Haberler

Tarımsal Ürünlerde İhracat İade Yardım Oranları Belirlendi

Ton Başına 370 Dolar ile En Fazla İhracat İadesi Kurutulmuş Sebze İhracatına Verilirken, En Düşük İse 15 Dolar ile Yumurta İhracatına Verildi.

Tarımsal ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla ihracat iadesi yardım oranları yeniden belirlendi. Ton başına 370 dolar ile en fazla ihracat iadesi kurutulmuş sebze ihracatına verilirken, en düşük ise 15 dolar ile yumurta ihracatına verildi.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para-Kredi Ve Koordinasyon Kurulu Tebliği 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye'deki tarımsal ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla hazırlanan Tebliğ'e göre, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ödenekleri çerçevesinden karşılanmak üzere, tarım ürünlerinin ihracatını müteakip finansmanı amacıyla, vergiler, vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri, enerji giderleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na ve ilgili tasfiye halindeki Bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderleri ihracat iade miktarı ve azami ödeme oranı dikkate alınarak dolar karşılığı TL üzerinden, Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, anılan Banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanacak.

-EN FAZLA YARDIM KURUTULMUŞ SEBZE İHRACATINA-

Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçekler ve tomurcukların ihracat iade miktarının tonu 205 dolar olarak belirlenirken, miktar barajı yüzde 40, azami ödeme oranı ise yüzde 10 olarak belirlenecek. Sebzelerde iade miktarının tonu 79 dolar, miktar barajı yüzde 45, azami ödeme oranı yüzde 12, kurutulmuş sebzelerde ihracat iade miktarının tonu 370 dolar, miktar barajı yüzde 40, azami ödeme oranı yüzde 10, meyveler ve sert çekirdekli meyvelerde ihracat iade miktarının tonu 78 dolar, miktar barajı yüzde 45, azami ödeme oranı yüzde 8, dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayine dayalı gıda maddeleri ihracat iade miktarının tonu 75 dolar, miktar barajı yüzde 100, azami ödeme oranı da yüzde 8 olacak.

Balın ihracat iade miktarının tonu 65 dolar, miktar barajı yüzde 32, azami ödeme oranı yüzde 5, reçel, jöle, marmelat, meyve veya sert kabuklu meyve püreleri veya pastlarının ihracat iade miktarının tonu 63 dolar, miktar barajı yüzde 35, azami ödeme oranı yüzde 5, meyve suları ve sebze suları, meyve nektarlarının ihracat iade miktarının tonu 150 dolar, miktar barajı yüzde 15, azami ödeme oranı yüzde 12, zeytinyağının ihracat iade miktarının tonu 40 dolar, miktar barajı yüzde 100, azami ödeme oranı yüzde 2; hazırlanmış veya konserve edilmiş balıkların ihracat iade miktarının tonu 250 dolar, miktar barajı yüzde 100, azami ödeme oranı da yüzde 5 olarak hesaplanacak. Kümes hayvanlar etlerinin ihracat iade miktarının tonu 186 dolar, miktar barajı yüzde 41, azami ödeme oranı yüzde 15, yumurtanın ihracat iade miktarının bin adedinde 15 dolar, miktar barajı yüzde 65, azami ödeme oranı 10 olacak. Kümes hayvanları etinden, sakatatından yapılmış sosisler ve benzeri ürünler ile kümes hayvanları etinden hazırlanmış veya konserve edilmiş ürünlerin ihracat iade miktarının tonu 250 dolar, miktar barajı yüzde 50, azami ödeme oranı yüzde 10, çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları ihracat iade miktarının tonu 119 dolar, miktar barajı yüzde 48, azami ödeme oranı yüzde 6, bisküviler, gofretler, keklerin ihracat iade miktarının tonu 119 dolar, miktar barajı yüzde 18, azami ödeme oranı yüzde 8, makarnaların da ihracat iade miktarının tonu 66 dolar, miktar barajı yüzde 32, azami ödeme oranı ise yüzde 10 olarak belirlenecek.

-ORGANİK ÜRETİMDE İHRACAT İADE MİKTARI YÜZDE 50 ARTIRILACAK-

İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında belirtilen artırımlı iadelerden faydalanabilmek için, sözleşme ile birlikte ilgili ihracatçı birliğine, ürünün idrak tarihinden asgari üç ay önce ön müracaatta bulunulması zorunlu olacak. Ancak, ürünün özelliğine ve ilk idrak tarihine göre bu süre 45 güne kadar düşürülebilecek. Sebze, kurutulmuş sebze, meyveler, dondurulmuş meyve mamullerin üretiminde hammadde olarak kullandığı ürünleri, sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazilerinde üreten ve bu durumu idrak tarihinden önce ilgili ihracatçı birliğine tevsik eden ihracatçı firmalar, artırımlı iadenin tamamından mahsup sistemi çerçevesinde faydalandırılacak. Meyveler ve sert çekirdekli meyveler organik tarım yöntemleri ile üretilmeleri ve bu durumun Organik Ürün Sertifikası ile tevsik edilmesi halinde ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 oranında artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 50'lik artış tutarı ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek. İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesinin şekil ve şartları Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından tespit edilecek.(ANKA)

(EBR/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken 'Kobani' davası yorumu: Bunun için dikta rejimleriyle el sıkışılmaz, sistemin aparatı olunmaz

Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken "Kobani" davası yorumu: Bunun için dikta rejimleriyle el sıkışılmaz, sistemin aparatı olunmaz

2017 yılında, 'Tutuksuz yargılanmalı' demişti! Bahçeli'nin Ahmet Türk'e verilen cezayla ilgili ne diyeceği merak konusu

2017 yılında, "Tutuksuz yargılanmalı" demişti! Bahçeli'nin Ahmet Türk'e verilen cezayla ilgili ne diyeceği merak konusu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title