Haberler

Üşüyoruz, Açız Yürüyoruz!

Güncelleme:

Mardin'de YİBO'dan Yükselen Çığlık Duyuldu, Yöneticiler Açığa Alındı

Milli Eğitim Bakanlığı Mardin Mazıdağı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda çıkan skandallara müdahale etti. Hazırlanan ayrıntılı raporun ardından daha önce açığa alınan ancak mahkeme kararıyla göreve geri dönen okul yöneticileri Bakanlık tarafından yeniden açığa alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bakanlığın öncelikle ailelerinden uzakta eğitim gören bu öğrencilere karşı en üst seviyede hassasiyet gösterdiğine vurgu yapıldı. "YİBO'larda eğitim gören, her biri bizim için çok değerli ve özel olan çocuklarımızın aç kalması, bakım hizmetlerinin eksik kalması ve üşümesi Bakanlığımız tarafında kabul edilemez bir durumdur" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu da çocuklarımızın mağdur edilmesini hangi gerekçeyle olursa olsun siyaseten asla kabul etmeyeceğini defalarca kez dile getirmiştir.

Yatılı İlköğretim Bölge Okulları özelliği itibarı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın en hassas olduğu alanlardan biridir. Bunun en önemli göstergesi, son yıllarda bu okullarla ilgili Bakanlığımızın yaptığı düzenlemelerdir. Kaldı ki söz konusu alt komisyon raporunda da Milli Eğitim Bakanlığı'nın YİBO'larla ilgili hassasiyeti vurgulanmıştır. 76 İlimizde mevcut 38 Yatılı ilköğretim bölge okulu (YİBO) bulunmaktadır. 185.081 kapasite, 57.362. kız, 77.967 erkek olmak üzere toplam 135.329 öğrencinin yatılı olarak öğrenim gördüğü bu okullarda;

1. Öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmeleri için öğrenci başına günlük yemek bedeli 1,50 TL. iken 4,47 TL' ye çıkarılmıştır.

2. Sabah kahvaltılarında açık büfe uygulaması başlatılmış, yatmadan önce öğrencilere ek öğün ( meyve, süt, kurabiye, pasta vb.) verilmesi uygulaması başlatılmıştır.

3. 2010 yılında YİBO'lara toplam 22.728.300,00.onarım, 16.165.000,00 donatım ödeneği, yakacak ödeneği ek olarak 3.736.630,00 TL gönderilmiştir.

4. 2007 yılından itibaren temizlik, yemekhane, mutfak, çamaşırhane, güvenlik teknisyenlik v.b. ihtiyaçların etkili bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla hizmet satın alma yoluna gidilmiştir.

5. 2002-2010 yılları arasında yatılı ilköğretim bölge okullarımıza 138 minibüs (hizmet aracı) alınarak verilmiştir.

6. Okullarımızın yüzde 81'inde yatakhaneler koğuş tipinden oda tipine dönüştürülmüştür.

7. Okullarımızın yüzde 88'inde banyolar hamam tipinden kabin sistemine dönüştürülmüştür.

8. Yatılı ilköğretim bölge okullarında okuyan 1- 5. sınıf öğrencilerinin taşımalı ilköğretim kapsamına alınmaları konusu 13.04.2010 Tarihli ve 7212 Sayılı, 2010/ 26 NO' lu genelge ile 78 İl Valiliğine bildirilmiştir.

9. Spor salonu sayısı 112 iken 164'e ulaşmıştır.

10.Hizmet aracı sayısı 237 iken 392'ye ulaşmıştır.

11.241 okulumuzda jeneratör var iken bu gün okullarımızın tamamında jeneratör bulunmaktadır.

12.404 olan kütüphane sayısı 500'e ulaşmıştır.

13.2002-2010 yılları arasında 99 yeni YİBO yapılmıştır, fiziki şartları uygun olmayan 65 YİBO kapatılmıştır.

14. 2002-2010 yılları arasında 50 yatılı ilköğretim bölge okulumuza spor salonu yapılmıştır.

15. Deprem kuşağı üzerinde bulunan 130 YİBO' un 2002-2010 yılları arasında güçlendirmesi yapılmıştır.

16. 2010 yılında mevcut yatılı ilköğretim bölge okul müdürlerinin tamamı hizmetiçi eğitim kursundan geçirilmiştir.

17. Yatılı İlköğretim Bölge okullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin sınavsız ortaöğretim pansiyonlarına yerleştirilmiştir."

-SORUN YÖNETİCİLERİN "NİTELİK FARKI'NDA-

Açıklamada YİBO'lara her yıl belirlenen ödeneğin gönderildiği buna rağmen bazı okullarda hizmet niteliği çok iyi iken bazılarında istenilen sonucun elde edilemediği vurgulandı. Burada sorunun okul yöneticileri arasındaki "nitelik farkı'ndan kaynaklandığının altı çizilirken Mardin Mazıdağı'nda bulunan YİBO'daki problemlerin nedeni şu şekilde sıralandı:

"TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu raporunda bahsi geçen,1970 yapımı Mardin Mazıdağı Yatılı Bölge Okulu, 1000 kapasiteli olup 424 öğrenci ile hizmet vermektedir. 24 Kasım 2010 tarihinde TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu tarafından okulda değerlendirmeye ilişkin olarak mahallinden alınan bilgiye göre, Ziyaretin yapıldığı gün okulda bulunan mevcut 2 kalorifer kazanından birinin o hafta arızalı olduğu, bölgenin sıcak olması nedeniyle kaloriferlerin yakılma tarihinin Kasım ayını bulduğu, kalorifer kazanlarının yeni yakılmaya başlandığı, mevcut 2 kazandan 1'inin arızalı olması nedeniyle okula yeterli ısı sağlanamamıştır. Dolayısıyla ısınma sorununun geçici süreli olduğu, aynı hafta içerisinde kazanın tamirinin yapıldığı, şu anda böyle bir sorunun bulunmadığı, banyo için haftada 3 gün sıcak su verildiği, okulun 11 sözleşmeli toplam 14 temizlik personelinin bulunduğu, 424 yatılı öğrencisi bulunan okulda 14 personel ile bu hizmetlerin aksaklığa meydan verilmeden yürütülebileceği, temizlik konusunda yaşanan sorunlar personel yetersizliğinden değil, mahallinden kaynaklandığı, çocukların doymadığı hususu ile ilgili olarak okulun 2009 yılından 359.492,27 TL bütçesinin devrettiği, 2010 yılı bütçesinin 599.760,00 TL olduğu, bu miktarın halen 379.371,51 TL'sinin harcanmamış bulunduğu kayıtlarımız incelenince ortaya çıkmıştır. Belirtilen okulun bütçe sorununun bulunmadığı anlaşılmıştır."

-SORUMLULAR AÇIĞA ALINDI-

Açıklamanın sonunda ise konu ile ilgili gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığı ifade edilirken "Daha önce açığa alınan ancak mahkeme kararıyla dönen okul yöneticileri yaşanan olay üzerine tekrar açığa alınmıştır" denildi.(ANKA)

(ZHR/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title