Haberler

Etkili Yönetim İçin İnsan Tanıma Teknikleri

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
11.05.2024 11:26

İnsan olarak doğuştan getirdiğimiz ve değiştiremeyeceğimiz kişiliklerimizle hayattaki rollerimizi yürütüyoruz. Yerine göre; personel, yönetici, patron, anne, baba, çocuk vb. roller üstleniyoruz.

Bu kişilikler de beşikten mezara kadar asla değişmiyor, insan yedisinde ne ise, yetmişinde de değişmiyor. Öyleyse, rollerimizi yerine getirirken önce kendi kişiliğimizi, sonra da rolümüz gereği etrafımızdakilerin kişiliklerini analiz ederek hayatımızı devam ettirmeliyiz.

Bir öğretmen olarak; sınıfımızdaki 30 öğrencinin kişiliklerini analiz etmeden hepsine aynı davranırsak, çocukların kişisel gelişimlerinde ciddi sıkıntı yaşayacağımız aşikârdır. İşletmelerde de durum değişmiyor. Muhasebedeki 4 personelin hepsinin bir kişiliği var ve onları iyi analiz etmeden, sadece teknik bilgi birikimleri ile görevlendirmelerini yapmak yeterli olmayacaktır. Raporlamayı hiç sevmeyen, yazmaktan hoşlanmayan personelin görev tanımına haftalık muhasebe raporlarını yönetime sunmak görevini eklerseniz sonuç almanız zorlaşacaktır. 4 personelden kişiliğine en uygun olanına bu görevi vermek gerekir.

Satış, muhasebe, insan kaynakları, idari işler, satınalma, tasarım vb. uzmanlık alanlarındaki personellerin kişilik özellikleri bu alanlara uygun olursa kurumsal başarıya etkisi olumlu olacaktır. Onun içindir ki; yönetim personel seçerken kişilik özelliklerine azami dikkat etmeli ve işbaşı yaptıracağı kişiliklerin işletmedeki genel yapıya uygunluğuna önem vermelidir.

Ekibimi Nasıl Tanıyabilirim?

Her şeyden önce bir yönetici olarak ekibimizdeki personelleri tanıma yolculuğuna girmeliyiz. Ekibi 10 kişilik bir grup olarak değil, birbirinden farklı 10 kişilik olarak görmeliyiz. Zira, dünyadaki insan sayısı kadar kişilik olduğunu ve bu kişilikleri yönetmenin farklı beceriler gerektirdiğini bilerek yöneticilik yapmalıyız.

Verdiğiniz talimata bir grup çalışan kayıtsız yerine getirirken, bir kısmı da sorguluyorsa bunu hemen disiplinsizlik olarak algılamamak, farklı kişiliklerin bu talimata farklı yaklaşımı olarak bakmamız daha çözümcül yaklaşım olacaktır.

Etrafımızdaki insanları tanıyabilmek için onlarla askerlik yapma, seyahate çıkma, ticaret yapma, komşuluk yapma, oturup detaylı sohbet etme imkanımız her zaman mümkün olmayacaktır. Bazen bunların dışındaki bilimsel yöntemleri kullanmalıyız.

Başkaları ile anlaşabilmek, etkili iletişim kurabilmek için; öncelikle kendi kişiliğimizi analiz etmeli/ettirmeliyiz. Kendimizi tanırsak, başkaları ile iletişim kurmada, sulh olmada daha başarılı olacağımız muhakkaktır.

İnsanları tanımaya yönelik günümüzde yüzyüze ve online çeşitli testler geliştirilmiştir. Ekibinizde görev vereceğiniz kişileri bu testlere dahil edin veya daha önceden yaptırdığı kişilik analizi çalışması varsa onun raporunu mutlaka isteyip, incelemelisiniz.

Söz konusu testlerin dışında da; dış görünüşlerinden, konuşmalarından, oturup kalkmalarından, başkalarının kişi hakkındaki görüşleri ile tanımaya çalışırız. Bunun dışında da çeşitli yol ve yöntemlerle etrafımızdaki insanları tanımaya çalışırız. Gözlemlerimiz de bu alanda etkili olacaktır.

Etrafımızdaki çalışanlara farklı birer kişilik olarak bakmayı öğrenmeli ve yönetimde bir metod olarak kullanmalıyız. Böyle yaptığımızda ekip üyelerini iş hayatında farklı davranışlarını normal karşılar, farklılıkların bereketinden istifade ederiz.

Düşünün ekibinizde; mükemmeliyetçiler, detaycılar, hoşgörücüler, savunmacılar, itirazcılar, girişimciler, şeytanın avukatları, mantıkçılar … var. Bunlarla birlikte çalışıyor ve kişilikleri hakkında detaylı bilgi sahibi iseniz yönetmeniz ve verim almanız daha kolay olacaktır.

Kişilik analizi eğitimi alan yönetici; ekibinin iç dünyasını ve bakış açısını daha somut verilerle kavrayıp, onlarla daha iyi geçinmek, onları daha iyi motive etmek için diyalog geliştirme potansiyeline sahip olacaktır. Bu eğitimle yönetici, iş ve özel hayatında yaşadığı ve gözlemlediği davranışların perde arkasını görebilecek; büyük resmin farkına varacak ve sistemci düşünme gücünü de arttıracaktır.

Personelinizi iyi tanır ve odaklanma problemi olduğunu analiz edebilir/ettirebilirseniz onun yönetmekte daha az sıkıntı yaşarsınız.

Mutlu edemediğiniz personelinizin kişiliğini analiz edince belki de onu yaptığı işin mutlu etmediği sonucuna varacak ve onun kişiliğine uygun görev değişikliği yapabileceksiniz. Yani çalışanı hangi mesleğin mutlu edeceğini, ona başarı getireceğini öğrenmiş ve uygulamaya koymuş olacaksınız.

Kişilik testleri kişinin davranış, düşünce ve duyguları hakkında bilgi vermenin yanında; işe başladıktan sonra alması gereken eğitimler hakkında da yol gösterici olacaktır.

title