Haberler

Yeni Bir Soma Faciası Olmasın Diye Çalışıyorlar

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasını araştırmak üzere Manisa’ya geldi.

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasını araştırmak üzere Manisa'ya geldi. Beş kişilik bir heyetle ilk ziyaretini Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a yapan Kamu Denetçisi (Ombudsman) Abdullah Cengiz Makas, hazırladıkları raporun yeni Somalar olmaması için önemli olduğunu söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasını araştırmak için idari sorumlularla yaptığı görüşme ve elde ettiği bilgi-belge temininin ardından Soma'da araştırma yapmak üzere Manisa'ya geldi.

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, 10 kişilik uzman heyetiyle 18-19-20 Ağustos 2014 tarihleri arasında İzmir ve Manisa'da birtakım görüşmeler yaptıktan sonra madende hayatını kaybeden vatandaşların aileleriyle görüşecek. Heyet, Manisa'da ilk ziyaretlerini Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a yaptı.

Kamu Denetçiliği Kurumunun, kamu adına vatandaşlar adına, meclis adına inceleme ve araştırma yetkisine sahip bir kurum olduğunu kaydeden Makas, "Dolayısıyla idarenin her türlü işlem eylemini yürütmenin dışında bir kurum olarak inceleme ve araştırma yetkisine sahip bir kurumuz" dedi.

Tüm ulusu derinden etkileyen Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin vefatının ardından 14 Mayıs'ta çalışmalara başladıklarını kaydeden Makas, şunları söyledi: "Bu olayla ilgili çalışmalarımıza 14 Mayıs'ta Ankara'da başlamıştık. Bugün buradayız. Yerinde inceleme yapacağız. İlgili kurumlarla görüşmeleri yaptık. Bilgi, belge yazılarımızı yazdık. Buradaki yetkililerle, vatandaşlarla, işletmeyle bir görüşme yapmayı arzu ediyoruz. Sorunla ilgili bütün paydaşlarla görüşmeyi arzuluyoruz. Bizim yaklaşımımız şu; biz klasik bir anlamda teftiş kurulu değiliz. Dolayısıyla soruşturma devam ediyor. Hem savcılık hem de idari soruşturma devam ediyor. Biz Soma özelinden yola çıkarak aslında madencilik sektöründe ne tür, nerelerde eksiğimiz var genel bir resim ortaya koyacağız. Alınması gereken tedbirleri öneriler halinde parlamentoya sevk edeceğiz. Temel yaklaşımımız budur. Bunun için buradayız."

Soma kazasını incelemelerinin kendilerine gelen bir şikayet üzerine veya bireysel yapılan bir başvuru üzerine olmadığını kaydeden Makas, "Bu bizim özel rapor hazırlama yetkisini, gerektiğinde özel rapor hazırlama yetkimiz var kanundan kaynaklanan. O yetkiye dayanarak hazırladığımız bir rapor, diyerek, raporun içeriği veya açıklanma tarihi ile ilgili bir tarih vermeyeceğini ve hazır olduğunda içeriğini kamuoyuyla paylaşacaklarını anlattı.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da, Soma'daki maden kazasının gerçekten çok büyük ve çok zor bir olay olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kadar büyük bir acıyı yaşadık bu kadar büyük bir bedeli ödedik. Buradan bir şeyler öğrenmemiz lazım. Bu maliyetin bir karşılığı olması lazım. Körfez depremi, Türk inşaat sektörü için bir dönüm noktası bir milat olmuştur. Ondan sonra artık konut sektöründeki o problemleri en azından yapısal problemleri yaşamıyoruz ve topyekün bir dönüşüm içine girildi ve Türkiye yapı stoku olarak deprem sonrası ve deprem öncesi diye yeni kavramlarla tanıştı. Artık çok şükür onun faydasını görüyoruz. O kadar ağır bir bedel ödedik ama neticede o olaydan büyük bir ders aldık ve büyük bir çıkarım elde ettik. Çok şey öğrendik."

Madenleri yer altından çıkarmak zorunda olduğumuzu anlatan Bektaş, şöyle konuştu:

"Soma'da bir milyar ton kömür var ve bizi bu kömürü enerjiye çevirmek zorundayız. Çünkü artık herkes enerji açlığı yaşıyor. Türkiye neredeyse enerjisinin tamamını dışarıdan alan ithal eden bir ülke onun için kömürü bırakma lüksümüz yok. Kömürü oradan alırken insanlarımızı bu şekilde kazalara kurban etme lüksümüz yok. Bu standardı inşallah bir yere getireceğiz. Olayın yargısal boyu ayrı. O zaten devam ediyor. Suçlu olan cezasını çekecek, hakkı olan hakkını alacak. İdari boyutunda şehit yakınlarının mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik çalışma devam ediyor. Bütün bunlardan öte madenciliğin Soma özelinde Türkiye genelinde madenciliğin sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bunun da ciddi bir etüde, ciddi bir incelemeye tabi tutulup yapılması gerekenlerin ortaya konması lazım. Umarım sizin de gelişiniz buna katkı sağlar."

Heyet, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın ardından Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'ı ziyaret edecek ardından Soma'da aileler ve yetkililerle görüşecek. Kamu Denetçiliği Kurumu, temaslarının ardından madencilik mevzuatından sendikacılığa varıncaya kadar uzanan geniş kapsamlı bir rapor hazırlayacak ve Meclis'e sunacak. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Cengiz Erdoğan Bektaş Soma Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title