Haberler

Maarif Müfredat Çerçevesi

Ahmet Türkben

Ahmet Türkben

Yönetim Kurulu Üyesi / Türkiye Maarif Vakfı
23.02.2024 11:40

Müfredat ve Materyal Geliştirme

Maarif Eğitim Modelinin bütün süreçleri; özgün, dinamik, modüler ve esnek özellikleriyle öğrenen profili merkeze alınarak yapılandırılmakta, müfredat yaklaşımımız da Erdemli İnsan Öğrenen Profiline dayanmaktadır.

Maarif Müfredat Çerçevesi; temel alanlar ve destekleyici uygulamalar olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

Temel Alanlar; öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik ve iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları temel yetkinlikleri ifade etmekte;

Dil (Anadili, Yabancı Dil ve Türkçe)
Fen Bilimleri-Matematik,
Sosyal Bilimler,
Teknoloji ve
Kültür
(Yerel, Ulusal ve Evrensel)

alanlarından oluşmaktadır.

Destekleyici Uygulamalar ise öğrencilerin temel alanlarda edindikleri teorik bilgileri, gerçek hayat uygulamaları ile beceri ve yetkinliğe dönüştürmelerini kapsamakta;

Proje Tabanlı Öğrenme Uygulamaları,
Atölye ve Kulüpler,
Okuma Kültürü ve Çoklu Okuryazarlık Programları,
Sosyal Sorumluluk ve Toplum Hizmeti Faaliyetleri,
Spor ve Sanat Etkinlikleri ve
Dijital Eğitim Uygulamaları

kategorilerinden oluşmaktadır.

Genel çerçeve bu şekilde belirlenmiş olmakla birlikte müfredat kavramının fert'ten geldiği, o ferdin de her bir öğrenci olduğu dikkate alındığında öğrencilerin ilgi ve yetenekleri, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda bire bir rehberlik yapılarak yetiştirilmesi için kişiselleştirilmiş eğitime de önem verilmektedir.

TEMEL ALANLAR

Bilgi çağının gerekliliklerini dikkate alan Türkiye Maarif Vakfı; öğrencilerine anadili/eğitim dili başta olmak üzere yabancı dil ve Türkçe eğitimi, fen bilimleri, matematik, sosyal bilimler alanlarında donanım kazandırmayı önemsemekte, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmalarını sağlayacak öğrenme ortamları sunmakta, faaliyette bulunduğu ülkenin inanç, kültür ve geleneklerini dikkate almaktadır.

Dil (Anadili, Yabancı Dil, Türkçe)

Kültür ve dil arasında birbirini besleyen ve zenginleştiren sarmal bir ilişki söz konusudur. Kültür ve kültüre kaynaklık eden teamül ve kaideler, gelenek ve âdetler dil ile gelişir. Ana dili, fert ve toplumların millî ve kültürel kimliğinin inşasında önemli bir yer tutar. Yabancı dil, farklı toplum ve kültürlerle sağlıklı bir iletişime katkıda bulunur. Bu doğrultuda Türkiye Maarif Vakfı, yerel ve kültürel unsurları dikkate alan nitelikli bir ana dili okuryazarlığı ile yabancı dil okuryazarlığını öğrencilerine kazandırmayı amaçlamaktadır.

Türkiye Maarif Vakfının dil eğitimi yaklaşımı, çağın dil öğretimi yöntem ve tekniklerine göre şekillenmektedir. Maarif Eğitim Felsefesinin temel prensipleri doğrultusunda; okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi temel dil becerileri gerçek bağlamları içerisinde, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler gibi alanlarla ve bu derslerin konu ve kazanımlarıyla ilişkilendirilerek disiplinler arası bir yaklaşımla tatbik edilmektedir.

Türkiye Maarif Vakfı; Türkçenin öğretilmesi, Türk kültür ve medeniyetimize dair değerlerin dünyaya doğru bir biçimde anlatılmasına özel önem vermektedir. Bu çerçevede Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında uluslararası dil öğretimi standartlarına uygun, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından da onaylanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Müfredatı hazırlanmış, bu müfredatın esas alındığı ders kitap setleri, yardımcı okuma kitapları ve çeşitli materyaller üretilmiştir.

52 ülkede faaliyet gösteren Maarif Okullarında okul öncesinden başlamak üzere K12'nin her kademesinde sistemli bir biçimde Türkçe öğretilmekte, Maarif Okullarından mezun olacak öğrencilerin en az B2 seviyesinde Türkçe kullanma becerisine sahip olmaları hedeflenmektedir. Türkçenin öğretilmesi dışında Türk kültürü ve medeniyetinin de doğru ve etkili biçimde tanıtılıp anlatılması ve zengin kültürel birikimimizin derli toplu biçimde bir araya getirilip sistemli hâlde sunulmasına yönelik olarak Türk Kültürü ve Medeniyeti Müfredatı hazırlanmıştır.

