Haberler

Maarif Eğitim Modeli

Ahmet Türkben

Ahmet Türkben

Yönetim Kurulu Üyesi / Türkiye Maarif Vakfı
31.01.2024 06:14

ERDEMLİ İNSAN ÖĞRENEN PROFİLİ

Türkiye Maarif Vakfına göre her insan bir cevherdir; eğitimin amacı, insandaki cevheri ortaya çıkarıp onu mücevher hâline getirmektir.

İnsan özü itibariyle iyiye meyilli bir varlıktır. Maarif Vakfı bu hakikatten yola çıkarak insanın doğuştan kıymetli, özel bir varlık olduğu fikrini benimser. Bu özel varlığın, nitelikli bir eğitimle daha iyiye doğru gelişebileceğine inanır; insanda mevcut olan temel yeteneklerin dengeli ve bütüncül biçimde geliştirilmesini, insanın bilgi ve becerilerini insanlığın hayrına sarf edecek donanımda yetiştirilmesini önemser. Bilmekten olmaya, olmaktan yapmaya ve yapmaktan paylaşmaya giden tekâmül sürecinde, öğrencilerine geniş bir perspektif sunmayı temel hedef olarak belirler.

Kişiye özgü farklılıkları dikkate alan Maarif Vakfı, doğuştan istidat sahibi ve kendine özgü nitelikleri olan "biricik" öğrencilerini; içinde yetiştiği toplumun birikim ve zenginliğini özümseyen, düşünce ve sezgi bütünlüğüne önem veren, hakikat karşısında tevazu ile merakı birleştiren, çok yönlü bilgi, beceri ve yetkinlikle donanmış insanlar olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Yetiştirmek istediği insan tasavvuruna bağlı olarak Türkiye Maarif Vakfının temel amacı öğrencilerin;
inanç, kültür ve medeniyet değerlerine bağlı;
tarih şuuruna sahip, ailesini, vatanını, milletini seven ve yücelten;
ahlakî ve insanî değerleri içselleştirmiş;
zamanın gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklerle donanımlı;
çevreye, canlılara ve insan haklarına duyarlı;
akıl, kalp ve beden olarak dengeli;
bilimsel bakış açısına sahip, eleştirel ve analitik düşünebilen;
üretken, paylaşımcı ve sosyal sorumluluk bilinci olan;
hürmet, merhamet ve adalet duygularıyla hareket eden;
gelecek nesillere mutlu, huzurlu ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı ilke edinen
insanlar olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktır.

Bu hedeflere ulaşmak için de somut göstergelere dayanan Maarif Öğrenen Profili geliştirilmiştir.

Türkiye Maarif Vakfı; aklı, vicdanı, iradesi ve fiilleriyle insana bütüncül bakarken bütün eğitim uygulamalarını erdemli insan yetiştirmeye dayalı bir eğitim felsefesi üzerine bina eder.

'Erdemli İnsan' olarak ifade ettiğimiz Maarif Öğrenen Profili, Anadolu'nun kadîm irfan geleneğinden ilham alınarak ve insanlığın ortak birikiminden istifade edilerek hazırlanmıştır.

ULUSLARARSI MAARİF PROGRAMI (IM)

Türkiye Maarif Vakfı, insanlığın ortak mirası olan bilimi esas alarak; bilgi, beceri, duygu, estetik ve değerlerle yoğrulmuş, farklı kültürlere duyarlı, evrensel, millî ve yerel ögeleri önemseyen ve çağın gereklerine uygun yenilikçi bir eğitim anlayışını benimsemektedir.

Vakıf; faaliyet gösterdiği ülkelerde mevzuatlarla düzenlenmiş eğitim öğretim programlarını ve bazı ülkelerde dünyada geniş çapta kabul gören uluslararası programları uygulamanın yanı sıra eğitim standartları, ilgili ülkelerin mevzuatları, öğrencinin düşünce, duygu, tutum ve beceri gelişimi, fıtrî özellikleri, velilerin talepleri, çağın ve geleceğin gerekleri gibi kriterleri dikkate alarak esnek ve özgün eğitim programı da hazırlamaktadır. Bu kapsamda 52 ülkede edindiği eğitim tecrübesi ve Türkiye'nin eğitim birikiminin özgün bir sentezi olarak kısa adı IM olan Uluslararası Maarif Programı'nı geliştirmektedir. Eğitimde kalite odaklı sürdürülebilirliğe önem veren bir yaklaşımla gelenekten beslenerek geleceği inşa eden, dünle bugünü birleştirip yarının eğitim modelini oluşturmayı amaçlayan, 21. yüzyılın şartlarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinlikte ve uluslararası kriterlere uygun bir akreditasyon sistemi olarak yapılandırılan IM Eğitim Modeli çeşitli ülkelerde uygulanmaya başlamıştır.

IM; evrensel ve yerel değerlerin, bilgi, görgü, yetkinlik ve günlük hayata dönük pratik becerilerin bütünsellik ilkesi temelinde dengeli ve etkili bir şekilde öğrencilere kazandırılmasını esas almaktadır.

IM Eğitim Modeli; öğrenen profili, müfredat çerçevesi, öğretmen ve yönetici mesleki gelişim programları, ölçme değerlendirme ve rehberlik programıyla desteklenen uluslararası bir akreditasyon sistemidir.

IM Programlarının ilk basamağı olan IM Maarif Okul Öncesi Eğitim Programı, alanda uzman akademisyenler ve eğitimcilerin katılımıyla gerçekleştirilen 2 yıllık bir çalışmanın ardından 2022 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına sunulan ve uygun mütalaa görüşü verilen Program, farklı ülkelerde bulunan Maarif Okullarında pilot olarak uygulanmaya başlanmıştır. 2023 yılı itibarıyla IM Okul Öncesi Programı, 8 ülkede eğitim bakanlıklarının resmi onayı ile uygulanmakta olup diğer ülkelerde resmi başvuru süreçleri ve uygulamalar devam etmektedir.

IM Eğitim modelinin bütün süreçleri; özgün, dinamik, modüler ve esnek özellikleriyle öğrenen profili merkeze alınarak yapılandırılmakta, müfredat yaklaşımımız da bu profile dayanmaktadır.

YAZININ DEVAMI YARIN SİZLERLE...

title