Haberler

Türkiye Yenilenebilir Enerji Zengini Ama Kullanım Fakiri

Soma’da yaşanan felaketin ardından uzmanlar, alternatif enerji zengini Türkiye’nin potansiyelini kullanamadığını rakamlarıyla ortaya koydu.

Soma'da yaşanan felaketin ardından uzmanlar, alternatif enerji zengini Türkiye'nin potansiyelini kullanamadığını rakamlarıyla ortaya koydu.

2018 yılına kadar kömür madenlerinin kapatılacağı açıklanan Almanya gibi gelişmiş ülkelerin günümüzde yenilenebilir enerji kullanımına yöneldiğini belirten enerji uzmanları, Türkiye'nin yılda tüketilen elektriğin en az iki mislini rüzgardan elde etme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin cari açığının yüzde 71'inin enerji ithalatından kaynaklandığını belirten Yaşar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli ve yenilenebilir enerji üretim tesislerinin işletme maliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin 2012 sonu rakamlarına göre cari açığının yüzde 71'i enerji ithalatından kaynaklanıyor. Türkiye'de mevcut hidrolik enerji potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ı, rüzgar enerjisi potansiyelinin yaklaşık yüzde 3'ü, jeotermal enerji potansiyelinin de yaklaşık yüzde 3'ü kullanılmakta. Asıl enerji potansiyeline sahip olduğumuz güneş enerjisinde ise yeni yeni yatırımlar yapılmaya başlanmakta. Bu nedenlerle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise 2023 yılına kadar elektrik arzındaki alternatif enerji payını yüzde 30'un üzerine çıkararak cari açığı kapatmayı hedefliyor. Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli, mevcut yenilenebilir enerji kurulu gücü değerleri ve mevcut kömür ile çalışan termik santrallerinin düşük enerji verimleri göz önüne alındığında, orta ve uzun vadede enerji yatırımları içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarına ayrılan payın ve yenilenebilir enerji üzerine yapılacak AR-GE çalışmaları için verilecek teşviklerin artırılması gerektiği görülmektedir."

"RÜZGARLA 2 KATINI ÜRETEBİLİRİZ"

Türkiye'de taş kömürü ve linyitin elektrik üretiminde yoğun olarak kullanılmasından dolayı hava kirliliğinde yaşanan büyük artışa da dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri, "Türkiye'deki sera gazı emisyonlarının en önemli kaynağı enerji sektörüdür. Toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte biri elektrik üretimi kaynaklı. Taş kömürü ve linyitin elektrik üretiminde yoğun olarak kullanılması nedeniyle ülkemizde karbondioksit emisyonlarında büyük artış görülmekte. Bu nedenle de yenilenebilir enerjini kullanımı önem taşımakta. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanan bir raporda elektrik üretiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının hesaplandığı bir çalışma esas alınarak, 2020 yılında fosil kaynak tüketiminin azaltılarak yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının yaygınlaştırılmasıyla karbondioksit emisyonlarının 240 milyon tondan yaklaşık 180 milyon tona düşebileceği hesaplandı. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) kaynaklarına göre Türkiye, yılda tüketilen elektriğin en az iki mislini rüzgardan elde etme potansiyeline sahip bir ülke ancak bu potansiyelin ancak yüzde 3'ü değerlendirilmekte. 500 kilovatlık bir rüzgar pervanesinin tüm kuruluş masrafları dahil fiyatı 600 bin dolarken, nükleer bir santralin kurulması için gerekli olan masraflar ise ortalama 2.2 milyar dolar civarındadır. Yine Bozcaada'da bulunan rüzgar türbinlerinde bir kilovat saat kapasite maliyeti 1000 dolar iken, bir hidroelektrik santrali için bu rakam 2000 ile 4000 dolar arasını bulmakta. Ayrıca rüzgar türbinleri, fosil yakıt santrallerine kıyasla işletme maliyetinin sıfır olması açısından daha ekonomik bir üretim yapmakta. Güneş enerjisi modüllerinin küçük ölçekli üretimlerde kurulum maliyeti ise 6000- 7500 euro, daha büyük megavat üretimlerde ise 3000 euro dolaylarındadır ancak bu sistemden kesintisiz 20 yıl enerji elde edileceği göz önüne alınırsa maliyetlerin büyük olmadığı görülmekte. Ayrıca güneş enerjisi santralleri, günde 1 kilovat saatlik enerji üreten bir santralin tam 5 katı büyüklüğünde enerji üretme potansiyeline sahip" şeklinde bilgi verdi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Almanya Soma Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki!
DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title