Ölçme değerlendirme bağlamında öğrencilerin Türkçe dil seviyelerinin belirlenmesinde Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni referans alınarak hazırlanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programına göre hazırlanan kazanımlar temelinde merkezî Türkçe Dil Sertifikası sınavı düzenlenmektedir.

Fen Bilimleri ve Matematik

Matematiksel düşünme tarzını geliştirme ve uygulama anlamında sayısal okur yazar olmak, günlük hayatta karşılaşılan bir dizi problemi çözmekten başlayıp global ölçekte bilginin git gide sayısallaşıp bilgisayar temelli hayata doğru ilerleyen bir dünyada çok önemli hâle gelmektedir. Eğitimin amaçlarından birinin de öğrencileri geleceğe hazırlıklı hâle getirmek olduğunun bilincinde olan Türkiye Maarif Vakfı, evrensel bir ihtiyaç ve gereklilik olan matematiği tüm öğrencilerin öğrenebileceği yaklaşımını benimsemektedir. Buna bağlı olarak matematik eğitiminde matematik müfredatının bir bütün olduğu ve tüm eğitim seviyeleri boyunca sarmal olarak ilerlediği, matematiği öğrenmeyi kolaylaştırıcı teknolojilerin kullanımı ile öğrencilerin matematiği anlayarak öğrenebileceği bir yol izlenmektedir.

Fen bilimleri; fizikî dünyayı, nesneleri ve olayları anlamayı sağlayan, fizik, kimya, biyoloji, astronomi, yer ve çevre bilimleri gibi fen ve mühendislik alt disiplinlerini içeren sayısal bir alandır. Maarif Eğitim Modeli; bilimde, teknolojide, tabiatta ve toplumda meydana gelen değişiklikleri deneyler yaparak çok yönlü incelemeyi, bilimsel süreç becerileri ve bilimsel araştırma yaklaşımını benimseyip bu alanlarda karşılaşılan sorunlara çözümler üretmeyi, tabiatta ve çevrede meydana gelen olaylara ilişkin ilgi ve merak uyandırmayı, öz olarak öğrencilere bilim/fen okur-yazarlığı kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda doğal olaylar, insanın biyolojik yapısı, bilim ve teknolojideki gelişmeler ile hayat kalitesi arasındaki ilişkiyi kurabilmeye yardımcı olmaktadır.

Sosyal Bilimler

Sosyal bilimler alanı; fertlerin toplumla, toplum içinde birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen disiplinler topluluğunu oluşturmaktadır. Sosyal Bilimler şemsiyesi altında tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimi, hukuk, antropoloji, arkeoloji, felsefe, ekonomi gibi sosyal bilim disiplinleri yer almaktadır. Maarif Müfredat Çerçevesi sosyal bilimler alanında; tasarladığı öğretim içerikleriyle öğrencilerin, geçmişle bugün arasında bağ kurmanın yanında dünyayı sistematik şekilde anlamalarını, olgu ve olaylar hakkında derin, analitik ve eleştirel düşünebilmelerini, farklılaşan toplum ve çalışma hayatına etkili ve aktif biçimde katılmalarını, gerektiğinde insan ilişkilerini düzenlemede uzlaştırıcı olmalarını amaçlamaktadır.

Teknoloji

Teknolojik alan; günlük hayatta, iş hayatında ve iletişimde bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılmasını, bilgiye erişim ve bilginin değerlendirilmesi, saklanması, üretimi, sunulması ve alışverişi için bilgisayarların kullanılmasını, internet aracılığıyla ortak ağlara katılım sağlanmasını içerir. Teknolojik alanda, öğrencilerin teknolojik okuryazar olmaları ve bu konuda yetkinlik kazanmaları amaçlanmaktadır. Teknoloji okuryazarlığı ''öğrencinin teknolojiyi benimsemesi, teknolojiye uyum sağlaması, teknolojiyi icat etmesi ve değerlendirmesi'' olarak tanımlanırken teknolojik okuryazarlığı ile öğrencinin ''organizasyon, iletişim, araştırma ve problem çözme için teknolojiyi bir araç olarak kullanması'' kastedilmektedir. Türkiye Maarif Vakfı teknoloji öğretiminde öğrencilerin teknolojinin ne işe yarayacağı, onu nasıl etkin biçimde kullanabileceği ve hangi teknolojiyi neden ve ne zaman kullanıp kullanmaması gerektiği konularında karar verebilecek yeterliğe sahip olmalarını, özellikle de öğrencilerin teknoloji karşısında edilgen ve nesne değil, etken ve özne olmalarını, başkaları tarafından üretilenleri tüketen değil bizzat teknolojiyi üreten ve yöneten olmalarını her şeyin üzerinde tutmaktadır. Maarif Okullarında nanoteknoloji, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi dijital dünyadaki gelişmelere vakıf olanların, olmayanlara kıyasla gelecekte daha önde ve söz sahibi olacakları bilinciyle öğrencilerin dijital çağın tüm birikimlerine sahip olmaları sağlanırken bu birikimin insanî değerler ve ahlaki erdemlerle yoğrularak insanlığın hizmetine sunabilmeleri temel gayeler arasındadır.

