Haberler

Tarihi Sinagog Restorasyonu Başladı

Avrupa'nın En Büyük 3'ncü Sinagogu Olan Tarihi Edirne Büyük Sinagogu'nun Restorasyon Çalışmaları Başladı.

Avrupa'nın en büyük 3'ncü sinagogu olan Tarihi Edirne Büyük Sinagogu'nun restorasyon çalışmaları başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, sinagogu eski haline getirmek için 2 yılda 3 milyon 700 bin lira harcayacak.Edirne'nin Kaleiçi semti Marif Caddesi üzerindeki bulunan tarihi sinagog restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 3 milyon 700 bin liraya ihale edilerek yer teslimi yapıldı. Restorasyonu yapacak olan inşaat şirketi sinagogdaki çalışmalarına başladı. Tarihi sinagog, yığma ve çelik konsürüksiyon kullanılan nadir eserlerden biri olarak anılıyor. Restorasyon için teknik şartnamesi hazırlanırken Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye'deki Yahudi Cemaati'nden de görüş aldı. 2012 yılının sonuna kadar bitirilmesi planlanan sinagogun ibadete açılıp açılmayacağı henüz bilinmiyor. Onarım kapsamında sinagogun içinde yer alan kullanılamaz durumdaki malzemeler sökülerek kaldırılacak, taşıyıcı sistemi ise çelik konsürüksiyon olarak inşa edilecek. Restorasyon kapsamında binanın orijinal yapısını korumak için yığma tuğla kullanılmasına karar verilirken tavanların 'Bağdadi' tekniği ile yapılarak tüm yüzeylerin sıvanacağı belirtildi.

MAHALLELİ DE RESTORASYON İSTİYOR

Edirne Büyük Sinagogun olduğu Marif Caddesi sakinleri de restoran yapılmasına sevindi. Yıllardır harabe şeklinde duran sinagogun restore edilerek ibadete açılmasının kendileri içinde önemli olduğunu ifade eden 52 yaşındaki Mustafa Kutlu, "1978 yılından buna bu mahallede yaşıyorum. O zamanlar ibadet için Pazar günleri gelenler vardı. Çatıdaki kurşunlar çalındı ve sinagog su geçirdi çökmeye başladı. 1992 yılından bu yana sinagog bu halde duruyor. Harabe içerisinde Vakıflar Bölge Müdürlüğünce temizlik yapıldı. Daha sonra kendi haline bırakıldı. Tarihi bir yer restore edilmesi gerekiyor" dedi.

1492 yılında Avrupa'daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Seferad Cemaati'ne kadar tarihi uzanan sinagogun bugünkü binası 1907'de inşaa edildi. 1992 yılından sonra kaderine terk edilen sinagog çatısına leylekler de yuva yaptı. Çevresindeki demir kapı ve parmaklıkların çürüyen sinagog yıkılan duvarların dışında tam bir harabeyi andırıyor. İsrail ile Türkiye arasında tarihi bir bağı simgeleyen ve 1983 yılından bu yana kullanılmayan sinagog, İsrail devletinin kurulması ve Edirne'deki Yahudi Cemaati'nin İstanbul'a yerleşmesiyle kaderine terk edilmişti. Sinagogun mülkiyeti 1995'te Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti. Kullanılmasa da tarihi önemi olarak Yahudiler için büyük önem taşıyan sinagog, Edirne'de doğan Türk Sinagog Musikisi'nin (Maftirim) de kaynağını teşkil ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

İbrahim Reisi'nin cenaze töreninden ilk görüntüler! İzdiham yaşandı

İbrahim Reisi'nin cenaze töreninden ilk görüntüler! İzdiham yaşandı

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Maliye'den vergi kaçıran 2 firmaya 7 milyar liralık rekor ceza

Maliye'den vergi kaçıran 2 firmaya 7 milyar liralık rekor ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title