Haberler

Yemen'de İran-Suud Savaşının Perde Arkası

Güncelleme:

Ortadoğu'daki İran-Suudi Arabistan rekabetinin sıcak noktası bu kez Yemen. Ülkeyi büyük oranda ele geçiren Husiler kimdir? Bölgeye askeri müdahale ne anlama geliyor?

Bölgenin en büyük rakip iki ülkesi Suudi Arabistan ve İran bu kez Yemen'de karşı karşıya geldi. İran son aylarda başkent San'a başta olmak üzere ülkenin birçok yerini ele geçiren Şii Husiler'i destekliyor.

İRAN'IN GÜÇLENMESİ SUUDİLERİ RAHATSIZ ETTİ

Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ise, Husilerin ilerleyişi sonrası güneydeki Aden kentine kaçan Devlet Başkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi'ye destek veriyor. İran'ın Suriye ve Irak'ın ardından da Yemen'deki varlığını da güçlendirmesine izin vermeyeceğini açıklayan Suudi Arabistan, bölgedeki müttefikleriyle Yemen'deki Husi mevzilerine yönelik bir askeri operasyon başlattı.

RİYAD'DAN TAHRAN'A KARŞI EN NET ADIM

Bu operasyon, Suriye'de Esed'i destekleyen, Irak'ta da IŞİD'e karşı mücadele gerekçesiyle sahadaki etkisini artıran İran'dan rahatsız olan Riyad'ın Tahran'a karşı attığı en net adım oldu.

ORTADOĞU'DA GÜÇ SAVAŞI

Suriye ve Irak'ta henüz İran'a karşı somut bir adım atamayan Suudi Arabistan, Yemen operasyonuyla Ortadoğu'daki İran varlığına daha fazla tahammül etmeyeceğinin en ciddi işaretini verdi.

HUSİLER KİMDİR?

Yemen ile Suudi Arabistan sınırında bulunan Sada kent merkezinde yaşayan Husiler önceleri, Hz. Muhammed'in torunları olan ilk 5 İmam'ı (Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, İmam Zeynelabidin ve İmam Zeyd) meşru İslami önder kabul eden ancak Sünni Müslümanlar ile teorik ve pratik alanda çatışmayan Zeydi mezhebine mensup.

3 ÜLKENİN YEMEN'DEKİ POZİSYONU

İran Şii Husilerin en büyük destekçisi. Geçmişte Yemen hükümeti, isyancılara İran tarafından gönderilen silahlara el koyduğunu açıklamıştı. Son olarak İran'ın yoğun desteğini alan Husiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. İran yönetimi Suriye, Irak ve Yemen'de kendisine yakın silahlı birliklerin olduğunu inkâr etmiyor.

İran'ın Yemen'deki etkisinden de bahseden İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, Husi Ensarullah hareketinin, İslam Devrimi'nin temel prensipleriyle hareket ettiğini ifade etmişti. Riyad'lı yetkililer Husileri İran'ın bölgedeki temsilcisi olmakla suçluyor. Aşırı derecede varlıklı ve politik etkiye sahip olan Suudilerin Yemen'de kilit rol oynamayı sürdürmesi bekleniyor. Riyad daha önce İran'ı, 'Yemen'den işgalci güçlerini çekmesi' konusunda uyarmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN KAYGILI

Bölgenin güçlü Sünni devleti Suudi Arabistan ve güçlü Şii devleti İran arasında gergin olan ilişkiler, Yemen'in yıkıcı bir mezhep çatışmasına sürükleneceği kaygısına neden oluyor.

ABD yönetimi, Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan hava operasyonlarına lojistik ve istihbarat desteği veriyor. Washington'un en büyük kaygısı, ülkedeki güçlü unsurlardan biri olan Arap Yarımadası El Kaide'sinin (AQAP) etkisini daha da artırması.

SON DURUM YEMEN HALKI İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Yemen'in yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Halk yıllarca savaşlara ve istikrarsızlığa göğüs germek zorunda kaldı. Ekonomi zayıflıyor ve gelecek belirsizliğini koruyor. Arap Yarımadası'nda faaliyet gösteren El Kaide güçleri Husi karşıtlığının yükselişte olduğu Sünni bölgelerinde yayılmak için bu durumu kullanabilir.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Suudi Arabistan Suriye Yemen İran Dünya Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (47)

cakma muslumanlar islami boluyormobilWeb@haberler.com:

islam dunyasi kurani kerim deki yazilarini tek tek uygularsa muslumanlar boyle kavga icinde olmaz boyle surekli kavga eden muslumanlarin muslumanliklarindan suhpe ediyorum bu mehzep isi nerden cikti bir kuran var ama 50 degisik anlayis var muslumanlar gercekten kuranin yolunda gitse durum boyle olmaz

28
0
yanıtYanıtla
TAYYİP:

TAYYİP BURAYADA KARIŞMIŞTIR KESİN KAMBERSİZ DÜĞÜN OLURMU?

15
8
yanıtYanıtla
ah iran ahh:

iran, abd, ingiltere, israil yemendeki catismalrin zeminini hazirladi

23
0
yanıtYanıtla
YarenmobilWeb@haberler.com:

Bu iran kafirdir. Bunların uzantısı aliveller caferi ler nusayriler.bunlar Türkiye yede gelmişler bunlar mürtedler necisler..

12
10
yanıtYanıtla
Öyle değil mi?:

Bu girişim Amerika, İngiltere, İsrail İttifakının Yemende yüksek sömürge sistemi kurmasına yönelik taşeroner bir girişimdir.

21
0
yanıtYanıtla
emre:

iran kafir de osmanlıyı arkadan bıçaklıyan amerikanın kulu kölesi olan. arap yarım adasını ele geçirince binlerce müslüman hoca, ilahiyat uzmanını öldüren vahabi suudlarmı müslüman. iranıda sevmem ama suudlara göre daha onurludurlar.

18
2
yanıtYanıtla
salih:

ulan bende diyordum araplar bu silahları israile karşı alıyorlar meger müslümanları öldürmek için miş

19
1
yanıtYanıtla
asikaanmobilWeb@haberler.com:

İran ile irak savasinin arka planinda yine abde ve siyonzm vardi . Bu gunde ayni senaryoya sahit oluyoruz . Neden bu iran surekli islam saflarina cephe almis bi suurda . Bunu bu millet ne zmn anlayacak adamlar abde diye diye irana ittiler bu ummeti

16
1
yanıtYanıtla
ENEL HAKmobilWeb@haberler.com:

Turkiye...müslümanlık bu deyil...İran. ..müslümanlık bu deyil...sudi...müslümanlık bu deyil...vs vs....kabul etsende etmesende...MÜSLÜMANLIK BU...ENEL HAK

9
4
yanıtYanıtla
yaşasın husiler...........:

bu suud ailesi osmanlıyıda arkadan vurup ingilizlerle birlik olmuştur ortadogudaki kin fesat yuvası suudiler ve onların uzantıları (körfez ülkeleri)

9
4
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title