile adından söz ettirecekler. Bunların yaşanmaması için buralarda öncelikle kullanılan elektriğin kayıt altına alınması, tarlalar parası ödenmeyen elektrik ile gereğinden fazla sulanmamalıdır" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tüm Tüketicileri Koruma Derneği Güneydoğu Anadolu Bölgesi Birleşmiş Milletler Avrupa Birliği Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshediyor

İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshediyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title