Haberler

Üniversitemizde Türk Dış Politikası Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Güncelleme:

Üniversitemiz İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda, Öğrencilerimizle Bir Araya Gelerek, Şakir Fakılı Tarafından "Türk Dış Politikası" Konulu Konferans Verildi.

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir FAKILI Başkanlığındaki Dışişleri Bakanlığı üst yönetiminden oluşan heyet Gaziantep Üniversitesini ziyaret ederek, üniversitemiz iktisadi ve idari bilimler fakültesi konferans salonunda, öğrencilerimizle bir araya gelerek, şakir fakılı tarafından "türk dış politikası" konulu konferans verildi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci, Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Daire Başkanı Tolga Bermek, Üniversitemiz Genel Sekreteri Ercan Eroğlu, Ahenk Dereli ile çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.

Türk dış politikası hakkında bilgi veren Büyükelçi Şakir Fakılı, Dışişleri Bakanlığının Ortadoğu politikası için Gaziantep'in çok önemli bir şehir olduğunu söyledi.

Fakılı, "Gaziantep uluslar arası dil konuşmayı öğrenmiş bir şehir. Dünya dilini konuşan bir şehir. Çalışkanlığı, başarısı, endüstrisiyle, örnek insanıyla çevresine örnek olan metropol haline gelmiş bir şehir" diyerek, Gaziantep dış politikamızda da çok önemli kilit bir şehir olduğunu söyledi.

Dış politikamızı belirleyen temel etmenlerin, Büyük Atatürk'ün belirttiği üzere "Yurtta Sulh, Dünyada Sulh" olduğunu söyleyen Fakılı, "Dış politikamız, hem çevremizde, ülkemizde, hem de bütün dünyada barışı ve güvenliği sağlamak, katkıda bulunmak temel ilkemizdir. Büyük Atatürk'ün belirttiği gibi çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu aşmak Dışişleri bakanlığının temel ilkelerinden biridir" ifadesinde bulundu.

"Dış işlerine şekil veren etkenler çok çeşitlidir" diyen Fakılı, "Coğrafya dış politikada çok önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye coğrafi konumu bakımından hem çok şanslı hem de çok dikkatli olmak zorundadır. Demokrasi, insan hakları, uluslar arası hukuk çok önemli ve evrensel değerlerdir. Dış politikamızdan bunların göz ardı edilmemesi gerekir" diye konuştu.

"Küresel dinamikler ve dünyadaki gelişmelerin çok yakından izlenmesi gerekir" diyen Fakılı, "İkinci dünya savaşı, soğuk savaş ve Sovyetler Birliğinin yıkılması. Bütün bu küresel dinamikleri iyi izlememiz gerekir. Dünyadaki dönüşümleri, teknolojik gelişmeleri iyi izlememiz gerekir. Bilgiye erişimdeki sınırlar ortadan kalktı ve dünyada bir bilişim devrimi yaşandı. Bilişim devrimi yeni bir çağ açtı, bu anlamda at başı gitmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Uluslar arası konjonktürün önemli olduğunu söyleyen Fakılı, "Soğuk savaş döneminin güç dengesini oluşturan iki kutuplu dünya düzeni sona erdi. Bir yanda Sovyetler Birliği diğer yanda Amerika vardı. Küresel düzen siyasi ve kültürel anlamda yeni ve köklü bir sistamatik dönüşümün eşiğindedir" diyerek, dünyada yeni güçlerin ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Programın açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Üniversite dediğimiz zaman hep söyleye geldim.

Üniversitelerin sadece kendi alanınızda bir müfredattan ibaret olmadığını, üniversitenin mutlaka her alanda donanımlı kılacak bir yer olduğunu ifade ettim. Gerçekten üniversite de her alanda estetik, sosyal, sanat gibi birçok konuda bir bilgilendirme ikliminin sağlanması bizim görevimiz. Dünyada sesi gittikçe yükselen ülkemizin dış politikasının ne aşamada olduğu, ne olduğuna dair böyle bir program gerçekleştirmek istedik" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Biz bir sınır kenti olarak Suriye ile çok yakın ilişkileri olan bir üniversiteyiz. Hem batı hem de doğuda dünyadaki birçok üniversiteyle ilişkilerimize yoğun bir şekilde Parlayan Yıldız Gaziantep Üniversitesi olarak önem veriyoruz. Bu çerçevede emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum" ifadesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title