Haberler

Ülker Topkapı Çikolata Fabrikası'ndaki Eylem

Hak İş'e bağlı Öz Gıda İş 1 No'lu Şube Başkanı Yılmaz: "Ülker Çikolata Fabrikamızda sendikamız örgütlü ve toplu iş sözleşmemiz yürürlüktedir.

Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş 1 No'lu Şube Başkanı Sadi Yılmaz, örgütlü oldukları Ülker Topkapı Çikolata Fabrikası'nda toplu iş sözleşmesinin yürürlükte olduğunu belirterek, "Bundan sonra artık kimsenin buradaki iş huzurunu bozmasına izin vermeyeceğiz. Haklı olarak biz de sesimizi yükselterek işçilerimizin ve sendikamızın haklarına sahip çıkacağız" dedi.

Öz Gıda-İş, bir süredir bazı işçilerin "işten çıkarıldıkları" iddiasıyla eylem yaptıkları Ülker Topkapı Çikolata Fabrikası önünde toplandı.

"Örgütlüyüz, güçlüyüz, böldürtmeyeceğiz. Sendika kırıcılığına geçit vermeyeceğiz" pankartı açan sendika üyeleri, "İşçi, sendika omuz omuza" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına konuşan Öz Gıda-İş 1 No'lu Şube Başkanı Sadi Yılmaz, fabrika önünde aylardır süren siyasi ve sendikal şova, demokratik anlayış içinde bakmaya çalıştıklarını söyledi.

Sendikalaşma ve sendika değiştirme nedeni ile işten atılmaların yoğun yaşandığı Türkiye'de sadece bu nedenle işten atılmalara karşı olduklarını belirten Yılmaz, "Ancak buradaki şovun ne nedenleri ve ne de sonuçları böyle bir gerekçeye dayanmıyor" diye konuştu.

Bu fabrikada çok uzun yıllardır sendikal örgütlenmenin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, fabrikada bir toplu iş sözleşmesi ve bu sözleşme ile çalışanlara tanınan pek çok ekonomik ve sosyal hakların bulunduğunu anlattı.

Yılmaz, "Türkiye'de yaklaşık 12 milyon işçinin bir milyonu sendikalı ve bu bir milyon işçinin de 650 bini toplu pazarlık hakkından yararlanabiliyorsa ve çikolata, bisküvi sektöründeki sendikalaşma yüzde 20'lerdeyse bu fabrikadaki çalışanların sendikalı ve toplu iş sözleşmesi sahibi olmasının sendikal ve sosyo-ekonomik önemi daha iyi anlaşılır" ifadelerini kullandı.

"Durum gösterilmeye çalışıldığı gibi değil"

"Fabrika kapısında yapılan bu siyasi ve sendikal şova alet olan Ülker işçilerinin, sendikal nedenlerle bir haksızlığa uğraması sonucunda böyle bir eylem yapması kadar doğal bir tepki olamayacağını" kaydeden Yılmaz, böyle bir haksızlık karşısında sendikanın da susmayacağını ve destek vereceğini söyledi.

Öz Gıda-İş 1 No'lu Şube Başkanı Sadi Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Ancak durum gösterilmeye çalışıldığı gibi değil, durum tamamen başka kişisel hesaplara dayanıyor. Öncelikle bu arkadaşlar sendikal nedenlerle değil, iş arkadaşlarına ve işverene karşı ahlaki olmayan davranış ve tutumlarından dolayı işten çıkarılmıştır. Bu gayrı ahlaki davranış ve tutumlarına ise bir başka sendikayı alet etmişlerdir. Bu sendika ise farklı ideolojik ve siyasi nedenlerle bu durumdan vazife çıkarmaya çalışmış ve işi kamuoyu ve medya karşı bir sendikal şova dönüştürmüştür. Örneğin işten çıkarılan bu arkadaşlar SGK'dan 'ağır işlerde çalışamaz' raporu aldıklarında işveren tarafından kendilerine durumlarına uygun iş verilmesine azami gayret gösterilmişse de kendileri bundan imtina ederek 'bizim tazminatlarımızı verin gidelim' demişlerdir. İşverenin 'bu nedenle tazminat ödenmesi kanunen söz konusu olamaz' demesi üzerine, bu kişiler işlerini savsaklamış ve sözüm ona işvereni tazminat ödemeye zorlamak için başka bir sendikaya üye olma yolunu seçerek, sendika seçme hakkını amacı dışında gayrı ahlaki şekilde kullanmışlardır."

"Yetti artık"

Sendika olarak aylardır kamuoyu karşısında olayın nasıl ve nereden kaynaklandığının sorulmasını beklediklerini anlatan Yılmaz, "ancak kimi medya organlarından habercilik ahlakı ölçülerinde madalyonun diğer yüzüne de bakılmasını beklerken, onların işine gelen tarafını kamuoyuna yansıtmayı tercih ettiklerini" anlattı.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de bugün yetti artık diyoruz. Ülker Çikolata Fabrikamızda Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş örgütlü ve toplu iş sözleşmemiz yürürlüktedir. Fabrikamız çalışanları hakları ve hukukları içinde ve huzurlu bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Bundan sonra artık kimsenin buradaki iş huzurunu bozmasına izin vermeyeceğiz. Haklı olarak bizde sesimizi yükselterek işçilerimizin ve sendikamızın haklarına sahip çıkacağız. Ülker işçileri ve Öz Gıda-İş omuz omuza, bundan sonra da işimiz ve aşımız için birlikte mücadele etmeye devam edecektir."

Fabrika işçilerinden Zeki Tozlu ise fabrikada sendikal anlamda bir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, "Bizler, ayrılan arkadaşlarımızın aksine buradaki çalışma koşullarından ve sendikal haklarımızdan son derece memnunuz" diye konuştu.

İşçi Metin Aktaş ise fabrikada sendikal anlamda bir rekabet yaratılmaya çalışıldığını savunarak, "Bizler haklarımızı sonuna kadar alıyoruz. Medyada yer aldığı gibi burada bir haksızlık söz konusu değil" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ülker Çikolata Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title