Haberler

Türkiye Dünya Mirası Asıl Listesindeki Varlık Sayısını 13'e Yükseltti

Türkiye, Dünya Miras Komitesi'nin son toplantısında "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu " ile "Bergama" Dünya Mirası Asıl listesine girdi.

Türkiye, Dünya Miras Komitesi'nin son toplantısında "Bursa ve Cumalıkızık : Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu " ile "Bergama" Dünya Mirası Asıl listesine girdi. Bu noktaların da listeye alınmasıyla Türkiye'nin listedeki varlık sayısı 13'e yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya Miras Komitesi'nin Doha'daki 38. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'deki iki nokta aday dosyası asıl listeye geçti.

2000 yılında Geçici Listeye alınan "Bursa ve Cumalıkızık : Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" Dünya Miras Listesi adaylık dosyası, Doha'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı'nda kabul edildi.

Ayrıca, Türkiye'den komiteye sunulan ve Doha'daki toplantıda ele alınan bir diğer aday da 2011 yılında geçici listeye kabul edilen Bergama'ydı.

Komite, "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' dosyasının da Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, iki noktanın asıl listeye alınmasına ilişkin gelişmeyi Twitter hesabından değerlendirdi. Bakan Çelik, "Doha'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı'ndan az önce sevindirici bir haber aldık. Bursa ve Cumalıkızık : Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu'nun Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Söz konusu alanın Dünya Miras Listesine alınması ile bu listedeki varlık sayımız 12 olmuştur. Hayırlı olsun. Doha'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı'ndan sevindirici haberler ardı ardına geliyor. Türkiye'den komiteye sunulan bir diğer aday da 2011 yılında geçici listeye kabul edilen Bergama'ydı. Bergama, "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' dosyasının da Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birine sahip Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye girdi. Bergama'nın da listeye alınmasıyla D.M. Listesi'ndeki varlık sayımız 13 oldu. Önümüzdeki yıl ise Diyarbakır ve Efes'in dosyaları görüşülecek.

-"DÜNYA MİRAS LİSTESİ'NDE TÜRKİYE'NİN VARLIK SAYISI 13 OLDU"-

Dünya Miras Listesine alınan "Bursa ve Cumalıkızık : Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşuyor.

Osmanlı'nın erken dönemlerinin günümüze ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden biri olan Cumalıkızık, 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesine alındı. 1300'lü yıllarda bir vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, artık "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu' dosyası ile Dünya Miras Asıl Listesi'nde.

Dosyada, Cumalıkızık ile hanları-külliyeleriyle Bursa ve bu yerleşim merkezlerinin Osmanlı ekonomisindeki rolü ve Osmanlı'nın bir beylikten imparatorluk haline dönüşmesi teması işlendi. Ayrıca, Bursa'nın kent planlaması açısından, sonraki payitahtlar Edirne ve İstanbul'a örnek olması ve payitahtın taşınmasından sonra da manevi önemini devam ettirmesi de dosyada işlenen konular arasında.

Bergama, "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' dosyasıyla komiteye sunuldu.

Helenistik Dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye alındı. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama; akropol, çevresindeki yedi adet tümülüs ve Kybele Kutsal Alanı olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor.

Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'nde çoktan yerini alan dosyalar ise; İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumalıkızık Bergama Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024?
Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title