Kültür

Ulaşım ve iletişim imkânlarının arttığı ve hızlandığı bir zaman diliminde toplumsal ve toplumlar arası ilişkilerin sağlıklı bir biçimde kurgulanması hayatî bir mesele hâline gelmiştir. Bu durumu dikkate alan Türkiye Maarif Vakfı öğrencilerin; kendi inanç, kültür ve medeniyet değerlerine bağlı olmalarını, kültürel değerlerine sahip çıkmalarını, bu değerleri yaşatmak için gayret göstermelerini, kendi toplumunun ekonomik ve toplumsal gelişmesine öncülük edecek donanımda olmalarını öncelemekte; yanı sıra dünyadaki gelişmeleri takip ederek tüm insanlığın iyiliği için çalışmayı şiar edinen bir nesil olarak yetişmelerini önemsemektedir.

Maarif Okullarında, kültürel farkındalık çalışmaları ile toplumsal kurallara uyum, ortak kültür, etkili iletişim, sorumluluk, diğerkâmlık, girişimcilik, estetik gelişim, medeniyet tasavvuru ve sosyalleşme gibi unsurları geliştirecek faaliyetler yapılmaktadır.

Maarif Eğitim Felsefesinde; karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde kültürel etkileşim ülkeler açısından zenginlik kaynağı olarak görülmektedir. Küreselleşme dalgasına karşı yerel olanı korumak, güçlendirmek ve dünyaya tanıtmak asli görevler arasında kabul edilmekte, dünyadaki değişim ve ilerlemeleri de dikkate alarak toplumların kültürel, sosyal ve ekonomik yönden gelişimine önem verilmektedir. Maarif Okullarında öğrencilere, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî'nin pergel metaforunda ifade ettiği gibi, bir ayağı kendi topraklarında ve kültürel köklerinde sabitken diğer ayağı ile tüm dünyaya ve kültürlere ulaşan bir ufuk ve ideal kazandırılmaktadır.

DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR

İnsanın akıl, kalp ve beden gelişiminde bütüncül yaklaşımı benimseyen Maarif Vakfının eğitim modelinin içeriğinde, temel alanların yanı sıra öğrencilerin ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfetme, beceri kazanma ve yetkinlik sahibi olma süreçlerine destek olacak uygulamalara da çok önem verilmektedir. Destekleyici Uygulamalar dediğimiz bu çalışmalar kapsamında; proje tabanlı eğitim, okuma kültürü ve çoklu okur-yazarlık programları, düşünce ve beceri temelli atölye ve kulüpler, spor ve sanat etkinlikleri, sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti faaliyetleri ve dijital eğitim uygulamaları yer almaktadır. Ders içi ve ders dışı tüm etkinliklerde öğrencilerimize farklı disiplinlerden edindikleri akademik bilgileri ve öğrenen profilinde yer alan erdemleri, günlük hayatta olduğu gibi deneyimleme ve uygulayabilme fırsatı sunulmakta; öğrencilerin çok yönlü tekamülüne destek olunmakta, yetenek yelpazelerini keşfetme, eğlenerek öğrenme, deneyim ve beceri kazanma, merak, empati, iletişim, iş birliği, sorumluluk, disiplin, diğerkamlık, girişimcilik ve liderlik becerilerini geliştirme hedeflenmektedir.

Müfredat Programı içerisinde yer alan Destekleyici Uygulamalar; Öğrenen Profili, Temel Alanlar, Mesleki Gelişim ve Formasyon, Ölçme Değerlendirme ve Rehberlik yapısı ile bütünsel olarak uygulanmaktadır.

Temel Alanlardan edinilen teorik bilgiler ışığında, Destekleyici Uygulamalar ile öğrencilerimizin bilgi, beceri, estetik, duygusal ve sosyal açılardan disiplinler arasında denge kurmaları ve böylelikle de çok yönlü gelişmeleri amaçlanmaktadır.

"Bize bir insan mektebi lâzım. Bir mektep ki bizi kendi ruhumuza kavuştursun; her hareketimizin ahlâkî değeri olduğunu tanıtsın; hâyâya hayran gönüller, insanlığı seven temiz yürekler yetiştirsin." diyen Nurettin Topçu'dan ilham alan bir yaklaşımla yapılandırılan ve kökleri Anadolu irfanına dayanan Maarif Okulları; kültür ve medeniyet etkileşimini, insanlığı 'Ortak İyi'ye ulaştıracak bir yol olarak gören bakış açısıyla Türkiye'nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısı olarak faaliyette bulunduğu ülkelerde iftihar edilecek öğrenciler yetiştirmekte, yüz ağartan ve ilham veren faaliyetlere imza atmaktadır.

title