Haberler

Türkiye'nin Bitki Türlerinden 2 Bin 144'ü Giresun'da

Ulusal Biyoçeşitlilik Envanteri ve İzleme Projesi kapsamında iki yıl süren çalışmalar sonucu Giresun'da 2 bin 144 tür bitki çeşidinin olduğu tespit edildi.

GÜLTEKİN YETGİN - Ulusal Biyoçeşitlilik Envanteri ve İzleme Projesi kapsamında iki yıl süren çalışmalar sonucu Giresun'da 2 bin 144 tür bitki çeşidinin olduğu tespit edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki proje kapsamında bitki türleri ile karasal ve sucul hayvan türleri de belirlendi.

Türkiye'deki 15 bini aşan bitki türünün 2 bin 144'ünün yer aldığı Giresun'da kaplan otu, tüylü saker otu, çayır yumağı gibi endemik türler sadece bu bölgede yetişmesiyle dikkati çekiyor.

Ayrıca biyoçeşitlilik çalışmasında Türkiye'de görülen kara akbaba, kızıl akbaba, küçük akbaba, sakallı akbaba türlerinin tamamının da Giresun'da görüldüğü tespit edildi.

Bakanlığa bağlı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılından itibaren hayata geçen projeyle envanterlerin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Giresun'daki bitki, memeli, amfibi sürüngen ve balık türlerinin hem verilerle hem literatür hem de arazi çalışması sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Kuduban, projeyle kaç tür kaynak çeşitliliğinin olduğunun da belirlendiğini kaydetti.

Kuduban, kaynak verilerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra uygun bir şekilde kullanılmasının da amaçlandığını ifade ederek, "Nasıl kullanabiliriz? Bildiğimiz verileri nasıl kollayabiliriz, sürdürülebilirliğini nasıl yapabiliriz, ayrıca ilaç sektöründe nasıl kullanabiliriz, nerede endemik bitki var? Bunların hepsini ortaya koyan bir proje." dedi.

Türkiye'de 12 bin civarında bilinen bitki türünün şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde 15 bini geçmiş olduğuna dikkati çeken Kuduban, Giresun'da ise daha önce 950 civarında olan bitki tür çeşitliliğinin 2 bin 144 rakamlarına ulaştığını belirtti.

Ülkenin bitki çeşitliliği bakımından Avrupa'yı geçtiği vurgulayan Kuduban, 2012 yılı verilerinde 11 bin 707 olan bitki tür sayısının yürütülen bu çalışmalar sonucunda 2015 yılı sonu verisine göre 15 bini aştığına dikkati çekti.

Kuduban, Giresun'da 123 familya, 669 cins bitki türüne ulaşıldığını, sayının devam eden çalışmalarla giderek arttığına dikkati çekerek, kentin bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin önemli illerinden biri olduğunu ifade etti.

Karagöllerin üst tarafında yetişen kaplan otu ve Tamdere mevkisinde yetişen Kafkas semenderinin önemli türler olduğunu vurgulayan Kuduban, şöyle konuştu:

"Bu bitki türleri Giresun için çok önemli. Bu iki bitki türünün tamamen korunması izlenmesi sürdürülebilirliğinin sağlanması için bazı önlemlerin alınması gerekmekte. Kafkas semenderinin de çok önemli bir tür olduğu ortaya çıktı ve oraların Kafkas semenderi için kesinlikle kontrol altına alınması gerekiyor."

Daha önceki yıllarda 4 olarak belirtilen Giresun endemiği bitki tür sayısının bu çalışmayla 7'ye çıktığını aktaran Kuduban, Giresun Adası'nda da 117 bitki türü olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Parklar Genel Müdürlüğü Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title