Haberler

TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması

"Hiçbir siyasi parti, insanları şiddete çağıran açıklamalar yapmamalıdır veya mezhepçi ya da ırkçı açıklamalardan özenle kaçınmalıdır"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bütün siyasi partilerin demokrasinin gereklerine uygun davranmayı içlerine sindirmesi gerektiğini belirterek, siyasi partilerin insanları şiddete çağıran açıklamalar yapmaması, mezhepçi ya da ırkçı açıklamalardan özenle kaçınması gerektiğini söyledi.

Feyzioğlu, hukukçu Halit Çelenk adına ilk kez düzenlenen "Halit Çelenk Hukuk Ödülleri" ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, yarışmanın seçici ve düzenleme kurulunda yer alan Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Dr. İlker Kılıç, Avukat Erşen Sansal, Avukat Başar Yaltı, Avukat Barış Aybay, Serpil Çelenk Güvenç, Avukat Bilgütay Durna, Ali Rıza Aydın, Avukat Özlem Şen Abay da katıldı.

Yarışmayı sonuna kadar destekleyeceklerini belirten Feyzioğlu, Halit Çelenk'i yaşatmanın aslında, insani değerlerin altını çizmek ve hümanist hukukun yaşatılması anlamına geldiğini söyledi.

Halit Çelenk'in, söylediği, savunduğu gibi yaşadığını ve tüm hukukçuların yolunu aydınlattığını belirten Feyzioğlu, şunları kaydetti:

"Bugün de içinde bulunduğumuz bu karmaşık ortamda, insanların öldüğü ve öldürüldüğü bir dönemde, biz hümanist, insanı merkeze koyan hukukçular bunların hepsini reddetmek zorundayız. İnsan eğer ölüyorsa, bir bebek açlığa mahkum ediliyorsa, bir kadın canını, ırzını, namusunu kurtarmak için kucağında bebeğiyle vatanını terk etmek zorundaysa, bir askerimiz, polisimiz şehit ediliyorsa hiçbir siyaset bunu haklı gösteremez. Biz hukukçuların, hukukun evrenselleşmiş lisanını ortak lisan yapma gücümüz, Türkiye'nin içinde bulunduğu karamsar tablodan çıkış yoludur."

Halit Çelenk'in hukuk mücadelesi ve eserleri doğrultusunda, toplumsal ilişkilerle hukuk arasında bağlantı kuran yayın, tez veya diğer eserler üretilmesini teşvik etmeyi amaçlayan yarışmanın ödül töreni, Çelenk'in ölümünün 4. yılında 5 Mayıs 2015'te yapılacak.

-Sorular

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, "Milli Güvenlik Kurulu toplantısında HDP'nin kapatılması konusunda karar alındığı" yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine, siyasi partilerin kapatılmasının demokrasiye fayda getirmediğini her zaman dile getirdiklerini söyledi.

Siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu ifade eden Feyzioğlu, "Bu noktada da bütün siyasi partilerin demokrasinin gereklerine uygun davranmayı içlerine sindirmesi gerekiyor. Hiçbir siyasi parti insanları şiddete çağıran açıklamalar yapmamalıdır veya mezhepçi ya da ırkçı açıklamalardan özenle kaçınmalıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin çok kırılgan bir dönemden geçtiğini belirten Feyzioğlu, siyasi partilerin söylemlerinin yanı sıra vatandaşların bile klavye başında kullandıkları lisana dikkat etmelerini, şiddet ve nefret dilinden kaçınmalarını istedi.

Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, "paralel yapılanma ve illegal oluşumlarla yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği"nin belirtildiğinin hatırlatılması üzerine de Feyzioğlu, "Bir cemaat, 'yargıda, emniyette örgütlenirim' derse sonuna kadar karşısındayız. Bununla hukukun çizdiği sınırlar içinde mücadele devletin görevidir. Ama aynı şekilde hükümet 'ben yargıda örgütlenirim' derse ona da karşıyız" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Metin Feyzioğlu Korkut Boratav Halit Çelenk Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title