Haberler

"Urfa'da Hayat Üç Dilli Olmalı"

Güncelleme:

Tecavüzler Son Bulsun Yürüyüşünde 'Öcalan' Lehine Sloganlar Atıldı

ŞANLIURFA'da, BDP ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), tarafından 'Demokratik Özgür toplumu yaratalım, Tecavüz kültürünü aşalım' adlı yürüyüş düzenlendi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte posteri taşınan PKK elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Yaklaşık 2 kilometre yürüyen kalabalığa hitap eden BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, iki dilli hayata geçiş sürecinde Türk, Kürt ve Arap kökenli insanların yaşadığı Şanlıurfa'nın üç dilli yaşama geçmesi gerektiğini söyledi. Geniş güvenlik önleminin alındığı yürüyüş sonunda polis, yaşa dışı pankart açıp slogan attığı saptanan 10 kişiyi gözaltına alındı.

BDP ve DÖKH tarafından 'Tecavüz kültürünü aşalım, demokratik özerkliği inşa edelim' adı altında yürüyüş ve miting düzenlendi. Yürüyüşe katılmak isteyen yaklaşık 2 bin kişi öğle saatlerinden itibaren Ali Şelli Parkı'nda toplandı. Üst aramaları yapıldıktan sonra parka alınan kalabalık, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in gelişinin ardından kent merkezine doğru yürümek istedi. Ancak, bölgede geniş güvenlik önlemi alan polis, barikat oluşturarak kalabalığa; izinleri olmadığı gerekçesiyle yürüyemeyecekleri iletti. Bunun üzerine başlayan kısa süreli gerginlik; Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar'ın parka gelip milletvekilleri Tuncel ve Binici ile görüşmesinin ardından sona erdi ve kalabalığın slogan atmadan yürümelerine izin verildi.

ÖCALAN SLOGANLARIYLA YÜRÜDÜLER

Kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kalabalığa, polisler de eşlik etti. Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyen bazıları yüzlerini poşu ile gizlemiş olan kalabalıkta bulunanlar sık sık; 'Biji serok Apo' (Yaşaşın başkan Apo), 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Taciz ve tecavüze hayır' sloganları attı. Kalabalıkta yer alan bazı kişilerin ise yürüyüş sırasında Öcalan posteri ve PKK'yı simgeleyen renklerde bez parçaladı taşıdığı görüldü. Yaklaşık 2 kilometre ilerleyen kalabalık Valilik ve Belediye önünden geçtikten sonra yürüyüşlerine Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde son verdi. Burada toplanan kalabalığa, BDP Milletvekili İbrahim Binici, seçim otobüsü üzerinde Kürtçe konuşma yaptı. Kürt dilinin tanınıp, haklarının verileceğini söyleyen Binici, son süreçlerde tepkisini koyan Kürt seçmenlerinin 2011 yılı seçimlerinde de tavrının değişmeyeceğini kaydetti.

Binici'nin ardından mikrofonu alan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise, alanda az sayıda kadının olduğunu görünce, erkeklere "Erkek egemen kültürüne son verin" diyerek sözlerine başladı. Konuşmasında sık sık kadınların yaşadığı zorlukları anlatan ve 'Sayın Öcalan' ifadesini kullanan Tuncel, şunları söyledi:

"Biz kadına yönelik şiddete karışıyız. Kadın en fazla Şanlıurfa'da şiddette maruz kalıyor. Burada çocuk gelinler, çok eşlilik var. Urfa aynı zamanda İbrahim Peygamber ve Öcalan gibi önderler yetiştirmiş bir il. Halen kadına reva görülen alanlar tarla ve evlerdir. Siyaset ve toplumsal yaşamda olmayan kadın, evlenmeden önce babanın, evlendikten sonrada kocasının malı sayılıyor. Biz demokratik özerk Kürdistan'da bu sorunları aşcağız. Erkekler kadına şiddet ve aldatma konusunda işbirliği yapıyor. Kadın bir mal gibi alınıp satılıyor. Bizim ortaya attığımız iki dilli hayat projemiz var. Bu iki dilli yaşama tepki gösteriyorlar. Söyleyeyim, Urfa'da üç dilli yaşam şarttır. Kürtçe, Türkçe ve Arapça bilen insanlar bu topraklarda yaşıyorlar. Eğer devlet isen tüm halkların haklarını tanıyacak ve vereceksin. Sonra soruyorlar 'gençler niye dağa çıkıyor' diye. Gençleri dağa çıkaran AKP'nin çözümsüzlük politikasıdır."

Ezan okunması nedeniyle konuşmasına bir süre ara veren Tuncel, BDP olarak çalışmalarını anlattıktan sonra konuşmasını bitirdi. Miting sırasında da zaman zaman slogan atan kalabalık Tuncel'in konuşmasının ardından olaysız dağıldı. Polis, dağılan kalabalıkta bulunan 10 kişiyi yürüyüş sırasında yasadışı pankart açıp slogan attığı gerekçesiyle gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

GÖRÜNTÜ LİSTESİ

-

- BDP'lilerin Ali Şelli parkında toplanması

- Pankart açıp slogan atanladr

- Sözde PKK bayrağını simgeleyen bez parçaları

- Abdullah Öcalan posterleri

- Grubun parktan çıkıp yürüyüşe geçmesi

- Çevik kuvvet ekiplerinin grubun önünü kesmesi

- BDP'li milletvekillerinin Emniyet müdürü ile görüşmesi

- Grubun anonsla uyarılması

- Polislerin çevrede önlem alması

- Grubun yürüyüşe geçmesi

- Grubun slogan atarak yürümesi

- Yüzü maskeli olan grup

- Grubun Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne gelmesi

- İş merkezi önünde grubun toplanması

- BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in konuşması

- Ezanın okunmasıyla milletvekilinin konuşmaya ara vermesi

- Milletvekilinin otobüsün üzerinde oturması

- Milletvekilinin konuşmasına devam etmesi

- Miting sonrası gözaltına alınanlar

- Genel ve detay görüntüler

(Haber: Ali LEYLAK Kamera: Ömer PINAR -ŞANLIURFA -DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

2017 yılında, 'Tutuksuz yargılanmalı' demişti! Bahçeli'nin Ahmet Türk'e verilen cezayla ilgili ne diyeceği merak konusu

2017 yılında, "Tutuksuz yargılanmalı" demişti! Bahçeli'nin Ahmet Türk'e verilen cezayla ilgili ne diyeceği merak konusu

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title