Haberler

Tarihi Su Değirmeni Yeniden Hayat Buluyor

Uşak’ın Karahallı ilçesi Banaz Çayı havzasında bulunan tarihi Torlak Değirmeni, 23 yıl sonra restore edilerek un öğütmeye devam edecek.

Uşak'ın Karahallı ilçesi Banaz Çayı havzasında bulunan tarihi Torlak Değirmeni, 23 yıl sonra restore edilerek un öğütmeye devam edecek.

Banaz Çayı havzasında bulunan tarihi Torlak Değirmeni'nin sahibi olan Özer ailesi, değirmeni restore etmek suretiyle tarihe ve mirasa sahip çıkmaya ve değirmenin yeniden hayat bulmasına çalışıyor. Restorasyon çalışmaları bir yıldır devam eden değirmenin Eylül ayı sonunda üretime geçmesi hedefleniyor.

Eski adıyla Torlak Değirmeni olarak bilinen, bir asırdan beri Özer ailesi mülkiyetinde bulunan tarihi değirmen Banaz çayı havzasındaki Alfaklar- Duraklı köyleri sınırları içinde bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından "Yedi Değirmen" veya "Veli Ağalar Değirmeni" olarak bilinen yer ve arazisi 100 yıldan fazla bir süre önce rahmetli Veli Ağa tarafından bin altına Uşaklı Torlak ailesinden satın alındığı söyleniyor. 250 dönüm sulak arazi içinde bulunan değirmenin yedi gözlü olması nedeniyle bölge halkı tarafından "Yedi Değirmen" olarak anılmaktadır. Değirmen çevresinde Özerler ailesine ait bir köşk, üç ev, bir besihane ve en az 500 yıllık iki adet çınar ağacı bulunuyor. 1991 yılına kadar faal olan değirmen çağın modern un değirmenlerini yenik düşmesi ve fazla ilgi görmemesi nedeniyle kapatılmıştı.

Dede mirası tarihi değirmenin restore edilmesi ve yeniden üretimi geçmesi için Hacı Veli Özer, Yüksel Özer ve Erdal Özersoy'un birlikte hazırlayıp öncülük ettiği proje Özer ailesi bireylerinden destek gördü. Değirmenin yeniden üretime geçmesi ve çevre düzenlemesi için 50 bin TL bir kaynak aktarıldığı ve bu kaynağın; Mehmet oğlu Erdal, Sait ve Selim Özersoy kardeşler, Raşit oğlu Sait Özer, Mehmet Emin oğlu Yıldırım Özer, Selim oğlu Yüksel Özer, Nuri oğlu Rıza, Veli ve Ertuğrul Özer kardeşler, Necati oğlu Hasan Özer ile Asım oğlu Samim Özer tarafından sağlandığı belirtildi.

Değirmenin yeniden canlanması projesiyle birebir ilgilenen ve yoğun emek harcayan Uşak İl Genel Meclis Üyesi Hacı Veli Özeri, değirmen ve çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi: "Tarihi değirmeni yeniden canlandırmak ve tarihi mirasımıza sahip çıkmak adına böyle bir çalışma başlattık. Bir yıldır restorasyon için çalışıyoruz. Yedi gözlü olan değirmenin altı gözünde un öğütülürken bir gözünde ise değirmen ve evlerin aydınlatılması için elektrik üretiliyordu. Bundan 40 yıl önce öğütülmek üzere Karahallı, Bekilli, Çivril ve Uşak civarından değirmene un getirildiğini hatırlarım. Suyun sürekli olması nedeniyle değirmen devamlı çalışırdı"

Özeri, bu değirmenin yakın çevrede ve Ege bölgesinde faal olan tek su değirmeni olduğunu iddia etti. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Özer Banaz Çayı Karahallı Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title