Haberler

Tarihçi Yazar Uğurluel: Diyarbakır'da Okumak Büyük Bir Şanstır

Güncelleme:

Diyarbakır'ın yüzlerce manevi şahsiyeti de bağrında barındırdığını belirten Tarihçi Yazar Uğurluel, Diyarbakır gibi tarihi şehirlerde okumanın büyük bir şans olduğunu söyledi.

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'nin (SEU) sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri aralıksız devam ediyor. SEU Öğrenci Konseyi tarafından ' Diyarbakır ve Selahaddin Eyyubi' semineri düzenlendi. Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan ve Genel Sekreter Hüseyin Erdoğan katıldığı seminere, personeli ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.


Seminerde konuşan Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel Diyarbakır'da okumanın ve yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Öğrencilere "Tarihçi olmasanız da tarihi bir şehirde okumak, eğer istifade edebiliyorsanız bir fırsattır" diyen Uğurluel, Diyarbakır'da okuyan bir öğrencinin şehri okuması, tanıması gerektiğini ifade etti.


Arapların "Bir mekânı şerefli kılan o mekâna uğrayan şereflilerdir" atasözünü hatırlatan Uğurluel, şöyle devam etti:
"Burası binlerce yıllık bir medeniyettir. Bu topraklara kimlerin bastığını tahmin bile edemezseniz. Bir mekâna ruh katan orada yaşayan insanlar. Kâbe avlusunda 70 civarında peygamberin kabri olduğu söyleniyor. Tarih boyunca en çok peygamber Ortadoğu'ya gelmiştir. Birçok peygamber Mekke, Medine ve Şam'a uğradığı gibi Diyarbakır'a da uğramıştır. Burası insanlığın yeryüzünü şereflendirdiği en önemli merkezlerdendir. Evliya Çelebi'nin kitaplarında en fazla yer verdiği şehir Diyarbakır'dır. Evliya Çelebi diyor ki "Diyarbakır'da iki tane iki peygamber kabrine uğradım." diyor. Bunların Hz. Yunus ve Cerciş peygamberlerin kabirleri olduğunu söylüyor. Hz. Yunus A.S. balığın karnından kurtulduktan sonra Diyarbakır'a gelmiş. Son hizmetini burada yapmış. Kabri Kurşunlu Camisi (Fatih Paşa Camisi) avlusundadır."


Maya Fargîn'in ( Silvan ) de kültürler beşiği olduğunu söyleyen Uğurluel, "Arap Handanilerin meşhur hükümdarı Seyfil Devle, Birinci Kılıçarslan; Anadolu Selçuklu hükümdarı ve Eyyubi'nin son hükümdarı Muhammed Kamil de Ulucami avlusunda yakmaktadır. Silvan ; Kürt, Türk ve Arap'ın yan yana yattığı bir mekândır." diye konuştu. Tarihçi Uğurluel, "İmam; Cuma hutbesinde tebessümün sadaka olduğunu, müminin mümine tebessümünden bahseder. Selahaddin camiden çıkarken "Hocam galiba benden bahsettiniz. Efendimizin miraç basamağı Kudüs düşman çizmesi altında ezilirken ben nasıl tebessüm ederim." der. Selahaddin bu tarihi sözü söylediği yer Silvan Ulucami'sidir." ifadelerini kaydetti.


Tarihçi Uğurluel, Selahaddin Eyyubi ile ilgili olarak da "Selahaddin sadece bir asker değildir. O döneminin en büyük tıpçılarındandır. İyi bir yöneticidir. Bakıyorsunuz siyaset bilimcidir. Aynı zamanda alnı secdeden kalmamıştır. Büyük bir komutandır ve düşmanın yüreğine korku salmıştır. Ama düşmanlarına da insanlık dersi vermiş. Bütün bir dünyayı etkilemiş ahlakıyla, duruşuyla." bilgilerini paylaştı. İslam Âleminde iki ismin çok sevildiğini dile getiren Yazar Uğurluel, "Biri Kudüs'ü alan Selahaddin Eyyubi, diğer vermeyen Abdülhamit Han'dır." dedi.


Programın ardından SEU Rektörü Prof. Dr. Doğan, Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel'e katılım ve konuşmalarından dolayı bir teşekkür plaketi verdi. Ardından okurları Uğurluel'e kitaplarını imzalattırdılar.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Selahaddin Eyyubi Talha Uğurluel Diyarbakır Silvan Eğitim Kültür Sanat Güncel Haberler

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title